Intelov generalni direktor na CES-u predstavlja proizvode, inicijative i partnerstva

Intelov generalni direktor na CES-u predstavlja proizvode, inicijative i partnerstva
Intel

Generalni direktor tvrtke Intel Corporation Brian Krzanich predstavio je niz proizvoda, inicijativa i strateških odnosa kojima je cilj ubrzati inovacije na brojnim mobilnim i nosivim uređajima te povezanim proizvodima samostalnih izumitelja. Najave je iznio tijekom predsajamskog izlaganja u okviru Međunarodnog sajma potrošačke elektronike 2014. koji će se održati ovog tjedna.

Krzanich je u svom govoru dočarao viziju preoblikovanja računalnog krajolika, u kojemu je sigurnost suviše važna da ne bi bila ugrađena u sve uređaje. Svijet ulazi u eru integriranog računalstva koje se ne definira uređajem, već integracijom tehnologije u ljudski život na način koji pojedincima donosi nove koristi i vrijednosti.

Kao primjer je naveo nekoliko imerzivnih, intuitivnih tehnologija koje će Intel početi nuditi ove godine. Tako, primjerice, Intel u svoje uređaje uvodi ljudske osjete u novoj liniji strojnih i programskih proizvoda pod nazivom tehnologija Intel RealSense.

Intelov generalni direktor govorio je i o tome kako se Intel nosi s dva ključna problema koja su se nadvila nad industriju potrošačke elektronike: sigurnošću podataka i uređaja te problematičnim mineralima iz Demokratske Republike Konga.

Izjavio je da je Intel ostvario ključan napredak te da su minerali koji se koriste u mikroprocesorskom siliciju i procesorskim paketima u Intelovim tvornicama "neproblematični", što je potvrđeno i neovisnim revizijama ili izravnom provjerom Intelova nabavnog lanca.

"Prije dvije godine nekim sam kolegama rekao da nam je potreban konkretan cilj, obveza da ćemo s razumnom sigurnošću utvrditi da su metali koji se koriste u našim mikroprocesorima neproblematični. Osjećali smo obavezu u svoj nabavni lanac uvesti promjene koje bi nam zajamčile da svojim poslovanjem i svojim proizvodima nenamjerno ne financiramo zvjerstva u Demokratskoj Republici Kongu. Iako smo ostvarili taj cilj, to je tek početak. Nastavit ćemo s revizijama i riješiti probleme koji se njima pronađu.", izjavio je Krzanich.

Intel u nosivim uređajima

Krzanich je izjavio da Intel aktivno radi na brojnim proizvodima i inicijativama u cilju ubrzanja inovacije u području uređaja koji se mogu nositi na tijelu. Intelov pristup toj novoj računalnoj evoluciji jest osmisliti i stvoriti referentne dizajne uređaja i platformi koje će klijenti zatim moći koristiti u projektiranju nosivih proizvoda.

Intelov generalni direktor istaknuo je više referentnih dizajna za nosive uređaje, uključujući pametne ušne slušalice s podrškom za biometriju i fitnes, pametne naglavne slušalice uvijek spremne za akciju i s podrškom za integraciju postojećih tehnologija za osobne pomoćnike te pametnu zdjelu za bežično punjenje.

Najavio je i suradnju s tvrtkom Barneys New York, udruženjem Council of Fashion Designers of America i tvrtkom Open Ceremony u cilju istraživanja i stavljanja na tržište tehnologija koje se mogu nositi na tijelu te unaprjeđenja dijaloga i suradnje između modne i tehnološke industrije.

Objavio je i početak Intelova izazova "Make it Wearable", globalne akcije kojoj je cilj tehnologijom ubrzati kreativnost i inovacije. Akcijom se najpametnije i najkreativnije umove poziva na razmišljanje o čimbenicima koji utječu na širenje nosivih uređaja i sveprisutnog računalstva, primjerice smislenim namjenama, estetici, trajanju baterije, sigurnosti i zaštiti privatnosti.

