IBM predstavlja mainframe namijenjen cloudu

IBM predstavlja mainframe namijenjen cloudu

Američki IBM najavio je nova mainframe računala namijenjena cloud okruženju. Riječ je o IBM z14 Model ZR1 i IBM LinuxONE Rockhopper II, koji su posljednji dodatak za IBM-ovu "porodicu" servera najavljenu još prošle godine.

Novi sustav temelji se na industrijskom standardu od 19 inča, a single-frame dizajn omogućava laku implementaciju u cloud podatkovne centre, kao i na privatna cloud okruženja. Dakle, IBM se potrudio ponuditi za svakoga ponešto, radilo se o većem ili manjem klijentu i to je samo nastavak poslovne strategije koju ta kompanija provodi otkako se prije nekoliko godina energičnije uključila u "cloud utrku".

Što se tehničkog aspekta tiče, navedeni standard i dizajn omogućit će još moći za IBM Z, a uz to će i oni klijenti koji žele najbolju moguću zaštitu, to i dobiti zahvaljujući mogućnostima kriptiranja, cloud mogućnostima i moćnim analitičkim mogućnostima koja donosi strojno učenje. U vremenu kad kola više podataka nego ikad podatkovnim centrima, ova rješenja su itekako važna.

Konkretnije, u eri digitalnog poslovanja, mainframe računala još uvijek su najstabilniji, najsigurniji i najpogodniji način za podršku IT inicijativa, koje uključuju blockchain i proliferaciju. Primjerice, 87 posto svih transakcija kreditnih kartica, što je oko osam bilijuna američkih dolara, procesuira se kroz mainframe računala. Nadalje, ta platforma upravlja s 29 milijardi transakcija putem bankomata svake godine, što je ekvivalent otprilike pet milijardi dolara dnevno.

I s obzirom na to da IBM-ovo novo mainframe računalo može dnevno obaviti 850 milijuna potpuno kriptiranih transakcija, svejedno ne zahtijeva poseban prostor, hlađenje ili energiju, a svejedno nudi najbolju moguću uslugu. Pod time se podrazumijeva povećan prostor za pohranu podataka, bolje performanse, više memorije. A sve to u 40 posto manje prostora nego dosad, uz standardizaciju koju podržavaju svi podatkovni centri pa se mainframe računalo lako može implementirati u njih.

Za kraj, IBM naglašava da z14 ZR1 može biti temelj za IBM Cloud Private rješenja kroz kreiranje "podatkovnog centra u kutiji" tako da simulira "fizički" server mainframe računala.

Još iz kategorije

M SAN na tržište Hrvatske i regije dovodi profesionalne dronove Geoscan

M SAN na tržište Hrvatske i regije dovodi profesionalne dronove Geoscan

13.07.2018. komentiraj

M SAN je pokrenuo distribuciju visokoprofesionalnih dronova tvrtke Geoscan Ltd. za područja Hrvatske, Bosne i Hercegovina, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Kosova. Geoscanovi dronovi namijenjeni su profesionalnim korisnicima s područja upravljanja i zaštite javnih i privatnih dobara kao što su vatrogasna zaštita i spašavanje, agronomija, šumarstvo i vodnog upravljanje, urbanizam, građevinarstvo, geodezija i katastarska izmjera te energetika i rudarstvo.

Raiffeisenbank Hrvatska kreće u projekt digitalizacije banke

Raiffeisenbank Hrvatska kreće u projekt digitalizacije banke

13.07.2018. komentiraj

Raiffeisenbank Hrvatska izabrala je kompaniju Payten, člana Asseco SEE Grupe, za tehnološkog partnera u projektu digitalizacije poslovnica u području isporuke bankomata, automatskih šalterskih blagajni te aplikativnih rješenja koja bankomat pretvaraju u multikanalno mjesto komunikacije između banke i klijenata.

Emirates prva aviokompanija koja nudi VR usluge

Emirates prva aviokompanija koja nudi VR usluge

08.07.2018. komentiraj

Zrakoplovna kompanija Emirates predstavila je 3D modele sjedala, postajući time prvi zrakoplovni prijevoznik koji je uveo web tehnologiju virtualne stvarnosti na svoju digitalnu platformu. 3D model sjedala je vizualizacijska platforma koji prikazuje pogled od 360 stupnjeva na unutrašnjost aviona Emirates A380 i Emirates Boeing 777, pružajući korisnicima priliku da istraže svoja sjedala, prostranu kabinu i Emiratesove proizvode koji su dostupni na letu.+