HKZP dobitnik nagrade Jedinstveno europsko nebo 2019. za projekt SECSI FRA

HKZP dobitnik nagrade Jedinstveno europsko nebo 2019. za projekt SECSI FRA

Foto: Fotolia ilustracija

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dobila je danas popodne nagradu Europske komisije „Jedinstveno europsko nebo 2019“ za multinacionalni projekt uspostave zajedničkog zračnog prostora jugoistočne Europe (SECSI) koji je pušten u operativnu uporabu 1. veljače 2018.

Partnerima u projektu, a to su uz HKZP pružatelji usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, priznanje je dodijelila Europska komisija u kategoriji poboljšanja u prometnoj mreži. Nagrada je dodijeljena na prigodnoj svečanosti u okviru Svjetskog kongresa industrije upravljanja zračnim prometom (World Air Traffic Management Congress) koji se održava u Madridu 12. – 14. ožujka.

„Riječ je o projektu koji zračnim prijevoznicima pruža mogućnost izbora najkraćih ruta između središnje i jugoistočne Europe, uključujući prometni tok prema Turskoj i dalje prema Bliskom istoku. Time pridonosi zaštiti okoliša kroz smanjenje potrošnje goriva i emisije stakleničkih plinova uz kraće vrijeme leta“, rekao je Vlado Bagarić, direktor HKZP-a. Potencijalne uštede u jednom danu iznose do 1.940 NM prijeđene udaljenosti, 285 minuta leta, uz smanjenje potrošnje goriva od 8.000 kg te emisije CO2 od 25.500 kg.

Projekt pridonosi ostvarenju ciljeva Europske komisije u pogledu uspostave zračnog prostora slobodnih ruta diljem Europe i ispunjava zahtjeve korisnika zračnog prostora vezano uz mogućnost izbora više ruta prema istim odredištima. Također, projektom koji je podržao i Eurocontrol kao upravitelj mreže  stvoren je jedan od najvećih prekograničnih zračnih prostora slobodnih ruta u Europi i značajan je korak prema ostvarenju zajedničkog europskog zračnog prostora slobodnih ruta do 2022.

HKZP je i ove godine izlagač na kongresu u Madridu, gdje na vlastitom štandu predstavlja AMC Portal, centralizirani web-alat za informiranje o trenutačnom statusu, ali i o planiranim aktivnostima u zračnom prostoru. Portal registriranim korisnicima omogućuje rezervacije zračnog prostora, kao i interaktivnu komunikaciju s nacionalnom organizacijom za upravljanje zračnim prostorom, čime im se olakšava planiranje vlastitih aktivnosti, a time i povećava sigurnost svih korisnika.

Također, predstavljen je i sustav informiranja za operativno osoblje CroVIBE, interna bežična aplikacija i mreža koja kontrolorima zračnog prometa omogućuje brži i lakši pristup informacijama te SimA, softver za dizajn i analizu simulacijskih vježbi.

Inače, na sajmu u Madridu HKZP se prezentira i na štandu Udruženja COOPANS koje je vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje šest pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Irske, Danske, Švedske, Austrije, Portugala i Hrvatske. Članice COOPANS-a imaju harmoniziran sustav za upravljanje zračnim prometom, što je jedinstven slučaj u Europi, a za što im je prije tri godine također dodijeljena nagrada „Jedinstveno europsko nebo“.

Još iz kategorije

VIDEO: MWC je mjesto gdje vidite gdje ste u odnosu na konkurenciju i što tržište u budućnosti želi

VIDEO: MWC je mjesto gdje vidite gdje ste u odnosu na konkurenciju i što tržište u budućnosti želi

24.03.2019. komentiraj

Mnogi se pitaju zašto ići po sajmovima, da li se s modernim tehnologijama nešto može postići, smanjiti troškove, no sajmovi poput MWC u Barceloni pokazuju da tome zaista nije tako. Jer Barcelona i MWC19 definitivno su bili mjesto gdje ste morali biti i pokazati što znate.

VIDEO: Podaci i umjetna inteligencija grade nove modele

VIDEO: Podaci i umjetna inteligencija grade nove modele

24.03.2019. komentiraj

Kako omogućiti veliku tehnološku transformaciju u kojoj je 5G nešto što dolazi potrebno je omogućiti monetizaciju mreže i stvaranje takvog okruženja gdje će se iz velikih serija podataka, prikupljenih kroz duže vrijeme omogućiti stvaranje predikcija što će se događati. Tako nešto moguće je gledati u optimizaciji već postojećih 4G mobilnog mreža, ali svakako u 5G svijetu koji tek dolazi.

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

22.03.2019. komentiraj

Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, tvrtku koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenih djelatnika. Poruka je to Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu.