IBM predstavio alat za rješavanje problema pristranosti kod umjetne inteligencije

IBM predstavio alat za rješavanje problema pristranosti kod umjetne inteligencije

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija napredovala je do iznimnih razina, ali ima svojih mana u analizi podataka, što se sve češće ističe kao problem. Doskočio mu je IBM, koji će uskoro predstaviti alat Fairness 360 Kit namijenjen analizi obrade podataka od strane algoritama. Dakle, bavit će se time kako i zašto algoritmi donose odluke u realnom vremenu.

"IBM je postavio principe povjerenja i transparentnosti (eng., trust and transparency) kod razvoja novih tehnologija vezanih za umjetnu inteligenciju. Sad je stiglo vrijeme da se te principe prenese u praksu. Stoga, dajemo novi način transparentnosti i kontrole onima koji koriste umjetnu inteligenciju i suočavaju se s potencijalnijim rizikom donošenja krivih ili netočnih odluka", kazala je Beth Smith, glavna direktorica Watson AI u IBM-u i istaknula da je sve ovo ključno sad u trenucima kad 82 posto poslovnih organizacija ima namjeru implementacije umjetne inteligencije u svoje poslovanje.

Time će se stati na kraj tzv., pristranosti, mani zbog koje umjetna inteligencija donosi odluke koje ne bi donosila da uistinu ima uvid u ono što joj je zadatak. Naime, algoritme postavljaju ljudi, koji su pristrani i samim time dolazi se do prepreke koju se teško može prijeći u ovakvom obliku. Na to upozorava i Kay Firth-Butterfield, direktorica za AI i ljudske resurse u Svjetskom ekonomskom forumu.

"Prije tri godine malo je ljudi postavljalo etička pitanja pri korištenju umjetne inteligencije, ali danas je ta tema došla u prvi plan i više se ne može izbjegavati. Ponajprije zbog Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) u Europi, ali i zbog očitih problema s nekim od AI algoritama. Jer, teoretski, "strojevi" bi trebali biti nepristrani, ali praksa je pokazala da to nisu jer čak i algoritmi mogu imati predrasude", naglasila je Kay Firth-Butterfield.

Primjerice, prije nekoliko godina Googleov AI bio je žestoko kritiziran jer je pri prepoznavanju lica identificirao Afroamerikance kao gorile. Ni do dana današnjeg to se nije uspjelo popraviti pa je Google jednostavno blokirao mogućnost prepoznavanja gorila.

Srećom, IBM bi taj problem mogao efikasno riješiti, na zadovoljstvo brojnih poslovnih korisnika, a samim time i onih pojedinačnih.

Još iz kategorije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

06.08.2019. komentiraj

Svjestan da je sigurnost glavni prioritet za svaku tvrtku, Canon se udružio sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost - tvrtkom McAfee - kako bi korisnicima pružio zaštitu ne samo od postojećih, nego i od budućih sigurnosnih prijetnji.

Epson uspostavio kompletni asortiman EcoTank jednobojnih pisača

Epson uspostavio kompletni asortiman EcoTank jednobojnih pisača

04.08.2019. komentiraj

Nastavno na uspjeh EcoTank asortimana, Epson je objavio dva nova modela kako bi kompletirao svoj portfelj jednobojnih tintnih pisača (M1170, M2170). Pružajući svu korist laserskog pisača, ali s impresivnom uštedom EcoTank asortimana, ovi izdržljivi, brzi i energetski učinkoviti pisači su stvoreni za korisnike i tvrtke kojima je potrebno rješenje za jeftini ispis velikog broja jednobojnih dokumenata, ističu u Epsonu.