Healthbase – blockchain za zdravstveni sustav

Healthbase – blockchain za zdravstveni sustav

Foto: Fotolia

Healthbase je startup iz Njemačke koji donosi inovaciju u zdravstveni sustav korištenjem popularne tehnologije blockchain. Prednosti spomenute tehnologije trebale bi donijeti značajan napredak u zdravstvu i medicinskim istraživanjima.

Širi cilj projekta je osigurati da medicinski istraživači, liječnici, zdravstveni radnici i pacijenti imaju lagan, ali siguran pristup visoko kvalitetnim zdravstvenim informacijama. Očekuje se da će korištenje modernih tehnologija itekako doprinijeti napretku zdravstvenog sektora te podizanju kvalitete usluga pacijentima.

„Postojeća infrastruktura koja se bavi zdravstvenim podacima pacijenata i pratećim terapijama temelji se na zastarjelim sustavima te više ne može zadovoljiti sve veće zahtjeve koje današnja medicina stavlja pred nju. Trenutno, zdravstveni podaci su raštrkani na više različitih platformi što onemogućuje kvalitetan i cjelovit pristup pacijentu te stavlja pod znak pitanja privatnost i sigurnost istih. Navedeni problemi su glavni razlog zbog kojeg smo se odlučili na healthbase, kojemu je cilj iskoristiti tehnologiju, uključujući i blockchain, te tako poboljšati trenutno stanje“, ističe osnivač healthbasea Chris Meitner.

On je dodao da  postoje i drugi projekti u blockchainu koji se bave unapređivanjem određenih aspekata zdravstvenog sektora, ali da je njihova prednost što imaju preko 90 zaposlenika, uključujući 32 liječnika zaposlena u njihovim klinikama.

"Budući da razvijamo vlastiti software koji liječnici koriste kako bi poboljšali načina rada, mi smo u poziciji gdje možemo prilagoditi cijeli projekt u skladu s povratnim informacijama naših pružatelja usluge i pacijenata naših klinika", ističe Meitner.

Healthbase je ujedno ICO (Initial Coin Offering) projekt s iskustvom u području manipulacije zdravstvenim podacima i izradom softvera namijenjenog zdravstvenom sektoru. Njihov tim planira lansirati ICO u prvom kvartalu 2018. s funkcionalnim prototipom. Iako su tehnički detalji, koji se tiču blockchaina te strukture tokena, u aktivnoj fazi izrade, medicinska i blockchain zajednica u Njemačkoj su već sada pokazali veliko zanimanje za taj projekt.

Još iz kategorije

Audi i Huawei sklopili partnerstvo za razvoj inteligentnih rješenja za autonomnu vožnju

Audi i Huawei sklopili partnerstvo za razvoj inteligentnih rješenja za autonomnu vožnju

17.07.2018. komentiraj

Njemački automobilski gigant Audi odlučio se sklopiti partnerstvo s kineskim Huaweijem kako bi za njegova vozila razvijao inteligentna rješenja, prvenstveno na području autonomne vožnje i usluga koje koriste nove mobilne standarde, kao LTE-Vehicle (LTE-V), dizajniran specifično za vozila.

HGK predstavila Digitalnu komoru

HGK predstavila Digitalnu komoru

17.07.2018. komentiraj

Hrvatska gospodarska komora predstavila je novi projekt, Digitalnu komoru. Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj platformi za e-usluge namijenjenoj članicama HGK, javnoj upravi i građanima.

M SAN na tržište Hrvatske i regije dovodi profesionalne dronove Geoscan

M SAN na tržište Hrvatske i regije dovodi profesionalne dronove Geoscan

13.07.2018. komentiraj

M SAN je pokrenuo distribuciju visokoprofesionalnih dronova tvrtke Geoscan Ltd. za područja Hrvatske, Bosne i Hercegovina, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Kosova. Geoscanovi dronovi namijenjeni su profesionalnim korisnicima s područja upravljanja i zaštite javnih i privatnih dobara kao što su vatrogasna zaštita i spašavanje, agronomija, šumarstvo i vodnog upravljanje, urbanizam, građevinarstvo, geodezija i katastarska izmjera te energetika i rudarstvo.