Hyundai razvio sustav za otključavanje i paljenje vozila preko otiska prsta

Hyundai razvio sustav za otključavanje i paljenje vozila preko otiska prsta

Foto: DepositPhotos

Hyundai Motor razvio je sustav za automobile koji omogućava vozačima otključavati i paliti vozilo korištenjem otiska prsta. Novitet će stići tijekom prvog kvartala ove godine u modelu 2019 Santa Fe, ali prvotno samo na kineskom tržištu.

Samo korištenje iznimno je jednostavno, vozači mogu registrirati otiske prstiju prije no što počnu voziti automobil, što znači da cijela priča funkcionira na identičan način kao s pametnim telefonima. Također, sami sustav griješi jednom u 50 tisuća puta, što znači da ga je iznimno teško hakirati i na tome su u južnokorejskom gigantu ponosni.

Zanimljivost je da više osoba može biti registrirano kako bi moglo voziti automobil i prema tome tko ga otiskom prsta otključa, sve u njemu se podešava po preferencijama vozača. Dakle, sjedalo, retrovizori i sve što vozač unaprijed predodredi da želi u trenucima kad se pokrene vozilo.

Također, nije ovo prvi put da se otisak prsta koristi za otključavanje automobila. Nije ni prvi put da se koristi sličan sustav za tako nešto. Primjerice, BMW je ove godine u veljači najavio pretvaranje mobitela u ključ automobila, ali i daljinski upravljač. Jer, u teoriji, mobilnim uređajem bi se vozilo moglo "pozvati" i kad stigne pred svog vlasnika, on sjeda na stražnje sjedalo te preko pametnog telefona upravlja "sitnicama" kao što su svjetla, retrovizori, truba. Nešto slično već kao tehnologiju posjeduje i Tesla.

Ali, ono što odvaja Hyundai od konkurencije jest ugrađeni senzor na sama vrata, što još nitko nije uspio jer je iznimno komplicirano, a smatralo se i nesigurnim. Naravno, Hyundai sad može, ako već nije, patentirati tehnologiju pa da dobije još pokoji korak prednosti na iznimno kompetitivnom tržištu.

Sve u svemu, zanimljivo je gledati nadmetanje ovog tipa i sve novosti koje se pritom "izrode" i dodatno učine iskustvo korištenja automobila primamljivijim.

Još iz kategorije

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

16.06.2019. komentiraj

Kompanija HP ovog je tjedna u Zagrebu predstavila brojne novosti iz segmenta ispisa koje će se uskoro naći na tržištu. Uz nove modele iz serije OfficeJet Pro, prezentirali su i seriju laserskih pisača bez uloška te sigurnosna rješenja i aplikacije za nadzor i upravljanje pisačima.

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

14.06.2019. komentiraj

Bečom od ovog tjedna prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u cijeloj Austriji jučer je javnosti predstavljen u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenulo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

14.06.2019. komentiraj

Samsung i AMD sklopili su partnerstvo koje se tiče IP mobilne grafike bazirane na Radeon tehnologiji, koja troši iznimno malo energije i pruža iznimno visoke performanse. Ukratko, novi je to iskorak Samsunga po pitanju razvoja pametnih telefona.