IBM ulaže 240 milijuna dolara u zajednički AI laboratorij s sveučilištem MIT

IBM ulaže 240 milijuna dolara u zajednički AI laboratorij s sveučilištem MIT

Foto: Shutterstock

Inovativnost jest ono čime se IBM bavi posljednja dva desetljeća, a do njega dolaze kroz brojne investicije na raznim poljima. Na red je stigla umjetna inteligencija (AI), na kojoj ta američka kompanija radi već neko vrijeme, ali treba i pomoć s raznih strana. Upravo zato postigunta je suradnja s prestižnim sveučilištem MIT (Massachusetts Institute of Technology), koji će za 240 milijuna američkih dolara pomagati IBM-u razvijati AI.

Radit će zajedno pod nazivom MIT-IBM Watson AI i fokusirat će se na razvoj AI algoritama, korištenje fizike za kreiranje novog hardvera potrebnog za AI računanje, primjenu AI u specifične industrije i evaulaciju kako točno AI može utjecati na društvo. Novac koji će pritom biti dodijeljen raspodijelit će se na deset godina, što znači da će AI godišnje dobiti 24 milijuna dolara.

Obje strane uvjerene su u konkretan napredak jer već imaju svoje timove, koji će se sad ujediniti te podijeliti rezultate i na taj način pospješiti AI razvoj. Potom sve to žele podijeliti i s ostatkom svijeta kroz znanstvene radove, što zvuči uistinu sjajno i djeluje kao da IBM ima jednu plemenitu agendu.

"Intelektualno vlasništvo koje stvorimo pripadat će IBM-u i MIT-u, ali sve što otkrijemo objavit ćemo kroz znanstvene radove te na taj način pomoći razvoju AI projekata otvorenog tipa. Naravno, okrenut ćemo se i komercijalnoj proizvodnji, no ona nije primarna. Cilj je napraviti pomak na AI planu i pomoći u razvoju te tehnologije", kazao je Dario Gil, potpredsjednik IBM Research.

Posebno je dobra vijest što IBM ne postavlja uvjete prema kojima ima ekskluzivno pravo plasmana na tržište onoga što se proizvode, ili da ima pravo na proizvode koji nastanu korištenjem elemenata istraživanja MIT-IBM Watson AI.

"Svaki startup koji nastane kao posljedica onoga što MIT i mi radimo moći će normalno poslovati, kao svaki drugi i ako će biti na prodaju, moći će ga kupiti bilo tko. Dakle, ne postavljamo nikakve uvjete prvokupa ili prava na ono što otkrijemo", naglasio je Gil.

Dakle, mogao bi ovo biti početak jedne nove AI ere...

Još iz kategorije

Online osiguranje i pomoć na cesti za strane turiste u Hrvatskoj

Online osiguranje i pomoć na cesti za strane turiste u Hrvatskoj

17.06.2018. komentiraj

Kako bi svim inozemnim gostima koji dolaze u Hrvatsku ponudili više sigurnosti na prometnicama, HAK-Usluge i ODINA Asistencija zajednički su razvili projekt pod nazivom “Sigurno kroz Hrvatsku”. Stranice su zasad dostupne na hrvatskom jeziku, a na njemačkom i engleskom su u kontrolnoj fazi i bit će dostupne od sljedećeg tjedna.

Kako transformirati Dubrovnik u pametni grad

Kako transformirati Dubrovnik u pametni grad

16.06.2018. komentiraj

Racionalno planiranje i programiranje pametne tehnološke platforme zasnovane na strateškim planovima i stvarnim potreba urbane sredine prethodi bilo kakvoj nabavi i implementaciji pojedinačnih pametnih rješenja, osnovni je zaključak održanog stručnog predavanja Pametan Grad Dubrovnik.

Novo UPS rješenje za male i srednje tvrtke

Novo UPS rješenje za male i srednje tvrtke

15.06.2018. komentiraj

Tvrtka Schneider Electric krenula je s prodajom novog proizvoda Easy UPS 3S u Europi, na Bliskom Istoku, u Africi i Latinskoj Americi. Easy UPS 3S je uređaj za besprekidno napajanje energijom (UPS) od 10-do-40kVA robusnih karakteristika i kompaktnog dizajna, a olakšana ugradnja, korištenje i održavanje ovog novog uređaja omogućavaju kontinuitet u poslovanju malih i srednjih poduzeća.