Intel tijekom 2014. na uređaje uvodi imerzivnu, ljudsku interakciju

Intel tijekom 2014. na uređaje uvodi imerzivnu, ljudsku interakciju

Foto: Intel

U svojim nastojanjima da interakciju s tehnologijom učini jednostavnijom, prirodnijom i imerzivnijom Intel Corporation danas je pokazao kako u suradnji s drugim tvrtkama radi na uvođenju osjetila nalik ljudskima na svoje uređaje u novoj liniji strojnih i programskih proizvoda pod nazivom Intel RealSense.

3D kamera Intel RealSense jedan je od prvih proizvoda u toj novoj liniji, a riječ je o prvom integriranom 3D dubinskom i 2D kamera-modulu na svijetu, koji uređajima omogućuje da "vide" dubinu na način vrlo sličan ljudskom oku.

"Desetljećima učimo nove jezike, tehnike i naredbe kako bismo natjerali uređaje da rade ono što mi želimo. Naša vizija pri osmišljavanju tehnologije Intel RealSense bila je obrnuti taj trend te natjerati uređaje da uče od nas i da nas razumiju. Ako ih opremimo tehnologijama koje na iskonski način oponašaju ljudska osjetila, naše se svakodnevne aktivnosti kao što su učenje, komunikacija i igra preobražavaju te se otvaraju potpuno nove mogućnosti.", izjavio je Mooly Eden, viši potpredsjednik i generalni direktor odjela Perceptual Computing Group.

Uređaji koji vide kao ljudi

Prva 3D kamera Intel RealSense 3D odlikuje se najboljim senzorom dubine u klasi i Full 1080p kamerom u boji. Kamera podržava prepoznavanje pokreta na razini prsta, što omogućuje iznimno precizno prepoznavanje pokreta te crta lica radi razumijevanja kretnji i emocija. Prepoznaje prednji i stražnji plan te tako omogućuje kontrolu, poboljšava interaktivnu naglašenu stvarnost, omogućuje jednostavno skeniranje objekata u tri dimenzije i još mnogo toga.

3D kamera Intel RealSense bit će integrirana u sve širu paletu Intelovih uređaja, uključujući uređaje "2 u 1", tablet-računala, računala Ultrabook, prijenosna računala i višefunkcijske uređaje. Tvrtke kao što su Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo i NEC ponudit će sustave s novom kamerom u drugoj polovici 2014. godine. Intel je na pozornici demonstrirao sedam različitih uređaja s integriranom kamerom proizvođača Dell, Lenovo i Asus.

Eden je izjavio da će tehnologija Intel RealSense ponuditi nova imerzivna okruženja te će uz ostalo promijeniti način suradnje putem videokonferencija, poboljšanog učenja te obrazovno-zabavnih sustava pomoću naglašene stvarnosti, imerzivnih igara te mogućnosti snimanja i razmjene 3D slika.

Da bi demonstrirali mogućnosti videopoziva i videokonferencija putem 3D kamere Intel RealSense, Intel i Microsoft Corp surađivali su kako bi putem servisa Skype i Lync ponudili imerzivnije videopozive no ikad prije. 3D kamera omogućit će kontrolu i uklanjanje pozadine tijekom videopoziva, a time i prikaz isključivo pozivatelja, bez onoga što se nalazi iza njega. Ta mogućnost korisnicima daje veći izbor: mogu promijeniti izgled pozadine ili je potpuno ukloniti kako bi održali prezentaciju ili zajedno pogledali neki film ili sportski događaj.

Intel smatra da će pokreti, glas i dodir potaknuti djecu da postanu aktivniji sudionici u igrama kojima je cilj učenje. Da bi istaknuo mogućnosti u obrazovno-zabavnim sustavima, Eden je objavio suradnju s tvrtkom Scholastic, globalnom tvrtkom za izdavanje dječjih obrazovnih i multimedijskih sadržaja, na osmišljavanju interaktivnih okruženja za njezine dvije najprepoznatljivije globalne franšize, Clifford the Big Red Dog i I SPY.

Ta je suradnja demonstrirana i na pozornici uz podršku za više korisnika te je prikazano kako u igri s Cliffordom djeca već od treće godine mogu aktivno sudjelovati u radnji pomoću kretnji rukama, govora i dodira, učeći pritom osnovne riječi i slova.

Eden je spomenuo i druge tvrtke s kojima Intel surađuje na poboljšanju obrazovno-zabavnih sustava i računalnih igara.

