Intel poziva na novi pristup zaštiti podataka u svrhu poticanja inovacije

Intel poziva na novi pristup zaštiti podataka u svrhu poticanja inovacije

Foto: Kirsten Nicole

Prošlog je tjedna Intel Corporation okupio intelektualne predvodnike s područja tehnologije, zdravstva, obrazovanja i pametnih gradova kako bi potaknuo djelovanje na području zaštite podataka. Malcolm Harkins, Intelov potpredsjednik te glavni direktor sigurnosti i zaštite privatnosti, izjavio je da je ugrožen potencijal ostvarivanja revolucionarnih otkrića te pozvao računalnu industriju na veću transparentnost i odgovornost pri prikupljanju i korištenju korisničkih podataka.

U svom je govoru Harkins istaknuo da živimo u dobu koje nudi prilike za inovacije kakve nikad dosad nisu viđene, što je uvelike posljedica povećanih mogućnosti računalne obrade, pohrane i analize koje proizlaze iz rada s velikim skupovima podataka, no to istodobno u ljudi stvara znatnu nesigurnost i zabrinutost. Naglasio je važnost novog pristupa zaštiti privatnosti kojim bi se povećalo povjerenje korisnika.

"Pred inovacijama će se ispriječiti temeljno nepovjerenje korisnika prema onome što tvrtke o njima znaju i načinu na koji koriste te informacije", izjavio je Harkins. "Ako želimo potaknuti inovacije i ostvariti istinski potencijal velikih skupova podataka u rješavanju najvećih svjetskih izazova, tehnološki predvodnici i organizacije moraju preuzeti odgovornost za uspostavu transparentnih poslovnih praksi, osmišljanje tehnologija kojima se pojačava zaštita privatnosti i poticanje donošenja zakonodavstva koje će pridonositi povjerenju korisnika."

Harkins je naveo primjere područja na kojima Intel već ostvaruje velike rezultate u zaštiti privatnosti u vlastitim operacijama i praksama, uključujući tehnologiju Intel vProTM, koja olakšava rad s upravljanjem prijetnjama, zaštitom podataka i daljinskim nadzorom, internu primjenu sigurnosne poslovne inteligencije koja omogućuje rano otkrivanje i ublažavanje naprednih prijetnji te pilot-uvođenje senzora i analitičkih sustava u Intelovu postrojenju u Maleziji. Svoj govor Harkins je zaključio upućivanjem izazova informatičkoj industriji: povećanje transparentnosti uz istodobno poboljšanje sigurnosti uvođenjem odgovornosti u sve aspekte poslovanja.

Anketa: nedostatak razumijevanja i povjerenja u zaštitu podataka
Nova anketa koju je među odraslim Amerikancima za Intel proveo Harris Poll pokazala je da ispitanici ne razumiju dovoljno kako se koriste njihovi podaci te da zbog toga nemaju povjerenja u način njihova korištenja.

Većina ispitanika (84 posto) vjeruje da se neki podaci o njima ili s njihovih uređaja prikupljaju i prodaju trećim osobama. Gotovo dvije trećine vlasnika uređaja koji su sudjelovali u anketi priznaju da nemaju pojma tko ima pristup podacima s njihovih uređaja ni kako se ti podaci koriste. Osim toga, polovica Amerikanaca nije znala točno prepoznati definiciju pojma "anonimizirani podaci", čime se naglašava činjenica da korisnici nisu dovoljno svjesni mogućnosti koje imaju na raspolaganju za zaštitu svojih podataka.

Kada im je ponuđena neka konkretna prednost pristanka na dijeljenje podataka s drugima, ispitanici su pokazali veću spremnost na dijeljenje ako su podaci anonimizirani. Gotovo šezdeset posto vlasnika uređaja koji imaju djecu bili bi voljni dijeliti anonimizirane podatke o obrazovanju svoje djece ako bi se time poboljšao uspjeh na maturi ili pak obrazovni sustav, dok bi 57 posto vlasnika uređaja bilo spremno dijeliti podatke o svom zdravlju (npr. putem aplikacija za tjelovježbu) ako bi to pomoglo medicinskim istraživanjima – pod uvjetom da se ne prikupljaju povjerljivi osobni podaci. Vlasnici uređaja koji se ubrajaju u tzv. generaciju Y (18 – 34 godine) spremniji su od svojih starijih sugrađana dijeliti podatke ako im to donosi neku izravnu prednost, no isto tako više ih brine zaštita privatnosti SMS poruka (39 posto) i fotografija (31 posto) nego podataka o zdravlju (28 posto).

