IFA 2016: Panasonic predstavio profesionalni 4K 60p/50p kamkorder

IFA 2016: Panasonic predstavio profesionalni 4K 60p/50p kamkorder

Foto: Panasonic

Panasonic je predstavio kamkorder HC-X1. Riječ je o uređaju koji korisnicima nudi mogućnost 4K 60p/50p snimanja, a odlikuje se i širokokutnim optičkim zoom objektivom (24mm, 20x) te 1-inčnim senzorom.

Kamkorder HC-X1 opremljen je nedavno razvijenim LEICA DICOMAR 4K objektivom. Objektiv nudi brzi zoom (20x) i ekstremno široki kut (24 mm) za ultra-telefoto snimanje na 480 mm. Zahvaljujući tome, kamkorder HC-X1 je trenutno uređaj sa najširim mogućim kutom snimanja na tržištu. Zbog toga HC-X1 omogućuje videografima proizvodnju vrhunskog sadržaja uz minimalnu količinu šuma, ali ih također i oslobađa potrebe za korištenjem širokokutnih konverzijskih objektiva.

Objektiv LEICA DICOMAR 4K korisnicima na raspolaganje stavlja i 4-Drive Lens sustav koji upravlja četirima grupama objektiva istovremeno i nezavisno. Veličina objektiva i pogonski raspon za svaku od četiri grupe mogu se smanjiti kako bi se pojačala kvaliteta snimke i kapaciteti zooma. A sve to čini i kućište kamkordera kompaktnijim kada je riječ o različitim načinima snimanja iz ruke.

Objektiv pogoni veliki 1-inčni MOS senzor (9.46. megapiksela kod 4K 24p / 8.79 megapiksela kod UHD, FHD) - prvi takav na svijetu kada je riječ o kamkorderu s integriranim objektivom. Senzor pruža iznimnu ravnotežu između kvalitete snimaka i osjetljivosti i to u najrazličitijim uvjetima snimanja.

Kamkorder HC-X1 može snimati u 4K 24 p (4096), UHD 60p/50p (3840 x 2160) i FHD 60p/50p (1920 x 1080) rezolucijama. Oni profesionalci koji djeluju i rade na svjetskoj razini, sistemsku frekvenciju kamkordera mogu fleksibilno podesiti na 59.94 Hz, 50.00 Hz ili 24.00 Hz, dok se sadržaj može snimati i u MOV (QuickTime), MP4 i AVCHD formatima. Široki izbor načina snimanja, mogućnost odabira različitih kvaliteta snimaka, podešavanje broja sličica i dubina boje opcija - sve su to samo djelići praktične primjene kamkordera, bilo da se ona tiče kinematografske produkcije ili, recimo, online distribucije sadržaja.

Kamkorder HC-X1 osmišljen je i izrađen imajući na umu, prije svega, profesionalne videografe kao ciljanu publiku. Stoga uređaj nudi cijeli niz funkcija i dizajnerskih rješenja koja će učiniti snimanje jednostavnijim i ugodnijim koliko god je to moguće.

Na kućištu objektiva nalaze se tri prstena za ručnu kontrolu zuma, fokusa i otvora blende. Na uređaju se nalazi sveukupno trinaest korisničkih tipaka; devet na tijelu uređaja i četiri na LCD touch ekranu. Korisnici mogu podesiti ove tipke tako da im služe kao prečaci ovisno o tome koja im je opcija u datom trenutku najpotrebnija. Na taj način upravljanje kamkorderom postaje jednostavno i brzo.

Monitor dijagonale 3,5 inča ugrađen je u kućište uređaja. Moguće ga je izvući i okretati vertikalno u rasponu do 270 stupnjeva, ovisno o visokom ili niskom kutu snimanja ili selfie načinu snimanja. Elektroničko optičko tražilo (oko 1 769 000 točaka) izrađeno je od OLED ekrana visoke rezolucije koji se odlikuje vrhunskom reprodukcijom boja.

Osim toga, HC-X1 opremljen je i cijelim nizom pomoćnih fokus funkcija koje funkcioniraju kao garancija brzog i preciznog ručnog fokusa kao što su, primjerice, 'MF Assist', 'One-Push AF', 'Expand/Peak', 'Focus Transition' ili 'Area Function'. Ugrađeni ND filter (Neutral density), moguće je isključiti ili odabrati postavke. Također su ugrađeni i odabir pojačanja i AWB (automatski balans bijele).

