IBM predstavio čip od 2nm

IBM predstavio čip od 2nm

Foto: DepositPhotos

Čipovi postaju sve manji i to nije tajna, a trenutno se na komercijalnom tržištu mogu naći oni veličine 7nm te u nešto rjeđim slučajevima i 5nm. Ali, IBM ide korak dalje pa najavljuje skorašnje predstavljanje 2nm tehnologije!

Naime, proces kreiranja računalnih čipova najčešće se označava u nanometrima (deset na minus devetu) i niža brojka znači tehnološki napredak. Ponajprije jer na manjem prostoru stane više ili jednako "stvari" kao na većem, a samim time u konačnici se dobiva više. U ovom slučaju, dobilo bi se tri do četiri puta više no s aktualnom tehnologijom.

Iz IBM-a navode da bi njegov čip od 2nm trebao poboljšati performanse za 45 posto u odnosu na postojeće čipove od 7nm. Uz to, trošit će oko 75 posto manje energije no oni koji su dostupni u ovom trenutku. Već te informacije dovoljne su za prepoznati o kolikom se napretku radi.

Ali, ono što zvuči posebno zanimljivo jest da bi ovi čipovi mogli učetverostručiti vijek trajanja baterije na pametnim telefonima. Svi znamo kolike probleme imamo s baterijama, jedinom stavkom modernih uređaja bez kojih ne možemo, a da nije poboljšana u jednakoj mjeri kao ostali hardver.

Također, treba naglasiti da IBM nije početnik u ovom poslu, ta kompanija stoji iz čipova od 5nm, a predstavljeni su još 2017. I, što je kod njih bilo moćno, jest da se uz tu tehnologiju moglo postaviti 30 milijardi tranzistora na čip veličine nokta. S novom generacijom od 2nm moglo bi ih se postaviti 50 milijardi.

U konačnici, sve ovo jako je bitno pri razvoju umjetne inteligencije, a IBM prednjači po tom pitanju. Stoga, tehnološki napredak ne bi samo značio odane klijente za IBM, već bi i samoj kompaniji donio napredak u raznim područjima kojima se bavi, a da može iskoristiti ovu vrstu čipova. I na kraju, iako nije najmanje bitno, sve ovo potvrđuje da je u hardverskom smislu IBM još uvijek moćan. Možda i najmoćniji po pitanju istraživanja i razvoja noviteta...

Još iz kategorije

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

17.06.2021.

Canon Europe predstavlja dvije nove napredne mogućnosti automatizacije - jedinicu za praćenje i jedinicu za provjeru za digitalne tiskarske strojeve u boji iz serije imagePRESS C10010VP. Ti noviteti predstavljaju dodatnu podršku korisnicima u tiskarskim produkcijskim okruženjima za postizanje otisaka najviše kvalitete za manje vremena i bez ručnih intervencija rukovatelja.

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

17.06.2021.

Nakon što je Comping preuzeo dio poslovanja Megatrenda razgovarali smo s predsjednikom Uprave Alojzijem Jukićem koji ističe kako je to s jedne strane to je širenje portfelja naših usluga i proizvoda, ali i direktno ubrzavanje poslovanja.