Kada je riječ o novim tehnologijama, 45 posto Amerikanaca kaže da ih više brine zaštita privatnosti na nosivim uređajima nego na pametnim telefonima, tablet-uređajima i osobnim računalima. Vlasnici uređaja pokazuju spremnost na istraživanje tehnologija vezanih uz zaštitu privatnosti: više od polovice (53 posto) kaže da bi razmislili o kupnji aplikacije ili usluge koja bi im omogućila da odaberu koju će vrstu podataka njihovi uređaji automatski dijeliti i s kojim tvrtkama.

Velike informatičke tvrtke pridružile se pozivu na poticanje djelovanja

Intelu su se pridružili Siemens; Personal, autor virtualnog sefa u kojem korisnici mogu jednostavno i sigurno upravljati svojim digitalnim podacima i identitetom; Sensity, proizvođač mreža svjetlosnih senzora; i TrustLayers, tvrtka koja razvija alate za automatizirano usklađivanje podataka za sustave koji koriste velike skupove podataka.

Raspravi su se pridružili predvodnici s područja tehnologije, zdravstva, obrazovanja i pametnih gradova, kao što su Privacy Analytics, tvrtka koja pruža metode, programsku opremu i usluge za anonimizaciju podataka utemeljenu na riziku kojima se omogućuje sofisticirana analiza uz istodobnu zaštitu privatnosti pojedinaca, Knewton, tvrtka koja nudi infrastrukturnu platformu za stvaranje prilagodljivih aplikacija za učenje utemeljenih na standardiziranim postignućima, te Streetline, tvrtka koja razvija senzorske mobilne i web-aplikacije koje olakšavaju parkiranje i povećavaju učinkovitost gradova.

Na kraju dana Intelov direktor zadužen za globalnu zaštitu privatnosti David Hoffman intervjuirao je Waltera Isaacsona, autora bestselera "Steve Jobs" (2011.) te jučer objavljene knjige "The Innovators" (2014.). "Knjiga 'The Innovators' trebala bi biti obavezno štivo za svakog srednjoškolca. U njoj se objašnjava kako spojiti prirodne i humanističke znanosti radi rješavanja najvećih svjetskih izazova", izjavio je Hoffman. "Veliki skupovi podataka odigrat će ključnu ulogu u sljedećoj fazi evolucije računalstva. Hoćemo li uspjeti pomoću njih uspješno riješiti te izazove, uvelike ovisi o tome hoćemo li pronaći pravi način rješavanja pitanja zaštite privatnosti."

Metodologija

Anketu je u SAD-u putem interneta za potrebe Intela proveo Harris Poll u razdoblju od 17. do 19. rujna 2014. na 2018 odraslih osoba starijih od osamnaest godina, od kojih njih 1973 ima pametni telefon, tablet-uređaj i/ili osobno računalo. Ako vas zanima cijela metodologija ankete, uključujući varijable za ponderiranje, obratite se Krystal Temple u Intelovu odjelu za odnose s medijima.

Još iz kategorije

Veritasova rješenja testirana su i posve prilagođena za Amazonov AWS Outposts

Veritasova rješenja testirana su i posve prilagođena za Amazonov AWS Outposts

13.12.2019. komentiraj

Tvrtka Veritas Technologies objavila je potpunu podršku za AWS Outposts. AWS Outposts su rackovi koji objedinjuju servere i sustave za pohranu podataka, a sadrže hardver koji je dizajnirao Amazon kako bi ovi rackovi u tvrtkama radili kao lokalni serveri i sustavi za pohranu podataka dok su istovremeno spojeni s nizom AWS-ovih usluga u oblaku. Veritas je testirao AWS Outposts servere a korisnicima koji ih odluče primijeniti u vlastitim okruženjima može pomoći prilagodbom arhitekture kompleksnih računalnih zadataka tako da se uspješno izvršavaju na AWS-u.

IBM predstavio tehnologiju otvorenog koda za brže odgovaranje na kibernetičke napade

IBM predstavio tehnologiju otvorenog koda za brže odgovaranje na kibernetičke napade

12.12.2019. komentiraj

Kibernetički napadi s kojim se organizacije i pojedinci danas suočavaju sve su češći, različitiji i sofisticiraniji. Procjenjuje se da globalni trošak uzrokovan kibernetičkim napadima iznosi 600 milijardi dolara i upravo takvi napadi predstavljaju najveću prijetnju u poslovanju danas.

SRCE predstavilo novu uslugu napredno računarstvo u oblaku HTC Cloud

SRCE predstavilo novu uslugu napredno računarstvo u oblaku HTC Cloud

12.12.2019. komentiraj

Sveučilišni računski centar (Srce) predstavio je novu uslugu HTC Cloud koja pruža konceptualno novu platformu za potrebe naprednog računanja i složenih analiza podataka, temeljenu na paradigmi računarstva u oblaku (engl. cloud computing).