MWC 2014: Ideja DaShef aplikacije nastala iz potrebe

MWC 2014: Ideja DaShef aplikacije nastala iz potrebe

Na Mobile World Congress u Barceloni ove godine u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, među četiri odabrane je i DaShef projekt iza kojeg stoji tvrtka Implementacija snova, o čemu nam je govorio Andrija Frinčić suvlasnik tvrtke i direktor te kaže kako je sama ideje rođena je još prije dvije godine a posljedica je relativno lošeg korisničkog iskustva s kojim smo se susretali i još uvijek se srećemo u ugostiteljskim objektima. Prema njegovim riječima potrošeno je više od 8 mjeseci intenzivnog rada, uskoro baš u vrijeme MWC 2014 izlazi nova verzija i to je za njih prilika za dodatni iskorak na svjetsko tržište i pronalaženje partnera.

Možete li malo više reći kako ste došli na ideju za DaShef, softverski menu za restorane i hotele?

Na temelju našeg korisničkog iskustva te proučavanjem poslovnih procesa unutar ugostiteljskih objekta uočili smo dva problema u komunikaciji s gostom. Prvi i osnovi problem je što komunikacija nije adekvatna. Osoblje koje poslužuje goste često nema niti dovoljno vremena niti je dovoljno kvalificirano da bi gosta adekvatno  informiralo o ponudi. Drugi problem je što proces naručivanja nije dovoljno efikasan i dosta vremena se troši na čekanja. DaShef – digitalni menu za restorane i barove adresira oba ova problema. Svako jelo i piće u digitalnom menu opisano je slikama, videom te kratkom pričom. Uz svako jelo navedene su preporuke koje mogu biti generirane na temelju potrošnje gostiju ili mogu biti preporuke kuhara odnosno vlasnika.

Osim ovih osnovnih informacija, sustav također podržava prikaz nutricionističkih vrijednosti i vremena pripreme hrane. Ovakav set informacija koje su raspoložive i sustavu osigurava jednak standard za sve goste i svaki će gost dobiti kvalitetnu i relevantnu informaciju o ponudi ugostiteljskog objekta. Isto tako prikaz je organiziran tako da su osnovne informacije dostupne jednostavno i svima, dok su detaljne informacije raspoložive na zahtjev korisnika koji želi znati više. Važna komponenta sustava je i u potpunosti automatizirani sustav naručivanja, gdje gosti restorana (bara)  mogu hranu i piće naručiti direktno iz aplikacije. Sustav za naručivanje, pozivanje konobara i distribuciju narudžbe na više destinacija (šank, kuhinja) drastično ubrzavaju proces naručivanja hrane i skraćuju vrijeme boravka gosta.

Koliko je dosad uloženo u projekt i u kojoj se konkretno fazi on nalazi?

Trenutno je u razvoj uloženo oko 8 mjeseci intenzivnog razvoja što mobilne aplikacije za tablet računala što web aplikacije za upravljanje digitalnim menuima. Trenutno je u Google Play trgovini aplikacija raspoloživa ogledna, potpuno funkcionalna verzija aplikacije koju potencijalni klijenti mogu koristiti kako bi mogli isprobati kompletan sustav. Kroz dva tjedna planiran je izlazak nove verzije koja ima posebno razvijenu funkcionalnost vinske karte te dodatno olakšan pristup demonstracijskom načinu rada.

S obzirom na to da smatramo da je osobito bitna integracija sustava menua s POS sustavima koje ugostiteljski objekti već posjeduju u ovoj je fazi razvijen API za povezivanje kako bi se proces naručivanja u potpunosti automatizirao.

Sto očekujete od nastupa u Barceloni na MWC 2014?

Odlična stvar što s MWC 2014 poklopio s izdavanjem nove verzije, s kojim planiramo krenuti intenzivno s izgradnjom partnerske mreže po Europi i šire. S obzirom na naše planove i spremnost proizvoda MWC 2014 za nas je savršena prilika za započeti kontakte s potencijalnim partnerima uz čiju pomoć bi našeg malog super junaka ponudili na inozemnim tržištima.

