IDC: Pad prodaje servera u istočnoj Europi, HP i dalje vodeći

IDC: Pad prodaje servera u istočnoj Europi, HP i dalje vodeći

Foto: Fotolia (ilustracija)

Najnoviji podaci analitičke kuće IDC pokazuju kako je zbog pritiska gospodarske krize, te nepovoljnih uvjeta poslovanja za tvrtke tržište servera sunovratilo se 12,9 posto na ukupni iznos od 348,1 milijun američkih dolara. Prema IDC-ovim podacima ukupno je prodano nešto više od 70 tisuća servera.

Riječ je o padu prodaje od 10,9 posto, a glavni inhibitorni faktori kod prodaje bili su već spomenuti pogoršani uvjeti poslovanja, što se prije svega odnosi na velike servere koji ne pripadaju kategoriji x86 servera. Na tržište je pritom dodatno utjecala i odluka kupaca da pribjegnu konsolidaciji, smanjenju troškova i virtualizaciji postojeće infrastrukture, jer tvrde analitičari, bilo je i vrijeme da se to dogodi. Naime, posljednjih pet do šest godina se kupovali mnogo više od stvarnih potreba i kriza je sad natjerala sve da se okrenu stvarnom korištenju postojećih informatičkih resursa.

Prema IDC-ovim podacima prodaja x86 servera pala je 9,5 posto, a ako je gledati prema vrijednosti ovog segmenta tržišta riječ je o padu od 24,5 posto. Na taj pad utjecao je i pad cijena, a da se tržište zbog serverske snage transformira i tvrtke se odlučuju na kupnju više manjih servera odnosno postepenu nadogradnju prema potrebama već je početkom godine bilo vidljivo kroz rast prodaje x86 servera u odnosu na cijelo serversko tržište.

Samo u prvome ovogodišnjem kvartalu x86 serveri zauzeli su gotovo 80,3 posto tržišta servera, a takav trend nastavljen je i u drugom ovogodišnjem kvartalu. Što se tiče proizvođača HP je i dalje vodeći s 37,2 posto tržišnog udjela iako im je u segmentu ProLiant servera pad bio dvoznamenkast. IBM koji je zauzeo drugo mjesto s 25,7 posto udjela također je zabilježio dvoznamenkasti pad kroz cijeli svoj portfolio servera (System x, Power Systems i System z). Dell zaokružuje prva tri proizvođača servera s 11,9 posto udjela, a ova je kompanija zabilježila dvoznamenkasti rast prihoda od prodaje servera.

Analitičari procjenjuju kako će se brojke za vodeće tri kompanije još popraviti do kraja godine jer se očekuje da će ipak u drugom polugodištu prije svega u posljednjem kvartalu biti novih i većih poslova u serverskom okruženju koji će potaknuti tržišni rast.

Još iz kategorije

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

19.09.2020. komentiraj

U godini koja je donijela niz poslovnih izazova, izuzetno je važno biti u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima. Bilo da se radi o sigurnosnim, kolaboracijskim i mrežnim rješenjima ili podatkovnim centrima – sve novosti i primjere dobrih praksi doznajte na Cisco Engage Tech Days događaju.

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.