Hibridni cloud sustavi sve traženiji

Hibridni cloud sustavi sve traženiji

Foto: Fotolia

Za koncept cloud usluga može se reći da je rođen s Amazonovom javnom cloud uslugom, ali nova studija pokazuje da su tvrtke u SAD-u i Velikoj Britaniji sve više zainteresirane za hibridna cloud rješenja koja uključuju privatne i javne komponente.

U studiji koju je provela tvrtka za istraživanje Vanson Bourne, pod pokroviteljstvom cloud hosting pružatelja usluga Rackpace, se navodi da 60 posto ispitanika vidi hibridna cloud rješenja kao pravi pristup za implementaciju cloud sustava. Studija je provedena na 400 IT lidera iz Velike Britanije i SAD-a.

Iznenađenje

Rezultati istraživanja iznenadili su glavnog tehnološkog direktora tvrtke Rackpace Johna Engatesa, koji je za eWeek izjavio da je 60 posto velik postotak, te kako je očekivao da će se čisti javni cloud isticati kao bolji izbor, ali čini se da je velik dio tržišta već svjestan prednosti koje hibridni cloud može pružiti poslovanju.

Postoje brojni razlozi zašto većina ispitanika hibridni cloud vidi boljim za implementaciju, u odnosu na korištenje javnog clouda. Na vrhu popisa razloga je sigurnost koju je navelo 52 posto ispitanika, 42 posto ispitanika koristi hibridni cloud zbog veče mogućnosti kontrole, te 37 posto zbog boljih performansi i veče pouzdanosti. Četrdeset i šest posto ispitanika reklo je da su smanjili svoje troškove prebacivanjem poslovanja na hibridni cloud.

Sigurnost

Rackpace također podržava ideju da privatni cloud pruža veću sigurnost od javnog clouda, no u pristupu hibridnom oblaku, tvrtke koriste elemente privatnog i javnog oblaka.

Privatni cloud tvrtke Rackpace je single-user usluga, dok s druge strane javni cloud je multi-user usluga koja se dijeli na više tvrtki. Rackpace privatni cloud kupcima nudi dediciranu infrastrukturu koja se sastoji od dediciranih poslužitelja, firewalla i sustava za load balancing .

VMware

U mnogim enterprise podatkovnim centrima, VMware je trenutno najzastupljenija tehnologija virtualizacije servera. Iz tvrtke VMware su također prepoznali veliku potražnju za hibridnim cloud uslugama , te su tako u svibnju pokrenuli svoju hibridnu cloud uslugu koja bi postojećim korisnicima trebala pomoči u prelasku na cloud.

Hibridni izazovi

Neki rezultati istraživanja se razlikuju od rezultata koje je Rackpace objavio u svojoj studiji. Nedavna studija provedena od strane Palmer Research i eWeek izdavača QuinStreet otkriva da je privatni cloud trenutno najpopularniji model implementacije, posebno među većim tvrtkama.

Engates navodi kako je prelazak u hibridni svijet velik izazov te bi se mogle pojaviti nuspojave zbog tromosti u organizaciji, poput mijenjanja starog tradicionalnog načina poslovanja u IT-u s potpuno novim načinom rada i poslovanja.

Još iz kategorije

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

15.09.2020. komentiraj

Beskontaktno plaćanje, brza usluga, kratko zadržavanje na blagajnama i kraći red čekanja samo su neki od benefita koje trgovci, ugostitelji te mala i srednja poduzeća, sve češće uvode zbog Covid-19 pandemije, ističu iz Sales peritiasa i dodaju da su njihove „TakoLako“ fiskalne blagajne sada dostupne i na Žutom kliku i u 160 poštanskih ureda Hrvatske pošte.