IBM dobio patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje

IBM dobio patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje

Foto: DepositPhotos

Veliki uspjeh ostvario je IBM jer dodijeljen mu je patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje koji čine dio njegova ADEPT (Autonomous Decentralized Peer-to-Peer Telemetry) okoliša. No, nije se lako došlo do patenta, IBM je predao zahtjev za njime na adresu američkog USPTO (U.S. Patent and Trademark Office) još u lipnju 2016. i morao se strpiti sve do 18. rujna.

Sad je to sve prošlost za Big Blue i može se posvetiti radu na novim tehnologijama, kako je i bilo zacrtano. Temelji su tu, naravno, jer IBM je PoC (Proof-of-Concept) za ADEPT predstavio još u ožujku 2016. godine, a partner za to bio mu je Samsung. Sami sustav koristi za rad blockchain protokol kao bazu za distribuiranu mreu uređaja. Samsung je laički to objasnio kao "decentralizirani Internet stvari (IoT)".

"IoT kontroleri često su centralizirani različitim IoT rješenjima od strane proizvođača, koji samo prate pri radu sličnu centraliziranu arhitekturu. Decentralizirana bi arhitektura u ovakvoj situaciji ponudila značajne uštede i povećala bi operativnu efikasnost jer uređaji bi u decentraliziranom sustavu mogli dijagnosticirati i ponuditi rješenja za cijeli niz situacija u kojima se nađu, bilo da se radi o otkazivanju samog uređaja ili greškama u sustavu", navodi IBM.

U budućnosti, razvoj ove tehnologije bi omogućio sigurnije i potpuno anonimne razmjene poruka, dokumenata, pa čak i onih kao povjerljivi ugovori između partnera. Također, sad je jasnije zašto se IBM toliko rano i predano odlučio na implementaciju blockchain tehnologije, koja je u sama po sebi decentralizirana i odličan temelj za rad, kao sad s ADEPT.

Ali, dok se konstantno priča o IBM-u u temama o blockchainu, izvještaj iz kolovoza ove godine pokazuje da Alibaba ima 90 prijavljenih blockchain patenata, a IBM jedan manje. No, to je bilo u kolovozu, u rujnu je stigao taj jedan - ovaj o kojem se sad toliko priča.

Još iz kategorije

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

Samsung još jednom pomaknuo granice u razvoju poluvodiča

19.04.2019. komentiraj

Samsung uspijeva konstantno pomicati granice, a ovaj put dokazao je to na području poluvodiča jer uspješno se završila proizvodnja jednog od pet nanometara. Uspjeh se može zahvaliti korištenju tehnologije Extreme Ultra Violet, a s ponosom je južnokorejski tehnološki gigant to i sam objavio.

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Canon Europe u svom je centru za korisnička iskustva u nizozemskom gradu Venlo organizirala godišnji događaj za korisnike „Cutting Edge“. Na tom su događaju predstavljene inovacije u ponudi rješenja za tisak na pojedinačne listove i održane demonstracije rada i utjecaja na rast poslovanja.

Microsoft lansirao Visual Studio 2019 za Windows i Mac

Microsoft lansirao Visual Studio 2019 za Windows i Mac

15.04.2019. komentiraj

Microsoftov Visual Studio 2019 za Windows i Mac službeno je dostupan, a može ga se preuzeti s visualstudio.microsoft.com/downloads. Uključuje asistirano popunjavanje kod od strane umjetne inteligencije uvrštene kroz Visual Studio Intelli Core i to je ono čime se Microsoft najviše ponosi i samim time najviše ističe.