HGK predstavila katalog investicijskih projekata vrijednih 5,9 milijardi eura

HGK predstavila katalog investicijskih projekata vrijednih 5,9 milijardi eura

„Hrvatska gospodarska komora izradila je Bazu investicijskih projekata ponajprije radi naših članica kako bi njihovi projekti bili vidljivi i sistematizirani na jednom mjestu i na taj način dostupniji i atraktivniji domaćim i stranim investitorima“, rekla je Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU na konferenciji za medije, 23. svibnja održanoj u HGK u povodu predstavljanja Kataloga/Baze investicijskih projekata.

Dodala je i kako je HGK namjeravala konkretizirati problematiku koja se odnosi na investicije i investiranje u Hrvatskoj. „Nastojimo pratiti politiku Vlade na tom području te ostvarujemo kontakte s investitorima i nositeljima projekata. Odlučili smo stoga dostupnost informacija o investicijskim projektima podići na višu razinu“, objasnila je Trnokop Tanta.

Kroz dobro organizirani komorski sustav županijskih komora prikupljani su podaci o investicijskim projektima koji se potom javno predstavljaju. Riječ je o 108 javnih i privatnih investicijskih projekata procijenjenih na 5,9 milijardi eura.

Centar za investicije HGK, koji je počeo s radom prije godinu dana, namjeravajući  tako ujediniti sve usluge HGK u segmentu investicija, daje potporu domaćim i stranim investitorima te im pruža sve potrebne informacije i logističku podršku, istaknula je direktorica Centra za investicije HGK Silva Stipić Kobali, koja je i predstavila Katalog/Bazu. Centar za investicije djeluje kao spona između domaćih i stranih investitora te državne uprave, a predlaže i mjere za poboljšanje investicijskog okruženja, obavještava poduzetnike o zakonodavnom okviru za ulaganja, posreduje u komunikaciji i surađuje s nadležnim državnim institucijama.

Izrada Kataloga/Baze investicijskih projekata pokrenuta je radi identificiranja i vođenja ujedinjenog pregleda investicijskih projekata koji su u fazi razvoja ili su već spremni za realizaciju te predstavlja temelj za promociju dijela investicijskog potencijala RH, kao i povezivanje nositelja projekata s potencijalnim investitorima, istaknula je Stipić Kobali.

Bazu je moguće pretraživati na hrvatskom i engleskom jeziku, prema županijama, sektoru gospodarstva te nazivu projekta, a trenutno sadrži informacije o 108 javnih i privatnih investicijskih projekata procijenjene vrijednosti 5,9 milijardi eura u 21 županiji. I to iz područja turizma, infrastrukture, energetike, zaštite okoliša, industrije, graditeljstva, poljoprivrede itd., koji imaju djelomično ili potpuno pripremljenu dokumentaciju.

Katalog/Baza dostupan je putem internetskih stranica www.hgk.hr, a na jesen se planira otvaranje nove dvojezične web stranice, rekla je Stipić Kobali dodavši kako je dio projekata već predstavljen na stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu.

Još iz kategorije

Combis izabran za Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator partnera

Combis izabran za Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator partnera

15.01.2020. komentiraj

Jedna od najvećih domaćih ICT tvrtki Combis, u vlasništvu HT-a, postala je Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator. Tako se Combis priključio izabranoj grupi Channel Partner kompanija koje zadovoljavaju Platinum Innovator performanse, sposobnosti i poslovne zahtjeve Palo Alto Networks NextWave Channel Partner programa.

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

10.01.2020. komentiraj

Prošlu 2019. godinu možemo smatrati godinom kontinuiteta rasta ključnih parametara ICT industrije. Rasla je zaposlenost, rasli su ukupni prihodi, izvoz, a vjerujem i profitabilnost, što je iznimno bitno za ojačavanje bilanci, osiguravanje financijskih sredstava za istraživanje i razvoj, ali i rezervi za premošćivanje najavljenih kriznih perioda u budućnosti, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.

Izazovi širenja Spana

Izazovi širenja Spana

09.01.2020. komentiraj

Završavamo naš pregled očekivanja ITevaca u 2020. godini s osvrtom na prošlu 2019. i to s tvrtkom koja je krajem prošle godine postala d.d. i time iskoračila dodatno prema burzi. Naravno, za one koji prate stanje na domaćoj IT sceni odmah je jasno da je riječ o jednoj od najvećih domaćih IT tvrtki Spanu čiji predsjednik Uprave Nikola Dujmović kaže kako je 2019. je bila naporna i izazovna jer su se širili i geografski i tehnološki.