Grad Beč nagrađen za projekte digitalizacije gradske uprave

Grad Beč nagrađen za projekte digitalizacije gradske uprave

Foto: PID/Votava Martin

Njemačka zaklada „Lebendige Stadt“ („Živ grad“) proglasila je Beč i Dortmund najdigitaliziranijim gradovima. Ovo se priznanje dodjeljuje gradovima i općinama koji raspolažu dugoročnom strategijom digitalizacije te koji se mogu pohvaliti već ostvarenim projektima koji mogu poslužiti kao primjer drugim gradovima. Na natjecanje se prijavilo 29 gradova i općina iz četiri europske zemlje, a osim Beča i Dortmunda na listi nagrađenih našli su se i njemački gradovi Coburg i Heidelberg.

„Digitalizacija je najveća promjena još od industrijske revolucije. Grad Beč je to brzo shvatio. Kako bi svi stanovnici Beča od nje mogli profitirati, digitalizacija ne smije biti usputna stvar, nego se mora ciljano oblikovati i provoditi“, izjavio je prilikom dodjele priznanja član bečkog gradskog vijeća zadužen za financije, gospodarstvo, digitalizaciju i međunarodna pitanja, Peter Hanke.

U obrazloženju izbora Beča za pobjednika navedeno je da je glavni grad Austrije svojom „Digitalnom agendom“ stvorio kompletnu strategiju digitalizacije koja je rezultat otvorenog procesa planiranja u kojem su sudjelovali i građani. Samo je u prvoj fazu prikupljeno 172 ideja i 600 komentara građana.

Agenda obuhvaća pet područja rada, a za svaku od njih određen je vodeći projekt.

Dobar primjer provedene digitalizacije aplikacija je „Sag's Wien“ – zagrebački pandan bila bi aplikacija „MojZagreb“ - putem koje građani gradskoj upravi mogu prijaviti kvarove, smetnje ili moguće opasnosti u gradu.

Osim toga valja istaknuti aplikaciju „Wien.at“ koja omogućava direktan pristup digitalnim uslugama grada. Uz to, korisnici u stvarnom vremenu na svoje pametne telefone dobivaju informacije o smetnjama u prometu ili o vremenskim prilikama. Stvoren je i virtualni gradski službenik „Wien Bot“, koji zna odgovore na stotine pitanja te je u mogućnosti pružiti informacije o gradskim uredima, parkovima, bazenima ili različitim manifestacijama.

Još iz kategorije

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

06.08.2019. komentiraj

Svjestan da je sigurnost glavni prioritet za svaku tvrtku, Canon se udružio sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost - tvrtkom McAfee - kako bi korisnicima pružio zaštitu ne samo od postojećih, nego i od budućih sigurnosnih prijetnji.