Hyundai razvio sustav za otključavanje i paljenje vozila preko otiska prsta

Hyundai razvio sustav za otključavanje i paljenje vozila preko otiska prsta

Foto: DepositPhotos

Hyundai Motor razvio je sustav za automobile koji omogućava vozačima otključavati i paliti vozilo korištenjem otiska prsta. Novitet će stići tijekom prvog kvartala ove godine u modelu 2019 Santa Fe, ali prvotno samo na kineskom tržištu.

Samo korištenje iznimno je jednostavno, vozači mogu registrirati otiske prstiju prije no što počnu voziti automobil, što znači da cijela priča funkcionira na identičan način kao s pametnim telefonima. Također, sami sustav griješi jednom u 50 tisuća puta, što znači da ga je iznimno teško hakirati i na tome su u južnokorejskom gigantu ponosni.

Zanimljivost je da više osoba može biti registrirano kako bi moglo voziti automobil i prema tome tko ga otiskom prsta otključa, sve u njemu se podešava po preferencijama vozača. Dakle, sjedalo, retrovizori i sve što vozač unaprijed predodredi da želi u trenucima kad se pokrene vozilo.

Također, nije ovo prvi put da se otisak prsta koristi za otključavanje automobila. Nije ni prvi put da se koristi sličan sustav za tako nešto. Primjerice, BMW je ove godine u veljači najavio pretvaranje mobitela u ključ automobila, ali i daljinski upravljač. Jer, u teoriji, mobilnim uređajem bi se vozilo moglo "pozvati" i kad stigne pred svog vlasnika, on sjeda na stražnje sjedalo te preko pametnog telefona upravlja "sitnicama" kao što su svjetla, retrovizori, truba. Nešto slično već kao tehnologiju posjeduje i Tesla.

Ali, ono što odvaja Hyundai od konkurencije jest ugrađeni senzor na sama vrata, što još nitko nije uspio jer je iznimno komplicirano, a smatralo se i nesigurnim. Naravno, Hyundai sad može, ako već nije, patentirati tehnologiju pa da dobije još pokoji korak prednosti na iznimno kompetitivnom tržištu.

Sve u svemu, zanimljivo je gledati nadmetanje ovog tipa i sve novosti koje se pritom "izrode" i dodatno učine iskustvo korištenja automobila primamljivijim.

Još iz kategorije

Inteov Mobileye uz pomoć 5G će omogućiti prikupljanje podataka za pametne gradove

Inteov Mobileye uz pomoć 5G će omogućiti prikupljanje podataka za pametne gradove

17.01.2019. komentiraj

Tehnološke kompanije kao buduće ciljeve u mnogim slučajevima zacrtali su rad na pametnim gradovima, a među njima je i Intel čiji će Mobileye u partnerstvu s britanskom agencijom za mapiranje Ordnance Survey omogućiti klijentima visoko precizne podatke o lokacijama kako bi se u budućnosti uistinu izveli pravi pametni gradovi.

KOMENTAR: Što 2019. donosi na području financijskih tehnologija

KOMENTAR: Što 2019. donosi na području financijskih tehnologija

16.01.2019. komentiraj

Na početku godine, pravo je vrijeme za nova predviđanja na temu onoga što bi moglo obilježiti fintech sektor u novoj godini. Za prošlu sam godinu predvidio kako će inovatori u području tehnologija plaćanja koje se zasnivaju na NFC tehnologiji napraviti korake kojima će izbjeći daljnje oslanjanje na uređaje trećih proizvođača koji su im nužni kako bi mogli procesirati mobilna plaćanja.

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

Huawei predstavio najbrži ARM procesor podižući globalnu računalnu snagu na novu razinu

14.01.2019. komentiraj

Huawei je predstavio najbrži i najnapredniji CPU temeljen na Advanced RISC Machine-u (ARM-u) nazvan Kunpeng 920. Novi CPU stvoren je kako bi ubrzao napredak u području big date i distribuiranog skladištenja podataka. Huawei će se udružiti s drugim tržišnim igračima kako bi unaprijedio ARM tržište i potaknuo otvoren, suradnički i obostrano koristan ekosustav, podižući računalne performanse na nove visine.