Intelov generalni direktor predstavio budućnost računalstva

Intelov generalni direktor predstavio budućnost računalstva
Intel

Intel je predstavio brojna tehnološka postignuća i inicijative namijenjene ubrzanju prelaska računalstva u novu dimenziju. Neka su od njih modul Intel Curie, hardverski proizvod veličine gumba za nosiva rješenja, nove primjene kamera s tehnologijom Intel RealSense koje obuhvaćaju robote, multikopterske bespilotne letjelice i 3D imerzivna okruženja te nova, sveobuhvatna inicijativa "Raznolikost u tehnologiji" koja obuhvaća ulaganje u vrijednosti od 300 milijuna dolara namijenjeno poticanju povećanja raznolikosti u Intelu i u tehnološkoj industriji u cjelini.

"Uspon novih rješenja u osobnom računalstvu, inteligentni i povezani uređaji te revolucija nosivih uređaja iznova definiraju odnos između potrošača i tehnologije", izjavio je Brian Krzanich, Intelov generalni direktor. "Kada je riječ o Intelovoj tehnologiji, naš je cilj pridonijeti rješavanju stvarnih problema te omogućivanju okruženja kakva privatni i poslovni korisnici zaista žele. Da bismo to postigli, moramo uložiti više truda u preuzimanje vodeće uloge u povećanju raznolikosti i inkluzivnosti u tehnološkoj industriji. Žene i nedovoljno zastupljene manjine i ubuduće će igrati važnu ulogu kao potrošači, utjecajni čimbenici, stvaratelji i predvodnici.

Krzanich je te novosti iznio tijekom svog središnjeg govora na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike 2015. Objavio je i suradnju na projektiranju nosivih uređaja s tvrtkom Oakley, vodećim imenom u području dizajna proizvoda i sportskih naočala, te suradnju na području 3D tehnologija s HP-om, a istaknuo je i True Key, novu višeplatformsku aplikaciju odjela Intel Security koja pomoću osobnih značajki kao što su lice, uređaj ili otisak prsta povećava jednostavnost i sigurnost prijave u računalne sustave.

Revolucija nosivih uređaja

Širenje nosivih tehnologija otvara nove mogućnosti za inovacije. Krzanich je iznio planove vezane uz modul Intel Curie, mali hardverski proizvod utemeljen na Intelovu prvom namjenskom sustavu na čipu (SoC-u) za nosive uređaje. Modul bi se trebao početi isporučivati u drugoj polovici godine, a obuhvaća SoC Intel Quark SE, Bluetooth radio s malom potrošnjom energije, senzore i podršku za baterijsko punjenje.

Intel aktivno djeluje u segmentu nosive tehnologije, a otkad je Krzanich na prošlogodišnjem Sajmu najavio više novih proizvoda, predstavljeni su brojni proizvodi i inicijative u suradnji s raznim partnerima s područja mode, fitnesa i životne elegancije. Među njima su Basis Peak, Fossil Group, Luxottica Group, MICA i Opening Ceremony, SMS Audio te Intelov izazov "Make it Wearable".

Na temelju tih postignuća Intel i Oakley objavili su stratešku suradnju na proizvodnji nosivih uređaja. Oakley je prva marka iz grupacije Luxottica Group s kojom Intel surađuje na integraciji pametne tehnologije u vrhunske, luksuzne i sportske naočale. Krzanichu se za govornicom pridružio Colin Baden, Oakleyjev generalni direktor, koji je izjavio da njihove dvije tvrtke surađuju na inteligentnom proizvodu, koji će se na tržištu pojaviti tijekom ove godine, a cilj mu je poboljšati sportske performanse.

Krzanich je istaknuo i Nixie, pobjednika izazova "Make it Wearable" za 2014. i ujedno prvu leteću nosivu kameru. Nixie se nosi na zapešću poput narukvice, a zatim na dani znak polijeće i u trenutku vas snima u savršenoj pozi. Krzanich je za govornicom pozdravio osnivače Nixieja Christopha Kohstalla i Jelenu Jovanović te s njima prokomentirao Intelov izazov "Make it Wearable" i istaknuo prilike koje on nudi inovatorima i poduzetnicima. Krzanich i osnivači pritom su pozirali za prvu Nixiejevu "leteću" fotografiju. Krzanich je dodao da će Intel ove godine ponovno biti pokrovitelj izazova "Make it Wearable".

Poticanje raznolikosti u tehnološkom sektoru

Krzanich, koji je potvrdio da je u zadnje vrijeme bilo mnogo događanja vezanih uz žene i nedovoljno zastupljene manjine, predstavio je inicijativu "Raznolikost u tehnologiji".

U znak podrške toj inicijativi Intel je odredio ambiciozne nove ciljeve vezane uz zapošljavanje i zadržavanje zaposlenika kojima će se, koliko god to bude moguće, u svijet rada preslikati američka stvarnost: u Intelu bi se do 2020. trebala postići potpuna zastupljenost žena i nedovoljno zastupljenih manjina. Potpuna zastupljenost znači da će sastav Intelovih zaposlenika bolje odražavati talent dostupan u SAD-u, što obuhvaća i uravnoteženiju zastupljenost na višim rukovodećim položajima.