Korekcijsko područje O.I.S.-a osjetno je povećano, za oko 900 posto, u usporedbi s Panasonicovim AG-AC160, zbog čega upadljivo stabilizira snimanje i fotografiranje iz visokih ili niskih kutova. U FHD načinu rada, hibridni O.I.S. koji dodaje električnu stabilizaciju snimke optičkoj stabilizaciji slike, detektira i ispravlja 5 osi, uključujući i kružne pomake.

Zahvaljujući činjenici da Micro Drive Focus jedinicu može pomaknuti veoma brzo, kamkorder HC-X1 odlikuje se stabilnim i veoma brzim autofokusom te s odličnom mogućnosti slijeđenja i praćenja koja osigurava precizno fokusiranje – čak i kada se snima u 4K-u ili s plitkom dubinom polja. Korisnici mogu podesiti AF opcije prema vlastitoj želji, mijenjajući brzinu, osjetljivost pri slijeđenju i širinu polja, kako bi uređaj u potpunosti optimizirali u skladu s predmetom i načinom snimanja.

Kamkorder može izrađivati HD snimke na visokoj brzini od 120 sličica u sekundi (59.94Hz) i na brzini od 100 sličica u sekundi (50Hz) kako bi proizveo slow motion efekt. Model također posjeduje i novu funkciju VFR (Variable frame rate) koja omogućuje profesionalcima da podese broj sličica parametre u deset koraka u rasponu od 2 do 60 sličica u sekundi. Ovo omogućuje korisnicima izrađivanje kreativnih i izražajnih video zapisa uz pomoć tehnika poput “overcrancking” za slow-motion efekte i “undercranking” za quick-motion efekte.

Kamkorder HC-X1 ne odlikuje se samo sjajnim video karakteristikama, već korisnicima također nudi i vrhunske performanse kada je riječ o snimanju zvuka - sve to kako bi se zadovoljili najviši standardi produkcije. Model je opremljen s dva kanala XLR audio ulaza, izmjenjivim +48V napajanjem/MIC/LINE i ručnim određivanjem glasnoće.

Kakmkorder snima zvuk visoke kvalitete s dva kanala koristeći 16-bitni linearni PCM sustav (MOV/MP4) ili Dolby Digital sustav (AVCHD). Kada se koristi u kombinaciji s opcionalnim wireless modulom (AJ-WM50/AJ-WM30), korisnici mogu upravljati kamkorderom putem iPad-a zahvaljujući AG ROP aplikaciji. U toj aplikaciji mogu podešavati karakteristike uređaja, upravljati objektivom i definirati ostale parametre.

Također, kamkorder HC-X1 nudi brojne opcije i mogućnosti i korisnicima u polju komercijalne proizvodnje video sadržaja – žičani daljinski pult, OSD prikaz mjerene razine, izlaz za 1-kHz test signal i 3,5 mm izlaz za slušalice, samo su neke od njih.

Uz sve navedeno, vrijedi istaknuti i dva utora za SD kartice, mogućnost podešavanja slike po 16-osnoj nezavisnoj korekciji boja, 8 modula gama funkcija ili faznoj funkcija krome, te LCD / EVF ekrane s ugrađenim podesivim zebrastim uzorkom, podešavanjem razine ili Waveform i Vectorscope ekrani.

Još iz kategorije

IBM predstavio tehnologiju otvorenog koda za brže odgovaranje na kibernetičke napade

IBM predstavio tehnologiju otvorenog koda za brže odgovaranje na kibernetičke napade

12.12.2019. komentiraj

Kibernetički napadi s kojim se organizacije i pojedinci danas suočavaju sve su češći, različitiji i sofisticiraniji. Procjenjuje se da globalni trošak uzrokovan kibernetičkim napadima iznosi 600 milijardi dolara i upravo takvi napadi predstavljaju najveću prijetnju u poslovanju danas.

Nastavak ulaganja u razvoj mreže i novi IPTV sustav

Nastavak ulaganja u razvoj mreže i novi IPTV sustav

12.12.2019. komentiraj

Sljedeća telekomunikacijska godina bit će vrlo zanimljiva za sve igrače na tržištu jer će osim tehnoloških događanja oko 5G mreža, događati i nastavak konsolidacije tržišta, no A1 Hrvatska kreće dalje u pripreme za 5G mrežu o čemu smo razgovarali s Vladimirom Skenderom, direktorom razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska.

SRCE predstavilo novu uslugu napredno računarstvo u oblaku HTC Cloud

SRCE predstavilo novu uslugu napredno računarstvo u oblaku HTC Cloud

12.12.2019. komentiraj

Sveučilišni računski centar (Srce) predstavio je novu uslugu HTC Cloud koja pruža konceptualno novu platformu za potrebe naprednog računanja i složenih analiza podataka, temeljenu na paradigmi računarstva u oblaku (engl. cloud computing).