Facebook objavio da je postavio Visual Studio Code kao glavnu razvojnu platformu

Facebook objavio da je postavio Visual Studio Code kao glavnu razvojnu platformu

Facebok je odlučio učiniti Microsoftovu platformu za kodiranje popularnijom te postavlja Visual Studio Code kao unaprijed određenu platformu za razvoj, što svakako čini sve u Microsoftu sretnijima jer plan pozicioniranja u poslovnom segmentu, cloudu, razvojnom segmentu i softveru općenito uistinu ide prema planu.

Dakle, open-source integrirano razvojno okruženje (IDE - integrated development environment) VS Code, postao je hit kod developera, toliki da ga čak ni Facebook ne može ignorirati. I nije to neka proizvoljno odabrana fraza, prema istraživanju Stack Overflowa, upravo je VS Code najpopularniji kod developera.

Dosad su Facebookovi stručnjaci za razvoj koristili "domaći" Nuclide, ali s krajem 2018. polako je krenula tranzicija prema VS Code, koji ipak pruža više mogućnosti. Također, treba znati i da ne koriste svi developeri u Facebooku VS Code, bez obzira na tranziciju i odluku kompanije. Ne, imaju slobodu raditi s onim što im najbolje odgovara pa tako neki od njih za sebe biraju Vim i Emacs.

Ali, politika Facebooka jest okretanje prvenstveno VS Codeu jer je kompatibilan s macOS, Windows i Linux operativnim sustavima, što u današnje vrijeme uvelike olakšava i ubrzava stvari. Dokaz je to da se Microsoft konstantno trudi ponuditi korisnicima svih platformi poboljšanja, tako da ih zadrži, ali i da privuče neke nove.

Također, iako je VS Code open-source freeware, dostupan je samo na Microsoftovom GitHub repozitoriju i njegova preuzimanja su licencirana pod "closed source" licencom koja sadrži telemetriju što znači da neka ograničenja ipak postoje. Naravno, Facebooku i njegovim developerima to ne igra ulogu, ali ovi podaci bitni su za širu zajednicu developera.

Na kraju, Facebook i Microsoft rade na sve više razina zajedno i na ovome svakako priča neće stati, budućnost će pokazati što je sljedeći korak dviju kompanija.

Još iz kategorije

Nastavak ulaganja u razvoj mreže i novi IPTV sustav

Nastavak ulaganja u razvoj mreže i novi IPTV sustav

12.12.2019. komentiraj

Sljedeća telekomunikacijska godina bit će vrlo zanimljiva za sve igrače na tržištu jer će osim tehnoloških događanja oko 5G mreža, događati i nastavak konsolidacije tržišta, no A1 Hrvatska kreće dalje u pripreme za 5G mrežu o čemu smo razgovarali s Vladimirom Skenderom, direktorom razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska.

SRCE predstavilo novu uslugu napredno računarstvo u oblaku HTC Cloud

SRCE predstavilo novu uslugu napredno računarstvo u oblaku HTC Cloud

12.12.2019. komentiraj

Sveučilišni računski centar (Srce) predstavio je novu uslugu HTC Cloud koja pruža konceptualno novu platformu za potrebe naprednog računanja i složenih analiza podataka, temeljenu na paradigmi računarstva u oblaku (engl. cloud computing).

Include predstavlja svoja IoT rješenja

Include predstavlja svoja IoT rješenja

12.12.2019. komentiraj

Tvrtka Include je među prvima krenula u istraživanje i razvoj IoT tehnologija za gradove, a o nekim svojim rješenjima i razvojnim projektima moći će se čuti i na .debug konferenciji.  Po jednom takvom IoT proizvodu je postala i svjetski poznata – pametna klupa. Jedna od važnijih IoT komponenti u pametnoj klupi Steora je kamera koja uz pomoć računalnog vida i strojnog učenja prepoznaje što se nalazi u njezinom okruženju. Trenutačno se takva mogućnost Steora klupe koristi za poboljšanje sigurnosti i ciljano oglašavanje. Singapur već koristi slična rješenja za prepoznavanje pušenja na zabranjenim mjestima ili bacanje otpadaka na ulicu.