Intel tijekom 2014. na uređaje uvodi imerzivnu, ljudsku interakciju

Intel tijekom 2014. na uređaje uvodi imerzivnu, ljudsku interakciju
Intel

U svojim nastojanjima da interakciju s tehnologijom učini jednostavnijom, prirodnijom i imerzivnijom Intel Corporation danas je pokazao kako u suradnji s drugim tvrtkama radi na uvođenju osjetila nalik ljudskima na svoje uređaje u novoj liniji strojnih i programskih proizvoda pod nazivom Intel RealSense.

3D kamera Intel RealSense jedan je od prvih proizvoda u toj novoj liniji, a riječ je o prvom integriranom 3D dubinskom i 2D kamera-modulu na svijetu, koji uređajima omogućuje da "vide" dubinu na način vrlo sličan ljudskom oku.

"Desetljećima učimo nove jezike, tehnike i naredbe kako bismo natjerali uređaje da rade ono što mi želimo. Naša vizija pri osmišljavanju tehnologije Intel RealSense bila je obrnuti taj trend te natjerati uređaje da uče od nas i da nas razumiju. Ako ih opremimo tehnologijama koje na iskonski način oponašaju ljudska osjetila, naše se svakodnevne aktivnosti kao što su učenje, komunikacija i igra preobražavaju te se otvaraju potpuno nove mogućnosti.", izjavio je Mooly Eden, viši potpredsjednik i generalni direktor odjela Perceptual Computing Group.

Uređaji koji vide kao ljudi

Prva 3D kamera Intel RealSense 3D odlikuje se najboljim senzorom dubine u klasi i Full 1080p kamerom u boji. Kamera podržava prepoznavanje pokreta na razini prsta, što omogućuje iznimno precizno prepoznavanje pokreta te crta lica radi razumijevanja kretnji i emocija. Prepoznaje prednji i stražnji plan te tako omogućuje kontrolu, poboljšava interaktivnu naglašenu stvarnost, omogućuje jednostavno skeniranje objekata u tri dimenzije i još mnogo toga.

3D kamera Intel RealSense bit će integrirana u sve širu paletu Intelovih uređaja, uključujući uređaje "2 u 1", tablet-računala, računala Ultrabook, prijenosna računala i višefunkcijske uređaje. Tvrtke kao što su Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo i NEC ponudit će sustave s novom kamerom u drugoj polovici 2014. godine. Intel je na pozornici demonstrirao sedam različitih uređaja s integriranom kamerom proizvođača Dell, Lenovo i Asus.

Eden je izjavio da će tehnologija Intel RealSense ponuditi nova imerzivna okruženja te će uz ostalo promijeniti način suradnje putem videokonferencija, poboljšanog učenja te obrazovno-zabavnih sustava pomoću naglašene stvarnosti, imerzivnih igara te mogućnosti snimanja i razmjene 3D slika.

Da bi demonstrirali mogućnosti videopoziva i videokonferencija putem 3D kamere Intel RealSense, Intel i Microsoft Corp surađivali su kako bi putem servisa Skype i Lync ponudili imerzivnije videopozive no ikad prije. 3D kamera omogućit će kontrolu i uklanjanje pozadine tijekom videopoziva, a time i prikaz isključivo pozivatelja, bez onoga što se nalazi iza njega. Ta mogućnost korisnicima daje veći izbor: mogu promijeniti izgled pozadine ili je potpuno ukloniti kako bi održali prezentaciju ili zajedno pogledali neki film ili sportski događaj.

Intel smatra da će pokreti, glas i dodir potaknuti djecu da postanu aktivniji sudionici u igrama kojima je cilj učenje. Da bi istaknuo mogućnosti u obrazovno-zabavnim sustavima, Eden je objavio suradnju s tvrtkom Scholastic, globalnom tvrtkom za izdavanje dječjih obrazovnih i multimedijskih sadržaja, na osmišljavanju interaktivnih okruženja za njezine dvije najprepoznatljivije globalne franšize, Clifford the Big Red Dog i I SPY.

Ta je suradnja demonstrirana i na pozornici uz podršku za više korisnika te je prikazano kako u igri s Cliffordom djeca već od treće godine mogu aktivno sudjelovati u radnji pomoću kretnji rukama, govora i dodira, učeći pritom osnovne riječi i slova.

Eden je spomenuo i druge tvrtke s kojima Intel surađuje na poboljšanju obrazovno-zabavnih sustava i računalnih igara.

"Iznimno nam je drago što će se tehnologija 3D kamere Intel RealSense integrirati u široko dostupne uređaje. Omogućivanjem 3D objekata na tim uređajima korisnicima se može omogućiti nov doživljaj naših likova i sadržaja. Radujemo se suradnji s Intelom na toj najnovijoj inovaciji.", izjavio je Lincoln Wallen, glavni tehnološki direktor tvrtke DreamWorks Animation.

I Avi Reichental, generalni direktor tvrtke 3D Systems (3DS), pridružio se Edenu na pozornici kako bi predstavio suradnju tih dviju tvrtki, kojom će se običnim korisnicima ponuditi 3D skeniranje i ispis. Već u drugoj polovici 2014. godine 3DS će na tržištu široke potrošnje ponuditi svoje programske aplikacije Sense za skeniranje, uređivanje i 3D ispis na Intelovim uređajima opremljenima novom 3D kamerom Intel RealSense 3D.

To će studentima, hobistima i prosječnim korisnicima omogućiti jednostavno i ekonomično stvaranje atraktivnih 3D objekata. Uz to, 3DS planira svoju 3D tehnologiju skeniranja ponuditi razvojnim inženjerima u okviru paketa za razvoj programske opreme Intel RealSense.

Osobni pomoćnik s podrškom za prirodni jezik

U cilju poboljšanja osjetila "sluha" na računalima Eden je objavio i da je Dragon Assistant nove generacije tvrtke Nuance sada dostupan na brojnim modelima koje su ponudili Acer, Dell, HP i Lenovo, dok će na uređajima tvrtki Asus i Toshiba biti dostupan početkom 2014. Osim toga, Dragon Assistant prvi će put biti dostupan na tablet-računalima, i to najprije na onima tvrtke Lenovo, početkom 2014.

Novi Dragon Assistant potpuno je nov razgovorni osobni pomoćnik s podrškom za popularna web-mjesta i aplikacije. Uz njega se isporučuje više likova, pa korisnik može odabrati onaj koji mu najviše odgovara, a omogućuje i kontinuirani dijalog s Intelovim uređajima. Korisnici mu mogu jednostavno reći da nešto odsvira, pronađe odgovore na pitanja, poveže se s prijateljima i pronađe željeni sadržaj, a sve to pomoću prirodnog jezika. Dragon Assistant podržava i konzultiranje kalendara, dohvaćanje karti i uputa, traženje zrakoplovnih karata te rezervaciju stolova u restoranu. Dostupan je i izvan mreže, što znači da korisnici mogu upravljati uređajem, diktirati bilješke i obavljati razne druge poslove bez internetske veze.