Europa povećava potrošnju na sustave umjetne inteligencije

Europa povećava potrošnju na sustave umjetne inteligencije

Foto: DepositPhotos

Europska potrošnja na sustave umjetne inteligencije porast će sa 17,3 milijarde američkih dolara u ovoj na više od 50 milijardi dolara u 2025. godini, navodi kroz posljednju prognozu IDC.

Rast kroz razdoblje od 2021. do 2025. pritom će iznositi 26,7 posto te je najbolji pokazatelj koliko će umjetna inteligencija i sve što se veže uz nju postati važno kroz blisku nam budućnost. Ujedno, Europa će učiniti sve da se nametne u žestokoj konkurenciji koju predstavljaju Sjedinjene Američke Države i Kina.

Bankarski i proizvodni sektori će potrošiti najviše na rješenja umjetne inteligencije tijekom petogodišnjeg razdoblja IDC-ovog predviđanja, pri čemu će potrošnja u zdravstvu rasti najbrže, ako se gleda dugoročno razdoblje.

Maloprodajna potrošnja umjetne inteligencije uvelike će se usredotočiti na automatizaciju korisničke službe i implementaciju preporuka te mehanizama za automatizaciju procesa prodaje. Proizvodnja će dodijeliti velik dio svojih ulaganja u umjetnu inteligenciju na rješenja i sustave za upravljanje kvalitetom, kao i na istraživanja koja pomažu proizvođačima u provedbi prediktivnog održavanja.

"Europska potrošnja na umjetnu inteligenciju dosegnut će 22 milijarde dolara u 2022., a tržište će značajno rasti, što znači da će europske kompanije umjetnu inteligenciju smatrati prioritetnom tehnologijom, koja će donijeti značajan utjecaj na različite industrije", rekla je Andrea Minonne, viša analitičarka istraživanja u IDC UK pa dodala:

"Kompanije u Europi povećavaju ulaganja u inteligentna rješenja jer su prepoznale vrijednost implementacije inteligentnih i automatiziranih pristupa tijekom prošlogodišnje pandemije koronavirusa u smislu poslovne učinkovitosti i digitalne otpornosti."

Bit će zanimljivo promatrati u kojem smjeru će se sve razviti kad ova nova tehnologija ipak dodatno sazrije.

Još iz kategorije

Prošle godina obilježena automatizacijom IT procesa i informacijskom sigurnošću

Prošle godina obilježena automatizacijom IT procesa i informacijskom sigurnošću

19.01.2022.

Ova kriza pokazala je prednosti hibridnih infrastruktura u računalnom oblaku, a s druge, povećanu potražnju za rješenjima koja automatiziraju IT procese i obradu informacija, kao i informacijsku sigurnost izvan tradicionalnih okvira, pojašnjava za ICTbusiness.info Tomislav Balun, Country Leader, IBM Croatia.

GlobalLogic lansirao akcelerator mikroservisne platforme OpeNgine

GlobalLogic lansirao akcelerator mikroservisne platforme OpeNgine

17.01.2022.

GlobalLogic, tvrtka Hitachi grupe, objavila je dostupnost verzije OpeNgine 2.1. OpenNgine, dio GlobalLogicovog paketa Digital Accelerators,  automatizira kritične elemente životnog ciklusa DevOps-a – uključujući CI/CD, konfiguraciju skupa alata i pružanje infrastrukture u oblaku – za platforme mikroservisa.

Worldline je lansirao prvu SoftPOS aplikaciju na hrvatsko tržište

Worldline je lansirao prvu SoftPOS aplikaciju na hrvatsko tržište

16.01.2022.

SoftPOS aplikacija, tvrtke Worldline, prva u Hrvatskoj omogućuje pretvaranje vašeg pametnog telefona u POS uređaj. Aplikacija SoftPos može se instalirati na pametne telefone i zato je idealna za dostavljače, taksiste, ugostitelje, mikro poduzetnike, freelancere, kozmetičke salone i mnoge druge uslužne djelatnosti. Osim za male poduzetnike funkcionira i za velike trgovce koji provode plaćanja putem Android sustava (kao što su željeznice u Poljskoj ili poštanske usluge u Španjolskoj).