IBM lansirao novu generaciju mainframe računala z15

IBM lansirao novu generaciju mainframe računala z15

Moćni IBM predstavio je još moćnije središnje računalo (eng., mainframe) i nazvao ga z15. Riječ je o nasljedniku moćnog IBM Z, predstavljenog prije dvije godine kao korak naprijed, što samo znači da ova nova generacija donosi još više i još bolje.

Istina jest, nikad BM nije bio toliko tih kao posljednjih godina, ali to ne znači da je slabiji ili manje inovativan nego u prošlosti. Samo su se preferencije promijenile i Big Blue se okrenuo prvenstveno poslovnom sektoru, kojem konstantno donosi korisne novitete. A jedan od njih svakako je z15.

Riječ je o mainframeu koje se razvijalo četiri godine, sadrži više od tri tisuće patenata, a na njemu je uz IBM radilo više od stotinu kompanija.

"Svakodnevno slušamo o probojima u sustave i gubitak milijuna i milijuna povjerljivih informacija, što donosi milijunske štete onima koji su žrtve... E, pa uz ovaj mainframe se tako nešto mijenja jer z15 je stvoren upravo kako bi pružio otpor kibernetičkom kriminalu i zaštitio korisnike", istaknuo je ponosno Ross Mauri, generalni direktor IBM Z odjela.

Uz z15, navodi IBM, kontrolira se tko ima pristup podacima i taj se pristup može onemogućiti u svakom trenutku. Ujedno, uz z15 se mogu načiniti pravila "unutar kuće", kojih se moraju pridržavati svi koji su vezani uz sustav. Samim time, svaki zaposlenik s pristupom sustavu imat će svoj poseban način ulaska u njega, što bitno otežava neovlašteni pristup te samim time proboj sustava i krađu privatnih informacija.

Nije ni to sve, uz z15 stiže i poseban sustav za pohranu podataka pod imenom DS8900, posebno dizajniran za rad u kritičnom hibridnom multicloud okruženju. To znači da donosi nikad viđenu razinu zaštite i nudi 99,9999 posto produženja rada (eng., uptime) te nudi nekoliko mogućnosti oporavka u slučaju rušenja sustava.

Dakle, IBM je otišao korak dalje i u poslovnom okruženju ostat će mnogima izbor broj jedan...

Još iz kategorije

Cratis razvio Connect.IDentify platformu za video identifikaciju

Cratis razvio Connect.IDentify platformu za video identifikaciju

05.12.2019. komentiraj

City Connect je start-up tvrtka specijalizirana za outsourcing poslovnih procesa (BPO), a CRATIS je pružatelj upravljanja uslugama (MSP) prisutan na tržištu IT outsourcinga (ITO) već četiri godine. Obje kompanije sa sjedištima u Varaždinu odlučile su se na zajednički projekt razvoja platforme Connect.IDentify koja će outsourcing i industriju zajedničkih usluga (OSS) usmjeriti u novom pravcu. CRATIS je razvio platformu za potrebe City Connecta kao jedinstveno rješenje za proces video identifikacije. Jedine su tvrtke u Hrvatskoj i regiji koje zajedno pružaju vlastiti krajnji proizvod i registrirani hrvatski brend tvrtkama kao „one stop shop“ rješenje. (Full-Fledged Product - FFPO), ističu iz ovih dviju kompanija.

Q razvija aplikaciju za najpreciznije 3D mjerenje u medicinske svrhe

Q razvija aplikaciju za najpreciznije 3D mjerenje u medicinske svrhe

05.12.2019. komentiraj

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača medicinskih pomagala Medi, prepoznao je Q kao svog partnera i suradnika u razvoju najnovije tehnologije. Aplikacija koju razvija zagrebačka IT tvrtka, koristi posebnu kameru za do sada najpreciznije 3D mjerenje dijelova tijela u medicinske svrhe.

Combis predstavio napredna security rješenja

Combis predstavio napredna security rješenja

05.12.2019. komentiraj

ICT kompanija i IBM Security partner Combis je predstavio neka od najnaprednijih Managed security rješenja na adventskom security druženju koje se održalo u utorak pod krovnom temom Kome će CyberGrinch ukrasti Božić?.