IBM dobio patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje

IBM dobio patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje

Foto: DepositPhotos

Veliki uspjeh ostvario je IBM jer dodijeljen mu je patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje koji čine dio njegova ADEPT (Autonomous Decentralized Peer-to-Peer Telemetry) okoliša. No, nije se lako došlo do patenta, IBM je predao zahtjev za njime na adresu američkog USPTO (U.S. Patent and Trademark Office) još u lipnju 2016. i morao se strpiti sve do 18. rujna.

Sad je to sve prošlost za Big Blue i može se posvetiti radu na novim tehnologijama, kako je i bilo zacrtano. Temelji su tu, naravno, jer IBM je PoC (Proof-of-Concept) za ADEPT predstavio još u ožujku 2016. godine, a partner za to bio mu je Samsung. Sami sustav koristi za rad blockchain protokol kao bazu za distribuiranu mreu uređaja. Samsung je laički to objasnio kao "decentralizirani Internet stvari (IoT)".

"IoT kontroleri često su centralizirani različitim IoT rješenjima od strane proizvođača, koji samo prate pri radu sličnu centraliziranu arhitekturu. Decentralizirana bi arhitektura u ovakvoj situaciji ponudila značajne uštede i povećala bi operativnu efikasnost jer uređaji bi u decentraliziranom sustavu mogli dijagnosticirati i ponuditi rješenja za cijeli niz situacija u kojima se nađu, bilo da se radi o otkazivanju samog uređaja ili greškama u sustavu", navodi IBM.

U budućnosti, razvoj ove tehnologije bi omogućio sigurnije i potpuno anonimne razmjene poruka, dokumenata, pa čak i onih kao povjerljivi ugovori između partnera. Također, sad je jasnije zašto se IBM toliko rano i predano odlučio na implementaciju blockchain tehnologije, koja je u sama po sebi decentralizirana i odličan temelj za rad, kao sad s ADEPT.

Ali, dok se konstantno priča o IBM-u u temama o blockchainu, izvještaj iz kolovoza ove godine pokazuje da Alibaba ima 90 prijavljenih blockchain patenata, a IBM jedan manje. No, to je bilo u kolovozu, u rujnu je stigao taj jedan - ovaj o kojem se sad toliko priča.

Još iz kategorije

TOP 5 helpdesk aplikacija

TOP 5 helpdesk aplikacija

14.02.2019. komentiraj

Poslovanje bez kupaca je kao automobil bez motora - nigdje ne ide. Stoga je usluga koju kroz poslovanje nudimo ključna da bismo zadržali postojeće klijente i pridobili nove, a u današnje vrijeme u tome nam pomažu i specijalizirane aplikacije.

WorkTime Personal je zgodan alat za praćenje vremena provedenog na računalu

WorkTime Personal je zgodan alat za praćenje vremena provedenog na računalu

12.02.2019. komentiraj

Za sve koji rade na i s računalima iznimno je bitno ne gubiti koncentraciju jer teško ju je zadržati, posebno u vremenu kad na svim stranama možemo pronaći nešto iznimno zanimljivo. Pitanje koje se zbog toga postavlja jest može li se uopće zadržati koncentracija i ne skretati pogled na nešto što se ne tiče onoga što radimo... Jest!

Canon predstavio novo izdanje platforme imageRUNNER ADVANCE

Canon predstavio novo izdanje platforme imageRUNNER ADVANCE

11.02.2019. komentiraj

Tvrtka Canon najavila je novo izdanje svoje platforme treće generacije imageRUNNER ADVANCE s novom verzijom programske podrške 3.8. Taj bogati portfelj s 26 proizvoda i 7 linija sa svim uređajima nudi visoku sigurnost i intuitivno sučelje. Treće izdanje platforme razvijeno je za cijelu ponudu višefunkcijskih pisača i nudi nadogradnje za svaki uređaj iz spomenute linije.