Grad Beč nagrađen za projekte digitalizacije gradske uprave

Grad Beč nagrađen za projekte digitalizacije gradske uprave

Foto: PID/Votava Martin

Njemačka zaklada „Lebendige Stadt“ („Živ grad“) proglasila je Beč i Dortmund najdigitaliziranijim gradovima. Ovo se priznanje dodjeljuje gradovima i općinama koji raspolažu dugoročnom strategijom digitalizacije te koji se mogu pohvaliti već ostvarenim projektima koji mogu poslužiti kao primjer drugim gradovima. Na natjecanje se prijavilo 29 gradova i općina iz četiri europske zemlje, a osim Beča i Dortmunda na listi nagrađenih našli su se i njemački gradovi Coburg i Heidelberg.

„Digitalizacija je najveća promjena još od industrijske revolucije. Grad Beč je to brzo shvatio. Kako bi svi stanovnici Beča od nje mogli profitirati, digitalizacija ne smije biti usputna stvar, nego se mora ciljano oblikovati i provoditi“, izjavio je prilikom dodjele priznanja član bečkog gradskog vijeća zadužen za financije, gospodarstvo, digitalizaciju i međunarodna pitanja, Peter Hanke.

U obrazloženju izbora Beča za pobjednika navedeno je da je glavni grad Austrije svojom „Digitalnom agendom“ stvorio kompletnu strategiju digitalizacije koja je rezultat otvorenog procesa planiranja u kojem su sudjelovali i građani. Samo je u prvoj fazu prikupljeno 172 ideja i 600 komentara građana.

Agenda obuhvaća pet područja rada, a za svaku od njih određen je vodeći projekt.

Dobar primjer provedene digitalizacije aplikacija je „Sag's Wien“ – zagrebački pandan bila bi aplikacija „MojZagreb“ - putem koje građani gradskoj upravi mogu prijaviti kvarove, smetnje ili moguće opasnosti u gradu.

Osim toga valja istaknuti aplikaciju „Wien.at“ koja omogućava direktan pristup digitalnim uslugama grada. Uz to, korisnici u stvarnom vremenu na svoje pametne telefone dobivaju informacije o smetnjama u prometu ili o vremenskim prilikama. Stvoren je i virtualni gradski službenik „Wien Bot“, koji zna odgovore na stotine pitanja te je u mogućnosti pružiti informacije o gradskim uredima, parkovima, bazenima ili različitim manifestacijama.

Još iz kategorije

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

NASA je blizu finalizacije svojeg sustava za upravljanje prometom dronovima u gradovima

22.02.2019. komentiraj

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za posljednje detaljne testove vezane uz upravljanje dronovima i izvest će ga u Nevadi. Bit će to konačni dokaz koliko se isplatio rad na novoj tehnologiji kroz posljednje četiri godine, i to sve u suradnji sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (FAA).

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

21.02.2019. komentiraj

Zagrebačka IT tvrtka Q Software, jedna od najbrže rastućih IT kompanija u Europi prema Deloitteu, od početka ove godine posluje i na novoj lokaciji. Svoj šesti globalni ured otvorili su u New Yorku, digitalnom hubu istočne obale Sjedinjenih Američkih Država. Ured se nalazi u središtu New Yorka, točnije na Manhattanu, a osim te lokacije Q posluje još i iz Züricha, Osla, Belfasta, Los Angelesa te Zagreba, gdje se nalazi sjedište kompanije.

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

19.02.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina, Repsly je evoluirao iz Field Team Management rješenja u Retail Execution Optimization rješenje, prema CEO-u Repsly Matu Brogieu. On je siguran da s naglaskom na umjetnu inteligenciju, prepoznavanje slike i strojno učenje mogu dodati veću vrijednost svojim klijentima.