Hrvatski startupi SWEN i CampMap zajedničkim snagama transformiraju kamping industriju

Hrvatski startupi SWEN i CampMap zajedničkim snagama transformiraju kamping industriju

Kamping turizam unazad nekoliko godina doživio je veliki comeback - i broj turista koji se odlučuju za ovaj vid odmora i broj kampova u svijetu svake godine kontinuirano raste. Samo u Europi nalazi se preko 30 tisuća kampova raznih veličina, a u Hrvatskoj ih je registrirano preko 800.

Da je riječ o vrlo potentnoj, ali u kontekstu digitalizacije i podosta zastarjeloj grani turizma, prepoznala su dva hrvatska startupa — SWEN i CampMap. Svaki od njih posljednjih nekoliko godina bavi se razvojem različitih dijelova kamping segmenta industrije, a sada zajedno grade viziju o transformaciji kamp turizma kakvog poznajemo.

SWEN je sustav upravljanja kampom (Property Managment System - PMS), koji se počeo razvijati pod krovom hrvatske “tvornice startupa“ Bornfight 2019. godine. Naime, tijekom suradnje s kampom Šimuni, jednim od najvećih kampova u Hrvatskoj i Europi, nastala je ideja o izradi specijaliziranog sustava za upravljanje kampom, jer su postojeći sustavi na tržištu nominalno napravljeni i prilagođeni za hotelski segment.

SWEN je tako nastao kombinacijom Bornfightove ekspertize i iskustva u razvoju digitalnih proizvoda te domenskog znanja koje je dobiveno isključivo od krajnjih korisnika (bookeri, recepcijsko osoblje, vlasnici kampa...).

Od tada do danas, Bornfight je zajedno s privatnim investitorima uložio u razvoj ovog cjelovitog i skalabilnog PMS-a za kampove više od 1,6 milijuna eura.

CampMap je sustav digitalne kartografije kampova pokrenut 2020. godine u Rijeci. Radi se o aplikaciji koja nudi ljubiteljima kampiranja realistične digitalne mape kampova sa svim informacijama na jednome mjestu: opis, veličinu i položaj parcela, 360° fotografije, poziciju sanitarnih čvorova i ostalih usluga kampa, radno vrijeme restorana i recepcije, ponudu sportskih sadržaja i sve ostalo bitno za jednostavno, brzo informiranje na jednom mjestu, uključujući i GPS navigaciju za lakše snalaženje unutar kampa.

Time ne samo da direktno poboljšavaju iskustvo gostiju, već pomažu i samim kampovima smanjujući opterećenje djelatnika. Suvremeni gost želi vidjeti prije nego što kupi i želi kvalitetnu i pouzdanu informaciju. Trenutno jedino rješenje su djelatnici kampa koji u komunikaciji s gostima razmjenjuju stotine mailova i provode vrijeme u dugim telefonskim razgovorima. CampMap nudi gostima mogućnost da sami dođu do informacije koja im je potrebna, ostavljajući osoblje da se usredotoči na svoje osnovne zadatke, što direktno utječe na smanjenje operativnih troškova kampa..

Na ideju o CampMapu došao je 2019. godine Simon Neal, Škot na hrvatskoj adresi, koji je u začecima sam i financirao projekt. No, vrlo brzo investitori su prepoznali poslovnu priliku pa je 2020. godine investicijski fond Fil Rouge Capital investirao 50.000 eura, a potom kroz 2021. i 2022. dodatnih 500.000 eura.

CampMap tako konstantno raste te trenutno pokriva 40% tržišta kampova u Hrvatskoj, a sada će i kroz suradnju sa SWEN-om nastaviti širiti svoje prisustvo.

Suradnja između SWEN-a i CampMap-a nametnula se prirodno, kaže nam Product Lead SWEN-a Leonardo Dražić. „Iako smo prisutni na istom tržištu, fokusirani smo na različite stvari koje se međusobno mogu itekako dobro komplementirati. Vjerujem da ćemo sinergijom naših kvalitetnih sustava postići još veći uspjeh“, kazuje Dražić.

Trenutno je suradnja ovih dvaju hrvatskih starupa u fazi daljnjeg istraživanje tržišta, a cilj im je otkriti i validirati potencijalne prilike za zajedničku inovaciju.

„CampMap je u potpunosti fokusiran na ono što radi najbolje, a to je izrada karata. Zanimljivi su nam partneri poput SWEN-a, koji korištenjem naših karata i podataka mogu pružiti svojim klijentima još kvalitetnije proizvode, odnosno usluge i mislimo kako će se iz ovog partnerstva razviti nešto revolucionarno za kamping industriju“, zaključuje osnivač CampMap-a, Simon Neal.