Hrvatske inovacije među pobjednicima EUvsVirus hackathona

Hrvatske inovacije među pobjednicima EUvsVirus hackathona

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Europska komisija objavila je u sklopu online ceremonije pobjedničke projekte hackathona #EUvsVirus koji je u samo tri tjedna organiziran u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije. Natjecanje je okupilo 20.900 sudionika iz cijele Europe i šire, a Hrvatsku je predstavljao 281 sudionik. Projekt ViraTrace pobjednik je u kategoriji Zdravlje i život za izazov Komunikacija u stvarnom vremenu i prevencija, a u projektnom timu nalazi se i predstavnik Hrvatske. Projekt BirdBox hrvatske tvrtke Poslovna inteligencija plasirao se među četiri najbolja tima u kategoriji Digitalne financije za izazov Podrška identifikaciji financijskih nedostataka.

O prototipu rješenja namijenjenog pronalaženju optimalne strategije za pomoć gospodarstvu, direktor odjela Inovacije i razvoj tvrtke Poslovna inteligencija Marko Štajcer  ističe kako platforma također omogućava izradu simulacija i testiranje različitih scenarija utjecaja krize na gospodarsku djelatnost pojedine države ili jedinstvenog EU tržišta.

„Ovo rješenje primjenjivo je ne samo na neposredne posljedice trenutne krize, već i u slučaju povratka COVID-19 pandemije ili druge krize koja bi opet utjecala na gospodarstvo. Rješenje je također primjenjivo za analizu tržišta i ocjenjivanje rizika u različitim tržišnim uvjetima“, pojašnjava Štajcer.

Ostali pobjednički projekti čije timove sačinjavaju predstavnici Hrvatske su IFFA (Integrated Fast Financial Aid) u kategoriji Digitalne financije za izazov Ubrzan pristup financijskoj podršci, arts4refugees u kategoriji Digitalne financije za izazov Podrška digitalno isključenima, Transparency u kategoriji Digitalne financije za izazov 'Ostalo'.

Do završetka hackathona prijavljeno je 2.150 gotovih rješenja iz cijelog svijeta. Najveći broj sudionika, kao i prijavljenih rješenja, zabilježen je u Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, a zanimljivo je da su se uključili inovatori iz Meksika, Rusije, Australije, Malezije, pa čak i Nigerije, Gane i Kenije. Natjecatelji su od 24. do 26. travnja razvijali inovativna rješenja u šest glavnih kategorija podijeljenih u 37 izazova. Ostala nagrađena rješenja možete pronaći na ovdje.

„HAMAG-BICRO se kao nacionalno tijelo za podršku natjecateljima iz Hrvatske, s velikim entuzijazmom uključio u organizaciju do sad najvećeg svjetskog hackathona te smo za angažman animirali resorna ministarstva, državne institucije, poduzetničke potporne institucije, sveučilišta, fakultete, institute te gotovo 3000 poduzeća. Rezultat naših nastojanja je prijavljen 281 natjecatelj na hackathonu iz Hrvatske, kao i sudjelovanje hrvatskih stručnjaka u ulozi mentora te članova žirija. Iznimno nas veseli vidjeti naše predstavnike i u pobjednički timovima.“, izjavio je Mate Kovač, v.d. ravnatelj Sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a.

Pri odabiru najboljih rješenja, ideje je ocjenjivalo 500 članova žirija među kojima se nalaze i hrvatski stručnjaci. Jedan od njih je prof. dr. sc. Dragan Perković sa Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predstojnik Zavoda za informacijsko-komunikacijski promet koji se kao evaluator volonterski uključio u paneuropski hackathon EUvsVirus. O cjelokupnom iskustvu izjavio je:

„Kroz sve faze evaluacije, imao sam priliku upoznati se sa vrlo kvalitetnim i inovativnim projektnim idejama koje adresiraju moguća rješenja pojedinih izazova unutar definiranih tematskih cjelina, primjenom suvremenih tehnologija. Uspostavljena platforma, meni osobno, ali i svima ostalima, može doprinijeti za lakše umrežavanje, sustavan pregled predstavljenog spektra ideja, diseminaciju iskustva i novih načina razmišljanja“, ističe Perković.

Svi pobjednički projekti pozvani su na sudjelovanje u Matchathonu, online susretu pobjednika hackathona, partnera i potencijalnih investitora koji će se održati od 22. do 25. svibnja. Pobjednička rješenja bit će uključena na COVID platformu Europskog inovacijskog vijeća, čime će se pobjednicima omogućiti kontakt s krajnjim korisnicima, investitorima, zakladama, kao i pristup drugim opcijama financiranja iz cijele Europske unije. Na platformi će također biti održan ePitching s investitorima. Hackthonu su se pridružile i velike korporacije koje su osigurale nagradni novčani fond za pojedine kategorije i teme koje su odlučile financijski podržati.

Organizacija ovog događanja obuhvatila je više od 380 volontera, 2.400 mentora i više od 800 partnera, čime su se ujedinili ljudi 141 nacionalnosti, kao i različitih područja ekspertize. Nikad do sad nije organizirano tako veliko natjecanje u tako kratkom roku, a za uspjeh cijele zamisli zaslužno je složno i ujedinjeno djelovanje s jednim zajedničkim ciljem – pobijediti koronavirus.

Još iz kategorije

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

29.05.2020. komentiraj

Stvari se vrlo brzo mijenjaju u branši digitalnog tiska širokog formata. Ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i znakova velikog formata. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad.

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

27.05.2020. komentiraj

Poslovanje u oblaku, osiguranje kontinuiteta poslovanja u krizi samo su neke od tema koje su se nametnule posljednjih tjedana i mjeseci kada je svijet pogodila jedna velika kriza, a pritom Zagreb još i potres i to su teme o kojima smo porazgovarali s voditeljem informacijske sigurnosti u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.