Grad Beč nagrađen za projekte digitalizacije gradske uprave

Grad Beč nagrađen za projekte digitalizacije gradske uprave

Foto: PID/Votava Martin

Njemačka zaklada „Lebendige Stadt“ („Živ grad“) proglasila je Beč i Dortmund najdigitaliziranijim gradovima. Ovo se priznanje dodjeljuje gradovima i općinama koji raspolažu dugoročnom strategijom digitalizacije te koji se mogu pohvaliti već ostvarenim projektima koji mogu poslužiti kao primjer drugim gradovima. Na natjecanje se prijavilo 29 gradova i općina iz četiri europske zemlje, a osim Beča i Dortmunda na listi nagrađenih našli su se i njemački gradovi Coburg i Heidelberg.

„Digitalizacija je najveća promjena još od industrijske revolucije. Grad Beč je to brzo shvatio. Kako bi svi stanovnici Beča od nje mogli profitirati, digitalizacija ne smije biti usputna stvar, nego se mora ciljano oblikovati i provoditi“, izjavio je prilikom dodjele priznanja član bečkog gradskog vijeća zadužen za financije, gospodarstvo, digitalizaciju i međunarodna pitanja, Peter Hanke.

U obrazloženju izbora Beča za pobjednika navedeno je da je glavni grad Austrije svojom „Digitalnom agendom“ stvorio kompletnu strategiju digitalizacije koja je rezultat otvorenog procesa planiranja u kojem su sudjelovali i građani. Samo je u prvoj fazu prikupljeno 172 ideja i 600 komentara građana.

Agenda obuhvaća pet područja rada, a za svaku od njih određen je vodeći projekt.

Dobar primjer provedene digitalizacije aplikacija je „Sag's Wien“ – zagrebački pandan bila bi aplikacija „MojZagreb“ - putem koje građani gradskoj upravi mogu prijaviti kvarove, smetnje ili moguće opasnosti u gradu.

Osim toga valja istaknuti aplikaciju „Wien.at“ koja omogućava direktan pristup digitalnim uslugama grada. Uz to, korisnici u stvarnom vremenu na svoje pametne telefone dobivaju informacije o smetnjama u prometu ili o vremenskim prilikama. Stvoren je i virtualni gradski službenik „Wien Bot“, koji zna odgovore na stotine pitanja te je u mogućnosti pružiti informacije o gradskim uredima, parkovima, bazenima ili različitim manifestacijama.

Još iz kategorije

Umjetna inteligencija u službi njege kože

Umjetna inteligencija u službi njege kože

25.04.2019. komentiraj

Poznati francuski brend u proizvodima za ljepotu i zdravlje kože, La Roche – Posay, lansirao je EFFACLAR SPOTSCAN aplikaciju. Ona pomoću umjetne inteligencije analizira kožu sklonu aknama te daje preporuke i savjete korisnicima.

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle i HT Mostara

25.04.2019. komentiraj

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević i Vilim Primorac, generalni direktor HT Mostara potpisali su nove ugovore ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Ugovoreno je proširenje i modernizacija sustava za nadzor mobilne mreže te proširenje IMS sustava kao i novo proširenje radijske pristupne mreže HT Mostara.

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

VSCodium je open source Visual Studio Code oslobođen trackinga

24.04.2019. komentiraj

Visual Studio Code pokazao se kao odlični kod editor, ali iako je open source freeware, dostupan je samo na Microsoftovom GitHub repozitoriju i njegova preuzimanja su licencirana pod “closed source” licencom koja sadrži telemetriju, što znači da bi VSCodium vrlo lako mogao pridobiti one kojima te granica u VS Code smetaju.