IBM lansirao novu generaciju mainframe računala z15

IBM lansirao novu generaciju mainframe računala z15

Moćni IBM predstavio je još moćnije središnje računalo (eng., mainframe) i nazvao ga z15. Riječ je o nasljedniku moćnog IBM Z, predstavljenog prije dvije godine kao korak naprijed, što samo znači da ova nova generacija donosi još više i još bolje.

Istina jest, nikad BM nije bio toliko tih kao posljednjih godina, ali to ne znači da je slabiji ili manje inovativan nego u prošlosti. Samo su se preferencije promijenile i Big Blue se okrenuo prvenstveno poslovnom sektoru, kojem konstantno donosi korisne novitete. A jedan od njih svakako je z15.

Riječ je o mainframeu koje se razvijalo četiri godine, sadrži više od tri tisuće patenata, a na njemu je uz IBM radilo više od stotinu kompanija.

"Svakodnevno slušamo o probojima u sustave i gubitak milijuna i milijuna povjerljivih informacija, što donosi milijunske štete onima koji su žrtve... E, pa uz ovaj mainframe se tako nešto mijenja jer z15 je stvoren upravo kako bi pružio otpor kibernetičkom kriminalu i zaštitio korisnike", istaknuo je ponosno Ross Mauri, generalni direktor IBM Z odjela.

Uz z15, navodi IBM, kontrolira se tko ima pristup podacima i taj se pristup može onemogućiti u svakom trenutku. Ujedno, uz z15 se mogu načiniti pravila "unutar kuće", kojih se moraju pridržavati svi koji su vezani uz sustav. Samim time, svaki zaposlenik s pristupom sustavu imat će svoj poseban način ulaska u njega, što bitno otežava neovlašteni pristup te samim time proboj sustava i krađu privatnih informacija.

Nije ni to sve, uz z15 stiže i poseban sustav za pohranu podataka pod imenom DS8900, posebno dizajniran za rad u kritičnom hibridnom multicloud okruženju. To znači da donosi nikad viđenu razinu zaštite i nudi 99,9999 posto produženja rada (eng., uptime) te nudi nekoliko mogućnosti oporavka u slučaju rušenja sustava.

Dakle, IBM je otišao korak dalje i u poslovnom okruženju ostat će mnogima izbor broj jedan...

Još iz kategorije

Energetska učinkovitost podatkovnih centara

Energetska učinkovitost podatkovnih centara

04.06.2020. komentiraj

Schneider Electric sklopio je partnerstvo s EcoDataCenterom radi izgradnje podatkovnog centra s ultra-niskim ugljičnim otiskom u središtu svoje HPC kolokacije u Falunu u Švedskoj, a kako samo tvrde želeći postati jedan od najodrživijih podatkovnih centara u skandinavskim zemljama, Schneider Electricov EcoStruxure Building Operation, Galaxy VX UPS s litij-ionskim napajanjem i MasterPact MTZ samo su neka od rješenja koja objektu za kolokaciju omogućuju predanost postizanju klimatske pozitivnosti. Uz to, umreženi servisni centar tvrtke Schneider Electric osigurava daljinski nadzor i 24/7 pristup središtu EcoDataCentra.

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

02.06.2020. komentiraj

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q odlučila je da u želji da radna atmosfera bude još bolja i da zaposlenici međusobno više komuniciraju, osmisliti Jenz. To je aplikacija koju su prvo testirali među sobom, a sada ju planiraju pustiti „u svijet“.

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

01.06.2020. komentiraj

Bosch Sensortec je najavio BMP390, novi barometarski senzor za pritisak visoke točnosti, ali i za praćenje visine u pametnim telefonima, ali i u nosivim te uređajima za reprodukciju zvuka. Novi senzor može mjeriti razlike u visini i do ispod deset centimetara, što se može zahvaliti poboljšanjoj rezoluciji. Samim time, točniji je 50 posto od prethodnika i Bosch na to može biti ponosan, ponajprije jer upravo takva osjetna poboljšanja stvaraju i održavaju odanu bazu korisnika.