IBM dobio patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje

IBM dobio patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje

Foto: DepositPhotos

Veliki uspjeh ostvario je IBM jer dodijeljen mu je patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje koji čine dio njegova ADEPT (Autonomous Decentralized Peer-to-Peer Telemetry) okoliša. No, nije se lako došlo do patenta, IBM je predao zahtjev za njime na adresu američkog USPTO (U.S. Patent and Trademark Office) još u lipnju 2016. i morao se strpiti sve do 18. rujna.

Sad je to sve prošlost za Big Blue i može se posvetiti radu na novim tehnologijama, kako je i bilo zacrtano. Temelji su tu, naravno, jer IBM je PoC (Proof-of-Concept) za ADEPT predstavio još u ožujku 2016. godine, a partner za to bio mu je Samsung. Sami sustav koristi za rad blockchain protokol kao bazu za distribuiranu mreu uređaja. Samsung je laički to objasnio kao "decentralizirani Internet stvari (IoT)".

"IoT kontroleri često su centralizirani različitim IoT rješenjima od strane proizvođača, koji samo prate pri radu sličnu centraliziranu arhitekturu. Decentralizirana bi arhitektura u ovakvoj situaciji ponudila značajne uštede i povećala bi operativnu efikasnost jer uređaji bi u decentraliziranom sustavu mogli dijagnosticirati i ponuditi rješenja za cijeli niz situacija u kojima se nađu, bilo da se radi o otkazivanju samog uređaja ili greškama u sustavu", navodi IBM.

U budućnosti, razvoj ove tehnologije bi omogućio sigurnije i potpuno anonimne razmjene poruka, dokumenata, pa čak i onih kao povjerljivi ugovori između partnera. Također, sad je jasnije zašto se IBM toliko rano i predano odlučio na implementaciju blockchain tehnologije, koja je u sama po sebi decentralizirana i odličan temelj za rad, kao sad s ADEPT.

Ali, dok se konstantno priča o IBM-u u temama o blockchainu, izvještaj iz kolovoza ove godine pokazuje da Alibaba ima 90 prijavljenih blockchain patenata, a IBM jedan manje. No, to je bilo u kolovozu, u rujnu je stigao taj jedan - ovaj o kojem se sad toliko priča.

Još iz kategorije

Microsoft Teams dobiva integraciju s Outlookom i podršku za taskove

Microsoft Teams dobiva integraciju s Outlookom i podršku za taskove

13.11.2019. komentiraj

Microsoft Teams konstantno se poboljšava kako bi preuzeo primat na tržištu, što nije nimalo lako s obzirom da Slack ima udio od 62 posto te uz to i vjernu bazu korisnika koja mu ne okreće leđa. Ali, nakon posljednje integracije Outlooka i mnogih zanimljivosti koje stižu s početkom iduće godine, Teams bi mogao smanjiti razliku.

Canonov novi imageFORMULA DR-S150 je skener za sve namjene

Canonov novi imageFORMULA DR-S150 je skener za sve namjene

13.11.2019. komentiraj

Velik broj korisnika želi brz i kompaktan skener koji se može koristiti bilo gdje u uredu, s PC-jem ili bez njega, svestran uređaj koji može pouzdano skenirati plastične ID kartice i putovnice. Canonov novi imageFORMULA DR-S150 skener je upravo za takve korisnike, tvrde u Canonu.

Montelektro i 8Sigma razvijaju softver za svjetsku industriju piva

Montelektro i 8Sigma razvijaju softver za svjetsku industriju piva

11.11.2019. komentiraj

Montelektro, jedan od vodećih svjetskih integratora u automatizaciji pivovara te 8Sigma, softverska tvrtka specijalizirana za razvoj MES (eng. Manufacturing Execution System) rješenja započeli su suradnju na projektu razvoja softverskog rješenja koje može zadovoljiti specifične zahtjeve moderne pivarske industrije.