Uz razvoj referentnih dizajna za nosivu tehnologiju, Intel će ponuditi i brojne pristupačne, ekonomične osnovne platforme. Cilj je tih platformi smanjiti početne prepreke za pojedince i male tvrtke koje žele stvarati inovativne nosive uređaje povezane s internetom i druge uređaje malih dimenzija.

Kako bi naglasio taj cilj, Krzanich je najavio Intel Edison, novo računalo utemeljeno na tehnologiji Intel Quark smješteno u SD kartici te s ugrađenom podrškom za bežično povezivanje i više operacijskih sustava. Kada postane dostupan ovog ljeta, Intel Edison omogućivat će brojnim izumiteljima, poduzetnicima i dizajnerima potrošačkih proizvoda brzu inovaciju i razvoj proizvoda od prototipa do proizvodnje.

"Nosivi uređaji danas još nisu sveprisutni jer još uvijek ne nude rješenja stvarnih problema i nisu integrirani u naš stil života", izjavio je Krzanich. "Usredotočeni smo na rješavanje izazova inovativnog projektiranja. Naš cilj je postići da svi znaju da će računalni i povezani uređaji najbolje funkcionirati ako se temelje na Intelovoj tehnologiji.

Veća sigurnost podataka i uređaja

Krzanich je predstavio i novu robnu marku Intel Security, po kojoj će se prepoznavati Intelovi proizvodi i usluge u sektoru sigurnosti, te iznio planove za postupan prijelaz proizvoda McAfee pod okrilje marke Intel Security uz zadržavanje poznatog simbola crvenog štita.

"Složenost zaštite sigurnosti digitalnih identiteta sve je veća jer su mobilne aplikacije i uređaji sve važniji dio svakodnevnog života", izjavio je Krzanich. "Intel planira pojačati rad na povećanju sigurnosti digitalnog svijeta te pravodobnom otklanjanju prijetnji osobnim podacima na mobilnim i nosivim uređajima.

Krzanich je objavio da Intel planira besplatno ponuditi neke elemente nagrađivanih sigurnosnih rješenja McAfee za mobilne uređaje. Ta rješenja za zaštitu podataka i uređaja pridonose zaštiti nekih od najpopularnijih uređaja današnjice, uključujući Apple iPhone, Apple iPad i uređaje sa sustavom Android. Dodatne pojedinosti objavit će se tijekom sljedećih mjeseci.

S porastom popularnosti korporacijskih programa kojima se zaposlenicima dopušta donošenje vlastitih uređaja na posao mnoge su tvrtke zabranile uređaje sa sustavom Android koji nisu kompatibilni sa sigurnosnim preduvjetima tvrtke.

Intel Security ove će godine ponuditi tehnologiju Intel Device Protection, koja će mobilnim uređajima sa sustavom Android* utemeljenima na Intelovoj tehnologiji omogućiti usklađenost s većinom sigurnosnih standarda za korištenje kod kuće i na poslu.

Intelovi mikroprocesori bez problematičnih minerala

Demokratskom Republikom Kongom godinama hara regionalni sukob. Prema izvješću Odbora Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, jedan od izvora financiranja nasilnih naoružanih skupina jest i trgovina mineralima iz Demokratske Republike Konga. Neki od tih tzv. problematičnih minerala nalaze se u mnogim proizvodima, uključujući elektroniku.

Intel je u svoj nabavni lanac uveo postupak kojim se provjeravaju dobavljači - talionice iz kojih se dobivaju tantal, kositar, volfram i zlato koji se koriste u mikroprocesorskom siliciju i procesorskim paketima koji se proizvode u Intelovim tvornicama - kako bi se zajamčilo da nenamjerno ne financiraju sukobe u DR Kongu. Krzanich je pozvao čitavu elektroničku industriju da se pridruži Intelu u tom nastojanju.