HAKOM dijeli 5 milijuna kuna za softver

HAKOM dijeli 5 milijuna kuna za softver

Foto: Fotolia

Za razvoj softvera koji može pomoći većem korištenju interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i na otocima Hrvatska agencija za poštu i elektroničke podijelit će na javnom natječaju ukupno 5 milijuna kuna.

Radi se o drugoj fazi nakon prikupljanja ideja i kreće se u izradu softverskih aplikacija i usluga koje za cilj imaju doprinijeti bržem razvoju širokopojasnih mreža, a time i općenitom rastu kvalitete života na navedenim područjima.

HAKOM je u prvoj fazi projekta krajem 2011. godine raspisao javni poziv za dostavu ideja za softverske aplikacije i usluge koje povećavaju kvalitetu života i podupiru rast gospodarstva na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i na otocima. U drugoj fazi se kreće na konkretnu realizaciju dijela navedenih ideja.

Domaći telekomunikacijski regulator odlučio se podržati razvoj softvera za slijedeće ideje i to informatizacija patronažnih sestara u Hrvatskoj koji bi omogućio  integralno aplikativno rješenje za informatizaciju patronaže, Među odabranim idejama nalazi se i simulator za izračun isplativosti uzgoja biljnih kultura : javno dostupni on-line simulator koji za cilj ima informiranje interesnih strana o isplativosti uzgoja određene biljne kulture, a s ciljem da se poljoprivrednike potakne na uzgoj profitabilnijih kultura.

Posebno zanimljiv sustav čiji se razvoj želi potaknuti je teleradiologija rješenja koja centraliziraju prikupljanje svih vrsta radioloških podataka te omogućuju njihovu distribuciju ovlaštenim medicinskim djelatnicima.

Iako čudno naziv „kod za Hrvatsku“ želi se razviti rješenje koje bi objedinilo stvarno potrebna i upotrebljiva informatičkih rješenja koja slijede suvremene tehnološke standarde na svim razinama. Rješenje bi aktivno promicalo demokratsku kulturu i građanske odgovornosti te dalo doprinos udruženju domaće IT zajednice u klastere koji mogu odrađivati složene projekte i konkurentno nastupiti na europskom i regionalnom tržištu.

Tu je i prilagođavanje internetskih stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za slijepe i slabovidne osobe, projekt osobni terapeut odnosno sustav za pomoć u sustavu zdravstvene skrbi za predškolsku i školsku djecu.

Jedan od vrlo zanimljivih projekata za sve učenike je i lektire na dlanu u što je uključen projekt digitalizacije i objavljivanja najtraženijih i najdeficitarnijih naslova obavezne lektire

Naći će se tu i Total Expo-virtualni velesajam odnosno internetska platforma za trajno prezentiranje ponude roba i usluga hrvatskih tvrtki, poticanje i predstavljanje hrvatskog gospodarstva i poslovnih mogućnosti koje ono nudi te njegovo povezivanje s gospodarskim subjektima u Hrvatskoj, zemljama regije i šire.

Za zaštitu od požara koji posljednjih godina haraju našom obalom tu je i sustav uzbunjivanje vatrogasaca, a riječ je o aplikaciji koja bi omogućila kvalitetnije uzbunjivanje i obavještavanje vatrogasaca tijekom odlaska na intervencije.

Uz to, za vatrogasce se želi izraditi i sustav praćenje vatrogasnih vozila i osoba na intervencijama koji je namijenjen vatrogasnim zapovjednicima. Ideja je da aplikacija u stvarnom vremenu osigurava prikaz pozicija vatrogasnih vozila na požarištu te tako omogući učinkovito razmještanje vatrogasnih snaga s ciljem što brže lokalizacije i gašenja požara. Sustav bi ujedno pružao uvid u točan broj snaga na požarištu, u svakom trenutku.

Još iz kategorije

Umjetna inteligencija u službi njege kože

Umjetna inteligencija u službi njege kože

25.04.2019. komentiraj

Poznati francuski brend u proizvodima za ljepotu i zdravlje kože, La Roche – Posay, lansirao je EFFACLAR SPOTSCAN aplikaciju. Ona pomoću umjetne inteligencije analizira kožu sklonu aknama te daje preporuke i savjete korisnicima.

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

25.04.2019. komentiraj

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević i Vilim Primorac, generalni direktor HT Mostara potpisali su nove ugovore ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Ugovoreno je proširenje i modernizacija sustava za nadzor mobilne mreže te proširenje IMS sustava kao i novo proširenje radijske pristupne mreže HT Mostara.

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

24.04.2019. komentiraj

Visual Studio Code pokazao se kao odlični kod editor, ali iako je open source freeware, dostupan je samo na Microsoftovom GitHub repozitoriju i njegova preuzimanja su licencirana pod “closed source” licencom koja sadrži telemetriju, što znači da bi VSCodium vrlo lako mogao pridobiti one kojima te granica u VS Code smetaju.