Intel namjerava uložiti i 300 milijuna dolara u program kojim će se povećati udio žena i nedovoljno zastupljenih manjina među inženjerima i informatičarima, aktivno podržavati zapošljavanje i zadržavanje u radnom odnosu većeg broja žena i nedovoljno zastupljenih manjina te financirati programi kojima se podržava njihova pozitivnija zastupljenost u tehnološkoj i igračkoj industriji.

"Pozivamo industriju da još jedanput pretvori prividno nemoguće u moguće, i to putem jasnog određivanja u smjeru konkretnih promjena", izjavio je Krzanich. "Bez radne snage koja bolje odražava sastav stanovništva propuštamo prilike te se potencijalno dovodimo u situaciju u kojoj ne razumijemo vlastite korisnike i ne osmišljavamo proizvode koji su im potrebni.

Intel planira suradnju s više partnera u svojoj gospodarskoj grani kako bi podržao, poboljšao i stvorio nove programe u okviru te inicijative. Među njima su International Game Developers Association, E-Sports League, američki Nacionalni centar za žene u tehnološkom sektoru, CyberSmile Foundation, Feminist Frequency i Rainbow PUSH. Ujedno namjerava produbiti suradnju s programima primarnog obrazovanja usmjerenima na nedovoljno zastupljena područja te s informatičkim i strojarskim studijskim programima u visokoškolskim ustanovama, uključujući ustanove usmjerene na manjine.

Oslobođeno računalstvo

Dosad je računalstvo bilo uvelike određeno interakcijom ljudi sa zaslonom, tipkovnicom i mišem. Krzanich je istaknuo nekoliko novih tehnologija i konkretnih primjena koje će računalstvo uvesti u 3D svijet, a korisnike osloboditi žica i lozinki.

Predstavio je niz mogućnosti koje će se do kraja godine pojaviti u raznim proizvodima, uključujući True Key, netom objavljenu višeplatformsku aplikaciju odjela Intel Security kojom se rješava problem lozinki. Aplikacija True Key pomoću osobnih značajki kao što su lice, uređaj ili otisak prsta povećava jednostavnost i sigurnost prijave u računalne sustave. True Key podržan je u sustavima iOS, Android, Windows i Mac te u svim popularnim web‑preglednicima. Tijekom sljedećih mjeseci počet će se isporučivati predinstaliran na HP-ovim i Lenovovim uređajima te u okviru paketa McAfee LiveSafe. Ograničenoj verziji aplikacije True Key moguće je pristupiti na adresi www.truekey.com.

Krzanich je spomenuo i brojne suradnje na bežičnom punjenju s partnerima kao što su Hilton, Jaguar Land Rover, Međunarodna zračna luka San Francisco i Marriott. Ti partneri planiraju pilot-projekte s bežičnim punjenjem te razvoj i implementaciju takvih rješenja. Marriott, primjerice, planira u okviru pilot-projekta uvesti mogućnost bežičnog punjenja u sve svoje podružnice, uključujući JW Marriott, Marriott, Renaissance, Courtyard i Residence Inn.

Intelov generalni direktor izjavio je da se kamere s tehnologijom Intel RealSense i nove imerzivne aplikacije nalaze na sve većem broju uređaja "2 u 1", tabletima, prijenosnih računala i višefunkcijskih osobnih računala, uključujući mnoga s novim procesorima Intel Core pete generacije uvedenima u ovom tromjesečju. Dodatni komentari novih inovacija koje je omogućila tehnologija Intel RealSense i kamere koje ju koriste dostupne su ovdje.

U kontekstu razgovora o nezaustavljivom prodoru računalstva u treću dimenziju Krzanich je za govornicom pozdravio Diona Weislera, izvršnog potpredsjednika HP-ova odjela za pisače i osobne sustave. Weisler je govorio o HP-ovu radu na stvaranju zajednice utemeljene na stopljenoj stvarnosti te najavio da će se nova HP-ova tehnologija HP Multi Jet Fusion temeljiti na procesorima Intel Core i7. Cilj nove tehnologije jest otkloniti najveće nedostatke u brzini, kvaliteti i cijeni. Weisler je izjavio da su dodatne performanse i skalabilnost Intelove tehnologije od ključne važnosti za ostvarivanje potpunog potencijala 3D ispisa.

Sveprisutna inteligencija

Krzanich je istaknuo brojna područja u kojima uspon povezane računalne inteligencije pridonosi preoblikovanju mnogih vidova svakodnevnog života ljudi. Predstavio je praktične, stvarne primjere robota i multikopterskih bespilotnih letjelica te izjavio da kamere utemeljene na tehnologiji Intel RealSense mogu ponuditi intuitivne, vizualne mogućnosti izbjegavanja sudara potrebne za rješavanje složenih problema. Tako, primjerice, tvrtka Ascending Technologies planira pomoću kamera s tehnologijom Intel RealSense razviti inteligentne i sigurne multikopterske bespilotne letjelice, a iRobot surađuje s Intelom kako bi istražio mogućnost primjene te tehnologije u svojim inteligentnim robotskim platformama.