GlobalLogic razvio rješenje za poboljšanje sustava podrške vozaču

GlobalLogic razvio rješenje za poboljšanje sustava podrške vozaču

Inženjeri GlobalLogica razvili su infotainment sustav ARIS (Augmented Reality Infotainment System), odnosno sustav za proširenu stvarnost koji vozaču omogućuje prezentiranje informacija o prometu po cijelom vjetrobranskom staklu bez potrebe skretanja pogleda na uređaje i sustave u automobilu.

Naime, trenutačno visoka razina složenosti sustava pomoći vozaču znači da klasični instrumenti poput LED ekrana i Head-Up Displaya više nisu dovoljni. Važan izazov s kojim se suočava automobilska industrija je pronaći učinkovite komunikacijske tehnologije koje će omogućiti brzu obradu ulaznih podataka i vizualizaciju tih podataka bez značajnih odgađanja.

ARIS predstavlja sveobuhvatnu platformu za obradu i prezentaciju  navedenih informacija, putem koje je moguće točno preslikati, često vrlo različite situacije, koje se događaju u cestovnom prometu. Tako se na vjetrobranskom staklu pojavljuju razne informacije i objekti u okruženju, a vozač može upravljati sustavom pomoću glasovnih i gestikulacijskih kontrola  Za razliku od klasičnih HUD zaslona ARIS sustav koristi kompletno vjetrobransko staklo i još važnije prilagođava pozicije uočenog objekta u prometu položaju glave vozača.

„Prva generacija korištenih sustava temeljila se na tradicionalnom skupu pokazatelja koji su se prikazivali na zaslonu za informacije i zabavu, a čija je upotreba zahtijevala skidanje očiju s ceste. Sljedeći korak u razvoju su bili HUD sustavi razvijeni zajedno s tehnologijom proširene stvarnosti koji omogućavaju prikazivanje informacija u vidokrugu vozača. ARIS ide još i korak dalje s obzirom da pri prezentaciji informacija uzima u obzir položaj glave vozača te tako minimalno ometa vozača. Možemo reći da je ovo trenutačno jedan od najmodernijih sustava  u području naprednih sustava podrške vozaču (ADAS)“, rekao je Vladimir Kosanović, direktor GlobalLogic Hrvatska.

Tijekom izrade ARIS-a, provedena je detaljna analiza sigurnosnih pitanja te su identificirani kritični čimbenici koji zahtijevaju odgovarajuću pažnju prilikom rada na korištenju proširene stvarnosti u komunikacijskim sustavima. Među njima je na prvom mjestu bilo upravljanje informacijama koje moraju podržati postupak donošenja odluka, a da pritom ne opterete vozača. Osim toga posebna pažnja je posvećena i ispravnom detektiranju položaja glave vozača.

Inače, koristeći ARIS, inženjeri GlobalLogica stječu praktično iskustvo u učinkovitim komunikacijskim tehnologijama. Dizajn im omogućuje da bolje razumiju ponašanje vozača i u skladu s time razviju automobilske infotainment sustave. Oni mogu istražiti učinkovite načine prikazivanja podataka pomoću HUD sustava i učinkovitije koristiti mogućnosti proširene stvarnosti u kontekstu plasiranja raznih funkcionalnosti te povećanja sigurnosti za korisnika.

Još iz kategorije

Prvi hrvatski IT proizvod uvršten u prestižni Forrester Wave izvještaj

Prvi hrvatski IT proizvod uvršten u prestižni Forrester Wave izvještaj

30.03.2020. komentiraj

Proizvod Poslovne inteligencije za zaštitu privatnosti, Data Privacy Manager, postao je prvi hrvatski softver uvršten u prestižni Forrester Wave izvještaj koji za globalne kupce recenzira tehnološke proizvode i usluge iz cijelog svijeta.

Dvoje zaposlenika Zagrebačke banke pozitivno na COVID – 19

Dvoje zaposlenika Zagrebačke banke pozitivno na COVID – 19

24.03.2020. komentiraj

Zagrebačka banka sa žaljenjem obavještava javnost da je kod dvoje naših zaposlenika u nedjelju, 22. ožujka 2020. utvrđen pozitivan nalaz na COVID-19 te napominju da su u stalnom smo kontaktu s njima kako bismo im pružili svu moguću potporu te im želimo brz oporavak.

Nokia dogovorila partnerstvo s Intelom za pomoć s razvojom 5G tehnologije

Nokia dogovorila partnerstvo s Intelom za pomoć s razvojom 5G tehnologije

22.03.2020. komentiraj

Nokia i Intel posljednjih godina prisno surađuju po pitanju mobilne mreže pete generacije (5G), a to će dodatno pospješiti kolaboracijom vezanom uz inovacije koji se tiču iste te tehnologije. Razlog prisnije suradnje jest pospješiti razvoj nove mreže u Europi, ali i svijetu, što bi bila alternativa zbog situacije s Huaweijem.