IBM završio projekt eSpis za Ministarstvo pravosuđa

IBM završio projekt eSpis za Ministarstvo pravosuđa

Foto: Dražen Tomić

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uspješno je završilo uvođenje sustava za praćenje sudskih predmeta (eSpis) na preostala 33 općinska suda u Republici Hrvatskoj, čime je završilo postepeno uvođenje eSpis sustava na sve trgovačke, županijske i 65 općinskih sudova u RH. Ministarstvo pravosuđa RH implementiralo je infrastrukturu sustava u suradnji s tvrtkom IBM Hrvatska.

Uvođenje sustava na hrvatske sudove započelo je u studenom 2008. godine u sklopu PHARE 2006 programa, a dovršeno je ovim projektom vrijednim 519.989,00 eura kojeg je sa 85% sredstava sufinancirala Europska unija u sklopu IPA 2009 programa.

U sklopu projekta, osim uvođenja eSpisa na 33 preostala suda, izrađena je i u rad puštena web usluga e-Predmet (http://e-predmet.pravosudje.hr) koja omogućava besplatan i javni pristup osnovnim podacima o sudskim predmetima svim strankama, punomoćnicima i drugim zainteresiranim osobama koje sudjeluju u sudskim postupcima.

Projekt će dugoročno doprinijeti reformi hrvatskog pravosuđa kroz povećanje učinkovitosti i transparentnosti pravosudnog sustava. Sustav za upravljanje sudskim predmetima omogućit će trenutan uvid sudovima, ali i javnosti, u sudske predmete pritom uvažavajući zaštitu osobnih podataka svih sudionika. Omogućiti će se bolje upravljanje sudskim postupkom, brža razmjena podataka među sudovima i drugim tijelima javne uprave, kao i optimizacija troškova.

eSpis u brojkama

  • 3.6 milijuna predmetav u sustavu e-spis
  • 5413 korisnika na sudovima
  • 2500 predmeta novih svaki dan
  • 45000 predmeta  koje se dnevno obradi
  • 7500 donesenih odluka dnevno
  • 9000 podnesaka dnevno
  • 51000 tisuca rjesenih predmeta mjesecno
  • Smanjuje se broj nerijesenih predmeta

Uskoro

  • Elektronska dostava strankama
  • Digitalno zaprimanje podnesaka

Još iz kategorije

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

15.09.2020. komentiraj

Beskontaktno plaćanje, brza usluga, kratko zadržavanje na blagajnama i kraći red čekanja samo su neki od benefita koje trgovci, ugostitelji te mala i srednja poduzeća, sve češće uvode zbog Covid-19 pandemije, ističu iz Sales peritiasa i dodaju da su njihove „TakoLako“ fiskalne blagajne sada dostupne i na Žutom kliku i u 160 poštanskih ureda Hrvatske pošte.