Google predstavio novi kvantni procesor

Google predstavio novi kvantni procesor

Foto: DepositPhotos

Kvantna računala novi su korak prema naprijed i ona bi za koju godinu trebala biti nešto potpuno uobičajeno na policama trgovina i u našim domovima, a kao temelj za takvu situaciju možda bude upamćen upravo Google, koji je predstavio izrazito moćni kvantni procesor Bristlecone.

Kvantnim računalstvom mogli bi se riješiti danas gotovo nepremostivi složeni problemi, uključujući kompleksne simulacije, npr. financijske analize velikih razmjera i djelotvorniji razvoj lijekova. Intel se bavi istraživanjem kvantnog računalstva jer ono nudi potencijal za povećanje mogućnosti budućih računala visokih performansi. Upravo to Google i želi, postoći da se problemi rješavaju u realnom vremenu, bez obzira koliko bili kompleksni.

"Cilj je imati što manje grešaka i to se može uz prave kvantne procesore. A uz njih se može doći do situacije u kojoj će kvantna računala zamijeniti tradicionalna računala u domovima", navodi se iz Googlea, koji je već napravo demo 9-qubit kvantnog računala, a trenutno testira jedno od 72-qubita!

Naime, kod klasičnih računala postoje dva stanja - 0 ili 1. Kvantna računala mogu napraviti to da se nađu u oba stanja odjednom, a to se zove "qubits". Također, kod klasičnih računala podaci se mogu šifrirati u "gornjem" ili "donjem" smjeru, a kvantna računala to mogu u svim smjerovima, što znatno ubrzava procese. Pomak je po tom pitanju napravljen i kad se sva testiranja uspješno obave, moći će se govoriti o istinskim kvantnim računalima i razmišljati o masovnoj proizvodnji.

Treba na kraju znati i da su kvantna računala različita od ostalih jer tradicionalna računala su zasnovana na tranzistorima, iako su ulimativno i svi tranzistori zasnovani na kvantnomehaničkim efektima. Neke računarske arhitekture kao što su optička računala koje mogu koristiti klasičnu superpoziciju elektromagnetskih valova, ali bez specifičnih kvantnomehaničkih resursa kao što je povezanost, ne dijele potencijal za računskim ubrzavanjima kvantnih računala.

"S kvantnim računalom od 9-qubita smo stope grešaka sveli na jedan posto i optimistični smo da će Bristlecone ići u smjeru tih performansi jer ako hoće, bio bi to temelj za kvantna računala šireg opsega", zaključak je Googlea.

Još iz kategorije

Online osiguranje i pomoć na cesti za strane turiste u Hrvatskoj

Online osiguranje i pomoć na cesti za strane turiste u Hrvatskoj

17.06.2018. komentiraj

Kako bi svim inozemnim gostima koji dolaze u Hrvatsku ponudili više sigurnosti na prometnicama, HAK-Usluge i ODINA Asistencija zajednički su razvili projekt pod nazivom “Sigurno kroz Hrvatsku”. Stranice su zasad dostupne na hrvatskom jeziku, a na njemačkom i engleskom su u kontrolnoj fazi i bit će dostupne od sljedećeg tjedna.

Kako transformirati Dubrovnik u pametni grad

Kako transformirati Dubrovnik u pametni grad

16.06.2018. komentiraj

Racionalno planiranje i programiranje pametne tehnološke platforme zasnovane na strateškim planovima i stvarnim potreba urbane sredine prethodi bilo kakvoj nabavi i implementaciji pojedinačnih pametnih rješenja, osnovni je zaključak održanog stručnog predavanja Pametan Grad Dubrovnik.

Novo UPS rješenje za male i srednje tvrtke

Novo UPS rješenje za male i srednje tvrtke

15.06.2018. komentiraj

Tvrtka Schneider Electric krenula je s prodajom novog proizvoda Easy UPS 3S u Europi, na Bliskom Istoku, u Africi i Latinskoj Americi. Easy UPS 3S je uređaj za besprekidno napajanje energijom (UPS) od 10-do-40kVA robusnih karakteristika i kompaktnog dizajna, a olakšana ugradnja, korištenje i održavanje ovog novog uređaja omogućavaju kontinuitet u poslovanju malih i srednjih poduzeća.