Europske automobilske tvrtke okreću se IBM-u za hibridni cloud i umjetnu inteligenciju

Europske automobilske tvrtke okreću se IBM-u za hibridni cloud i umjetnu inteligenciju

Foto: DepositPhotos

Europske kompanije Volkswagen i Moovster iz Njemačke te Vinturas iz Niozemske najavile su partnerstvo s IBM-om vezano uz hibridni cloud i umjetnu inteligenciju, koje se veže uz automobilsku industriju.

Ovakav potez mogao bi promijeniti, a svakako će odrediti, budućnost te industrije. Vremena su se počela mijenjati posljednjih nekoliko godina i okretanje "pametnim" vozilima u punom je jeku, što ne prepoznaju samo automobilski giganti već i tehnološke kompanije, spremna za uzlet na jednom novom području.

"Naša veza s vozilima i način na koji ih koristimo drastično će se promijeniti u narednom desetljeću. Umjetna inteligencija i hibridni cloud pritom se vide kao ključ te promjene, temelj poslovnog modela koji se nalazi u procesu evolucije. Najbolji primjer svakako su personalizirane digitalne usluge u i oko vozila", naglasio je generalni direktor za automobilske, zrakoplovne i obrambene industrije u IBM-u, Dirk Wollschaeger.

No, sve ovo bilo je za očekivati jer IBM je još 2017. godine u rujnu proveo anketu među direktorima u automobilskim kompanijama diljem svijeta, u kojoj je njih 73 posto izjavilo kako vjeruje da će se budućnost industrije vezati uz digitalne usluge i navike korisnika, pa kao takve i morati prilagoditi njima. S obzirom da IBM ima bogato iskustvo na području clouda, Interneta stvari (IoT), blockhaina i prijašnja iskustva s automobilskom industrijom, nekako se ovo partnerstvo činilo logičnim.

Što se pak ove tri kompanije tiče, Volkswagen do 2025. želi na godišnjoj razini prodavati milijun električnih vozila i s IBM-om radi na implementaciji SAD S/4HANA. Moovster pak mijenja način kretanja u gradovima s električnim skuterima, biciklima i posebnim javnim prijevozom, u čemu će IBM biti od velike pomoći kako bi sva ta rješenja i sustav uspio postaviti "na noge." Vinturas pak radi na logistici i koristit će IBM Blockchain za pomoć kod kupnje novog ili rabljenog automobila. Dakle, papirologija će postati stvar prošlosti, kao i mnogo toga vezano uz automobile, kako ih vozimo i doživljavamo...

Još iz kategorije

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

Najuspješnije svjetske kompanije sve češće surađuju s hrvatskim it tvrtkama

15.07.2019. komentiraj

Q je trenutno najbrže rastuća softverska agencija u Europi, a u svom portfoliju sadrži najprestižnije svjetske brandove, kao što su The Times, BBC, Facebook, Nestle, Vaillant, Volkswagen, Hilti i mnogi drugi, vole se pohvaliti u kompaniji pod imenom Q.

Digitalna tvornica

Digitalna tvornica

13.07.2019. komentiraj

U Chengduu Siemens upravlja jedna od najmodernijih tvornica u Kini. Ali ne samo to: 2018. je Svjetski gospodarski forum Siemens Electronic Works Chengdu nagradio kao jednu od najmodernijih tvornica svijeta. Tvornica je ogledni primjer za Industriju 4.0 i pokazuje kako digitalizacija potiče inovacije.

Atlantic Grupa uvodi u poslovanje logističke robote Gideon Brothersa

Atlantic Grupa uvodi u poslovanje logističke robote Gideon Brothersa

12.07.2019. komentiraj

Hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers pokrenula je svoj drugi pilot projekt do sada s Atlantic Grupom, jednom od vodećih prehrambenih kompanija i distributera robe široke potrošnje u regiji. U sklopu ovog projekta Atlantic Grupa će u svom novom logističko-distributivnom centru u Velikoj Gorici implementirati robote Gideon Brothersa, potpuno autonomne strojeve temeljene na revolucionarnoj tehnologiji vizualne percepcije koja kombinira stereoskopske kamere i duboko učenje.