"Iznimno nam je drago što će se tehnologija 3D kamere Intel RealSense integrirati u široko dostupne uređaje. Omogućivanjem 3D objekata na tim uređajima korisnicima se može omogućiti nov doživljaj naših likova i sadržaja. Radujemo se suradnji s Intelom na toj najnovijoj inovaciji.", izjavio je Lincoln Wallen, glavni tehnološki direktor tvrtke DreamWorks Animation.

I Avi Reichental, generalni direktor tvrtke 3D Systems (3DS), pridružio se Edenu na pozornici kako bi predstavio suradnju tih dviju tvrtki, kojom će se običnim korisnicima ponuditi 3D skeniranje i ispis. Već u drugoj polovici 2014. godine 3DS će na tržištu široke potrošnje ponuditi svoje programske aplikacije Sense za skeniranje, uređivanje i 3D ispis na Intelovim uređajima opremljenima novom 3D kamerom Intel RealSense 3D.

To će studentima, hobistima i prosječnim korisnicima omogućiti jednostavno i ekonomično stvaranje atraktivnih 3D objekata. Uz to, 3DS planira svoju 3D tehnologiju skeniranja ponuditi razvojnim inženjerima u okviru paketa za razvoj programske opreme Intel RealSense.

Osobni pomoćnik s podrškom za prirodni jezik

U cilju poboljšanja osjetila "sluha" na računalima Eden je objavio i da je Dragon Assistant nove generacije tvrtke Nuance sada dostupan na brojnim modelima koje su ponudili Acer, Dell, HP i Lenovo, dok će na uređajima tvrtki Asus i Toshiba biti dostupan početkom 2014. Osim toga, Dragon Assistant prvi će put biti dostupan na tablet-računalima, i to najprije na onima tvrtke Lenovo, početkom 2014.

Novi Dragon Assistant potpuno je nov razgovorni osobni pomoćnik s podrškom za popularna web-mjesta i aplikacije. Uz njega se isporučuje više likova, pa korisnik može odabrati onaj koji mu najviše odgovara, a omogućuje i kontinuirani dijalog s Intelovim uređajima. Korisnici mu mogu jednostavno reći da nešto odsvira, pronađe odgovore na pitanja, poveže se s prijateljima i pronađe željeni sadržaj, a sve to pomoću prirodnog jezika. Dragon Assistant podržava i konzultiranje kalendara, dohvaćanje karti i uputa, traženje zrakoplovnih karata te rezervaciju stolova u restoranu. Dostupan je i izvan mreže, što znači da korisnici mogu upravljati uređajem, diktirati bilješke i obavljati razne druge poslove bez internetske veze.

Još iz kategorije

Hrvatski sustav za elektroničko glasovanje dostupan svima FairVotes

Hrvatski sustav za elektroničko glasovanje dostupan svima FairVotes

20.11.2019. komentiraj

Hrvatska IT tvrtka IDE3 osmislila je sustav za elektroničko glasovanje FairVotes kako bi svima koji unutar svojih organizacija provode izbore i glasovanja taj postupak učinila jednostavnijim, financijski isplativijim, a istovremeno sigurnim i transparentnim.

Svjetska glazbena industrija koristit će aplikaciju nastalu u Hrvatskoj

Svjetska glazbena industrija koristit će aplikaciju nastalu u Hrvatskoj

20.11.2019. komentiraj

Prvi u svijetu uz Sony Music, hrvatski diskografi okupljeni pod krovom Hrvatske diskografske udruge osmislili su aplikaciju koja će olakšati rad svima uključenima u glazbenu industriju na našim područjima.

Proširena stvarnost poboljšava operativnu učinkovitost uobičajenih aplikacija

Proširena stvarnost poboljšava operativnu učinkovitost uobičajenih aplikacija

20.11.2019. komentiraj

Proširena stvarnost postaje sve popularnija jer korisnicima omogućuje superponiranje tj. vizualno umetanje aktualnih podataka ili virtualnih predmeta na uređaj, opremu, ili pak postrojenje iz stvarnog okruženja. Aplikacije proširene stvarnosti koriste GPS uređaje za praćenje položaja korisnika, kompas za praćenje orijentacije uređaja i kameru za snimanje okruženja. U tom kontekstu, Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, lansirao je aplikaciju EcoStruxure Augmented Operator Advisor.