IBM dobio patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje

IBM dobio patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje

Foto: DepositPhotos

Veliki uspjeh ostvario je IBM jer dodijeljen mu je patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje koji čine dio njegova ADEPT (Autonomous Decentralized Peer-to-Peer Telemetry) okoliša. No, nije se lako došlo do patenta, IBM je predao zahtjev za njime na adresu američkog USPTO (U.S. Patent and Trademark Office) još u lipnju 2016. i morao se strpiti sve do 18. rujna.

Sad je to sve prošlost za Big Blue i može se posvetiti radu na novim tehnologijama, kako je i bilo zacrtano. Temelji su tu, naravno, jer IBM je PoC (Proof-of-Concept) za ADEPT predstavio još u ožujku 2016. godine, a partner za to bio mu je Samsung. Sami sustav koristi za rad blockchain protokol kao bazu za distribuiranu mreu uređaja. Samsung je laički to objasnio kao "decentralizirani Internet stvari (IoT)".

"IoT kontroleri često su centralizirani različitim IoT rješenjima od strane proizvođača, koji samo prate pri radu sličnu centraliziranu arhitekturu. Decentralizirana bi arhitektura u ovakvoj situaciji ponudila značajne uštede i povećala bi operativnu efikasnost jer uređaji bi u decentraliziranom sustavu mogli dijagnosticirati i ponuditi rješenja za cijeli niz situacija u kojima se nađu, bilo da se radi o otkazivanju samog uređaja ili greškama u sustavu", navodi IBM.

U budućnosti, razvoj ove tehnologije bi omogućio sigurnije i potpuno anonimne razmjene poruka, dokumenata, pa čak i onih kao povjerljivi ugovori između partnera. Također, sad je jasnije zašto se IBM toliko rano i predano odlučio na implementaciju blockchain tehnologije, koja je u sama po sebi decentralizirana i odličan temelj za rad, kao sad s ADEPT.

Ali, dok se konstantno priča o IBM-u u temama o blockchainu, izvještaj iz kolovoza ove godine pokazuje da Alibaba ima 90 prijavljenih blockchain patenata, a IBM jedan manje. No, to je bilo u kolovozu, u rujnu je stigao taj jedan - ovaj o kojem se sad toliko priča.

Još iz kategorije

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

Dell Technologies i AT&T suradnja na Open Source Edge Computing platformi i 5G Software infrastrukturi

22.08.2019. komentiraj

Dell Technologies i AT&T zajedno istražuju razvoj ključnih područja otvorene infrastrukture za mreže nove generacije, koje će biti potrebne davateljima usluga prilikom podržavanja usluga u 5G svijetu, tvrde iz ove dvije kompanije i dodaju da 5G nije samo evolucija od 4G. 5G zahtijeva masovnu transformaciju te softversko definiranu, raščlanjenu i otvorenu infrastrukturu za automatizaciju isporuke i upravljanja mobilnim uslugama i nove telemetrije na temelju analitike kako bi se osigurala konzistentna razina usluga.

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.