S druge strane plan je vidjeti što veliki igraći i naši potencijalni hardverski partneri) planiraju za sljedeću godinu kako bi zapravo mogli preciznije i  točnije planirati razvoj DaShef sustava digitalnih menua za restorane i barove u budućnosti.

Koji su daljnji planovi s projektom, planirate li neke nove projekte?

Što se DaShefa tiče u planu je kontinuirani razvoj korisničkog iskustva što Android klijenta što same web aplikacije za upravljanje menuima. Osim kontinuiranog unaprjeđenje postojeće funkcionalnosti sljedeća velika stvar koju planiramo implementirati u sustavu je nagrađivanje lojalnosti gostiju te tijesno povezivanje sustava s različitim društvenim mrežama. U planu je i razvoj aplikacije za mobilne telefone koja će se u prvoj fazi koristiti kao dio sustava nagrađivanja lojalnosti dok će u sljedećoj fazi razvoja omogućiti naručivanje hrane unutar restorana.

Ovo smatramo osobito bitnom stavkom jer smanjuje potrebnu investiciju restorana u hardver oslanjajući se na postojeće mobilne telefone gostiju. Uz razvoj klijenata za mobilne telefone i tablet računala, u planu je razvoj aplikacije za različite Smart TV platforme. Cilj ovog projekta je omogućiti naručivanje roomservicea u hotelskim sobama iz DaShef sustava.

Zašto ste se odlučili samo za Android platformu, a ne i za iOS?

Kako ciljamo široki spektar ugostiteljskih objekata, od malih obiteljskih restoran s ograničenim budžetom, do ekskluzivnih objekata (gdje budžet obično nije problem) Android platforma se nametnula kao logičan odabir s obzirom na dobavljivost tablet računala u svim cjenovnim razredima. Ovo ne znači da iOS platforma neće biti podržana, naime upravo smo u procesu formiranja iOS razvojnog tima čiji prvi zadatak će biti izrada iPad verzije DaShef digitalnog menua za restorane i barove.

Još iz kategorije

Održana Megatrendova konferencija  Power of Data

Održana Megatrendova konferencija Power of Data

21.10.2020. komentiraj

Početkom listopada tvrtka Megatrend poslovna rješenja pripremila je za svoje klijente jesensko izadnje tradicionalnog eventa Power of Data, u Zagrebu na lokaciji  CK SHOWROOM & GARDEN. U prostoru prikladnom za održavanje evenata na otvorenom, okupljeni su iskoristili sunčan i topao dan te poslušali intreresantna predavanja s područja AI&BI-ja.

Kvantno računarstvo je budućnost tehnologije

Kvantno računarstvo je budućnost tehnologije

21.10.2020. komentiraj

Očekujemo da će kvantna računala otvoriti vrata za koja smo mislili da će još dugo ostati zaključana, rekao je u intervjuu za ICTbusiness.info Zlatko Minev koji radi na IBM-ovim projektima kvantnog računarstva. Minev je iznenadio kvantnu zajednicu riješivši raspravu koja je dijelila fizičare više od jednog stoljeća - pretpostavljalo se da se razina energije atoma mijenjala naglim, slučajnim, takozvanim kvantnim skokovima.

U DHMZ stiže Atosovo superračunalo BullSequana vrijedno više od 10 milijuna kuna

U DHMZ stiže Atosovo superračunalo BullSequana vrijedno više od 10 milijuna kuna

20.10.2020. komentiraj

Atos je potpisao petogodišnji ugovor s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ) za nabavu i održavanje Atosovog superračunala BullSequana XH2000. Ugovor je vrijedan više od 10 milijuna kuna. Novi sustav povećat će računalnu snagu DHMZ-a i omogućiti četiri puta brži izračun prognoze vremena, uz češće i preciznije prognoziranje. Koristit će se i u sklopu projekta AIRQ za unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka kako bi se postigla učinkovita kontrola i upravljanje kvalitetom zraka u urbanim sredinama.