HAKOM dijeli 5 milijuna kuna za softver

HAKOM dijeli 5 milijuna kuna za softver

Foto: Fotolia

Za razvoj softvera koji može pomoći većem korištenju interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i na otocima Hrvatska agencija za poštu i elektroničke podijelit će na javnom natječaju ukupno 5 milijuna kuna.

Radi se o drugoj fazi nakon prikupljanja ideja i kreće se u izradu softverskih aplikacija i usluga koje za cilj imaju doprinijeti bržem razvoju širokopojasnih mreža, a time i općenitom rastu kvalitete života na navedenim područjima.

HAKOM je u prvoj fazi projekta krajem 2011. godine raspisao javni poziv za dostavu ideja za softverske aplikacije i usluge koje povećavaju kvalitetu života i podupiru rast gospodarstva na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i na otocima. U drugoj fazi se kreće na konkretnu realizaciju dijela navedenih ideja.

Domaći telekomunikacijski regulator odlučio se podržati razvoj softvera za slijedeće ideje i to informatizacija patronažnih sestara u Hrvatskoj koji bi omogućio  integralno aplikativno rješenje za informatizaciju patronaže, Među odabranim idejama nalazi se i simulator za izračun isplativosti uzgoja biljnih kultura : javno dostupni on-line simulator koji za cilj ima informiranje interesnih strana o isplativosti uzgoja određene biljne kulture, a s ciljem da se poljoprivrednike potakne na uzgoj profitabilnijih kultura.

Posebno zanimljiv sustav čiji se razvoj želi potaknuti je teleradiologija rješenja koja centraliziraju prikupljanje svih vrsta radioloških podataka te omogućuju njihovu distribuciju ovlaštenim medicinskim djelatnicima.

Iako čudno naziv „kod za Hrvatsku“ želi se razviti rješenje koje bi objedinilo stvarno potrebna i upotrebljiva informatičkih rješenja koja slijede suvremene tehnološke standarde na svim razinama. Rješenje bi aktivno promicalo demokratsku kulturu i građanske odgovornosti te dalo doprinos udruženju domaće IT zajednice u klastere koji mogu odrađivati složene projekte i konkurentno nastupiti na europskom i regionalnom tržištu.

Tu je i prilagođavanje internetskih stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za slijepe i slabovidne osobe, projekt osobni terapeut odnosno sustav za pomoć u sustavu zdravstvene skrbi za predškolsku i školsku djecu.

Jedan od vrlo zanimljivih projekata za sve učenike je i lektire na dlanu u što je uključen projekt digitalizacije i objavljivanja najtraženijih i najdeficitarnijih naslova obavezne lektire

Naći će se tu i Total Expo-virtualni velesajam odnosno internetska platforma za trajno prezentiranje ponude roba i usluga hrvatskih tvrtki, poticanje i predstavljanje hrvatskog gospodarstva i poslovnih mogućnosti koje ono nudi te njegovo povezivanje s gospodarskim subjektima u Hrvatskoj, zemljama regije i šire.

Za zaštitu od požara koji posljednjih godina haraju našom obalom tu je i sustav uzbunjivanje vatrogasaca, a riječ je o aplikaciji koja bi omogućila kvalitetnije uzbunjivanje i obavještavanje vatrogasaca tijekom odlaska na intervencije.

Uz to, za vatrogasce se želi izraditi i sustav praćenje vatrogasnih vozila i osoba na intervencijama koji je namijenjen vatrogasnim zapovjednicima. Ideja je da aplikacija u stvarnom vremenu osigurava prikaz pozicija vatrogasnih vozila na požarištu te tako omogući učinkovito razmještanje vatrogasnih snaga s ciljem što brže lokalizacije i gašenja požara. Sustav bi ujedno pružao uvid u točan broj snaga na požarištu, u svakom trenutku.

Još iz kategorije

N-able predstavlja N-sight RMM – sve-u-jednom platformu za davatelje upravljanih usluga

N-able predstavlja N-sight RMM – sve-u-jednom platformu za davatelje upravljanih usluga

10.08.2022.

N-able je predstavio svoje novo rješenje N-able N-sight RMM, cjelovito rješenje za rastuće davatelje upravljanih usluga (MSP), s vodećim mogućnostima proizvoda u industriji,tvrde u kompaniji dodaju da povezujuću N-ableov nagrađivani RMM (Remote Monitoring and Management) sustav temeljen na oblaku - N-able Take Control za daljinsku podršku i MSP Manager za automatizaciju profesionalnih usluga - N-sight olakšava davateljima upravljanih usluga da brzo započnu i učinkovito skaliraju po vrlo konkurentnoj cijeni.

Digitalizirajte svoje poslovanje uz A1 Hrvatska

Digitalizirajte svoje poslovanje uz A1 Hrvatska

04.08.2022.

Malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju će uskoro biti bespovratna sredstva za unaprjeđenje digitalnih vještina, digitalnu transformaciju, digitalni marketing, razvoj kibernetičke otpornosti te razvoj ili primjenu složenih digitalnih proizvoda i usluga.

Novi projekt Porschea u segmentu električnih bicikala

Novi projekt Porschea u segmentu električnih bicikala

03.08.2022.

Porsche eBike Performance sa sjedištem u Ottobrunnu u blizini Münchena razvijat će električne pogonske sustave za vozila na dva kotača. To uključuje motore, baterije i potrebnu softversku arhitekturu za rješenja povezivanja.