IBM predstavio alat za rješavanje problema pristranosti kod umjetne inteligencije

IBM predstavio alat za rješavanje problema pristranosti kod umjetne inteligencije

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija napredovala je do iznimnih razina, ali ima svojih mana u analizi podataka, što se sve češće ističe kao problem. Doskočio mu je IBM, koji će uskoro predstaviti alat Fairness 360 Kit namijenjen analizi obrade podataka od strane algoritama. Dakle, bavit će se time kako i zašto algoritmi donose odluke u realnom vremenu.

"IBM je postavio principe povjerenja i transparentnosti (eng., trust and transparency) kod razvoja novih tehnologija vezanih za umjetnu inteligenciju. Sad je stiglo vrijeme da se te principe prenese u praksu. Stoga, dajemo novi način transparentnosti i kontrole onima koji koriste umjetnu inteligenciju i suočavaju se s potencijalnijim rizikom donošenja krivih ili netočnih odluka", kazala je Beth Smith, glavna direktorica Watson AI u IBM-u i istaknula da je sve ovo ključno sad u trenucima kad 82 posto poslovnih organizacija ima namjeru implementacije umjetne inteligencije u svoje poslovanje.

Time će se stati na kraj tzv., pristranosti, mani zbog koje umjetna inteligencija donosi odluke koje ne bi donosila da uistinu ima uvid u ono što joj je zadatak. Naime, algoritme postavljaju ljudi, koji su pristrani i samim time dolazi se do prepreke koju se teško može prijeći u ovakvom obliku. Na to upozorava i Kay Firth-Butterfield, direktorica za AI i ljudske resurse u Svjetskom ekonomskom forumu.

"Prije tri godine malo je ljudi postavljalo etička pitanja pri korištenju umjetne inteligencije, ali danas je ta tema došla u prvi plan i više se ne može izbjegavati. Ponajprije zbog Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) u Europi, ali i zbog očitih problema s nekim od AI algoritama. Jer, teoretski, "strojevi" bi trebali biti nepristrani, ali praksa je pokazala da to nisu jer čak i algoritmi mogu imati predrasude", naglasila je Kay Firth-Butterfield.

Primjerice, prije nekoliko godina Googleov AI bio je žestoko kritiziran jer je pri prepoznavanju lica identificirao Afroamerikance kao gorile. Ni do dana današnjeg to se nije uspjelo popraviti pa je Google jednostavno blokirao mogućnost prepoznavanja gorila.

Srećom, IBM bi taj problem mogao efikasno riješiti, na zadovoljstvo brojnih poslovnih korisnika, a samim time i onih pojedinačnih.

Još iz kategorije

Umjetna inteligencija u službi njege kože

Umjetna inteligencija u službi njege kože

25.04.2019. komentiraj

Poznati francuski brend u proizvodima za ljepotu i zdravlje kože, La Roche – Posay, lansirao je EFFACLAR SPOTSCAN aplikaciju. Ona pomoću umjetne inteligencije analizira kožu sklonu aknama te daje preporuke i savjete korisnicima.

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

25.04.2019. komentiraj

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević i Vilim Primorac, generalni direktor HT Mostara potpisali su nove ugovore ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Ugovoreno je proširenje i modernizacija sustava za nadzor mobilne mreže te proširenje IMS sustava kao i novo proširenje radijske pristupne mreže HT Mostara.

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

24.04.2019. komentiraj

Visual Studio Code pokazao se kao odlični kod editor, ali iako je open source freeware, dostupan je samo na Microsoftovom GitHub repozitoriju i njegova preuzimanja su licencirana pod “closed source” licencom koja sadrži telemetriju, što znači da bi VSCodium vrlo lako mogao pridobiti one kojima te granica u VS Code smetaju.