Hyundai razvio sustav za otključavanje i paljenje vozila preko otiska prsta

Hyundai razvio sustav za otključavanje i paljenje vozila preko otiska prsta

Foto: DepositPhotos

Hyundai Motor razvio je sustav za automobile koji omogućava vozačima otključavati i paliti vozilo korištenjem otiska prsta. Novitet će stići tijekom prvog kvartala ove godine u modelu 2019 Santa Fe, ali prvotno samo na kineskom tržištu.

Samo korištenje iznimno je jednostavno, vozači mogu registrirati otiske prstiju prije no što počnu voziti automobil, što znači da cijela priča funkcionira na identičan način kao s pametnim telefonima. Također, sami sustav griješi jednom u 50 tisuća puta, što znači da ga je iznimno teško hakirati i na tome su u južnokorejskom gigantu ponosni.

Zanimljivost je da više osoba može biti registrirano kako bi moglo voziti automobil i prema tome tko ga otiskom prsta otključa, sve u njemu se podešava po preferencijama vozača. Dakle, sjedalo, retrovizori i sve što vozač unaprijed predodredi da želi u trenucima kad se pokrene vozilo.

Također, nije ovo prvi put da se otisak prsta koristi za otključavanje automobila. Nije ni prvi put da se koristi sličan sustav za tako nešto. Primjerice, BMW je ove godine u veljači najavio pretvaranje mobitela u ključ automobila, ali i daljinski upravljač. Jer, u teoriji, mobilnim uređajem bi se vozilo moglo "pozvati" i kad stigne pred svog vlasnika, on sjeda na stražnje sjedalo te preko pametnog telefona upravlja "sitnicama" kao što su svjetla, retrovizori, truba. Nešto slično već kao tehnologiju posjeduje i Tesla.

Ali, ono što odvaja Hyundai od konkurencije jest ugrađeni senzor na sama vrata, što još nitko nije uspio jer je iznimno komplicirano, a smatralo se i nesigurnim. Naravno, Hyundai sad može, ako već nije, patentirati tehnologiju pa da dobije još pokoji korak prednosti na iznimno kompetitivnom tržištu.

Sve u svemu, zanimljivo je gledati nadmetanje ovog tipa i sve novosti koje se pritom "izrode" i dodatno učine iskustvo korištenja automobila primamljivijim.

Još iz kategorije

ADATA na sajmu Embedded World 2019 pokazala cijeli portfelj proizvoda za industrijsku pohranu

ADATA na sajmu Embedded World 2019 pokazala cijeli portfelj proizvoda za industrijsku pohranu

18.03.2019. komentiraj

ADATA je na sajmu Embedded World 2019 u Izložbenom centru u Nürnbergu predstavila svoju najnoviju ponudu SLC, MLC i 3D NAND SSD-ova kao i razne memorijske kartice, PCIe proizvode i DDR4 2666 memorijski modul koji može podnijeti široke temperaturne raspone i spriječiti sulfuraciju.

Bosch planira uložiti 100 milijuna eura u razvoj dizalica topline

Bosch planira uložiti 100 milijuna eura u razvoj dizalica topline

17.03.2019. komentiraj

Bosch Thermotechnik u 2018. godini ostvario je rekordan promet u iznosu od 3,5 milijardi eura. Tvrtka je rasla za 2,3% u odnosu na prethodnu godinu, a u skladu s tečajem 4,6%. Na regionalnoj je razini došlo do pozitivnog razvoja prometa u Turskoj, a rast je bio dobar i na glavnim tržištima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Što se tiče proizvoda, sektor Residential Heating ponovno se pokazao kao pokretač gospodarskog rasta, pri čemu je prodaja dizalica toplina posebno pridonijela tom uspjehu.

Prepoznati uspjesi IN2 na tržištu JI Azije

Prepoznati uspjesi IN2 na tržištu JI Azije

15.03.2019. komentiraj

Na osamnaestoj međunarodnoj tehnološkoj izložbi izuma i inovativnosti Malaysia Technology Expo 2019 održanoj od 21. do 23. veljače u Kuala Lumpuru IN2 je dobio certifikat Croatia South East Asia Business Advisory Network kao priznanje za uspješan dolazak na tržište Jugoistočne Azije s projektima informatizacije zdravstvenih ustanova.