GitHub omogućio jednostavnije licenciranje projekata otvorenog koda

GitHub omogućio jednostavnije licenciranje projekata otvorenog koda

Foto: DepositPhotos

Licenciranje programa otvorenog koda može biti podosta komplicirano jer trenutno je većina njih takve strukture da oko 20 posto koda jest originalno, a 80 posto je otvorenog tipa i unaprijed „napisano“. Kako bi se sve skupa riješilo na što bolji način, GitHub je predstavio Licensed, alat otvorenog tipa koji bi trebao automatizirati dio načina licenciranja.

Velika je to stvar jer prije samo nekoliko godina, na GitHubu čak 77 posto svih programa nisu uopće bili licencirani, što je bitno svakom developeru koji želi komercijalizirati svoj program. Licensed će detektirati potencijalne probleme i obavijestiti developere o njima, a ponajprije se radi o pregledu licenci ovisno o kodu od kojeg se program sastoji.

Zanimljv je i način na koji se GitHub odlučio predstaviti ove novitete. Naime, učinio je to u formatu koda kao što i priliči toj platformi. Ali, tom pošalicom potvrđeno je i da hakerski DDoS napadi nisu ostavili traga na nju ni u kojem pogledu, barem kad se radi o odnosu sa zajednicom.

[disclaimer]

1 of 1 consulted lawyers agree, Licensed is not a replacement for the legal advice of a human.

[/disclaimer]

U doslovnom prijevodi, GitHub navodi da se konzultirani odvjetnik slaže, Licensed nije zamjena za pravne savjete koje daje čovjek. Naravno, pod "čovjek" se misli na pravnike. Time se GitHub u startu ogradio od mogućnosti da netko zamijeni Licensed za pravni alat, kojim bi bilo moguće uočiti sve prepreke kod licenciranja te ih ispraviti.

Ne, Licensed samo sugerira što nedostaje i što bi se trebalo licencirati, kao što obavještava ukoliko neki kod nije licenciran. I dok to može uvelike olakšati posao developerima, neće im u potpunosti zamijeniti postupak licenciranja, tako da uz ovaj zanimljivi alat moraju imati i druge načine kako napisati kod koji je u potpunosti legitiman, spreman za komercijalnu uporabu.

Još iz kategorije

Online osiguranje i pomoć na cesti za strane turiste u Hrvatskoj

Online osiguranje i pomoć na cesti za strane turiste u Hrvatskoj

17.06.2018. komentiraj

Kako bi svim inozemnim gostima koji dolaze u Hrvatsku ponudili više sigurnosti na prometnicama, HAK-Usluge i ODINA Asistencija zajednički su razvili projekt pod nazivom “Sigurno kroz Hrvatsku”. Stranice su zasad dostupne na hrvatskom jeziku, a na njemačkom i engleskom su u kontrolnoj fazi i bit će dostupne od sljedećeg tjedna.

Kako transformirati Dubrovnik u pametni grad

Kako transformirati Dubrovnik u pametni grad

16.06.2018. komentiraj

Racionalno planiranje i programiranje pametne tehnološke platforme zasnovane na strateškim planovima i stvarnim potreba urbane sredine prethodi bilo kakvoj nabavi i implementaciji pojedinačnih pametnih rješenja, osnovni je zaključak održanog stručnog predavanja Pametan Grad Dubrovnik.

Novo UPS rješenje za male i srednje tvrtke

Novo UPS rješenje za male i srednje tvrtke

15.06.2018. komentiraj

Tvrtka Schneider Electric krenula je s prodajom novog proizvoda Easy UPS 3S u Europi, na Bliskom Istoku, u Africi i Latinskoj Americi. Easy UPS 3S je uređaj za besprekidno napajanje energijom (UPS) od 10-do-40kVA robusnih karakteristika i kompaktnog dizajna, a olakšana ugradnja, korištenje i održavanje ovog novog uređaja omogućavaju kontinuitet u poslovanju malih i srednjih poduzeća.