EU ulaže u računalstvo visokih performansi

EU ulaže u računalstvo visokih performansi

Foto: DepositPhotos

Europski parlament glasao je 3. srpnja za plan nabavke i razvoja europskog računala visokih performansi (HPC) koji bi bio među prva tri na svijetu do 2020. godine.

Big data, umjetna inteligencija, kriptografija, klimatologija... sva ova područja zahtijevaju korištenje takozvanih superračunala - mašina koje obrađuju milijun milijardi operacija po sekundi. Egzaskalarne performanse (tj. barem 1018 ili 1 milijarda milijardi računskih operacija u sekundi) bit će prema očekivanjima dostignute početkom 20-ih. Niti jedna država članica Europske unije nema kapacitet za takav razvoj samostalno.

„Nažalost, EU je ovaj sektor zanemarivao predugo. Dok se neke zemlje, kao SAD i Kina, utrkuju u razvoju superračunala s egzaskalarnim performansama, EU nema niti jedno superračunalo među top 10 na svijetu“, kaže izvjestitelj Zigmantas Balčytis te naglašava da se EU suočava s razlikom u financiranju od preko 500 milijuna eura godišnje u usporedbi s konkurencijom koja značajno ulaže u izgradnju HPC infrastrukture.

Pokrenut od strane Europske komisije, projekt će omogućiti zajedničku nabavku strojeva za razdoblje do 2026. s izdvojenih 486 milijuna eura. Države koje surađuju će izdvojiti jednako toliko, a privatni sektor 422 milijuna dodatnih sredstava. Hrvatska je jedna od zemlja supotpisnica inicijative.

EU omogućuje svega pet posto svjetske HPC infrastrukture, dok troši 29 posto ukupnih resursa.

Još iz kategorije

M SAN na tržište Hrvatske i regije dovodi profesionalne dronove Geoscan

M SAN na tržište Hrvatske i regije dovodi profesionalne dronove Geoscan

13.07.2018. komentiraj

M SAN je pokrenuo distribuciju visokoprofesionalnih dronova tvrtke Geoscan Ltd. za područja Hrvatske, Bosne i Hercegovina, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Kosova. Geoscanovi dronovi namijenjeni su profesionalnim korisnicima s područja upravljanja i zaštite javnih i privatnih dobara kao što su vatrogasna zaštita i spašavanje, agronomija, šumarstvo i vodnog upravljanje, urbanizam, građevinarstvo, geodezija i katastarska izmjera te energetika i rudarstvo.

Raiffeisenbank Hrvatska kreće u projekt digitalizacije banke

Raiffeisenbank Hrvatska kreće u projekt digitalizacije banke

13.07.2018. komentiraj

Raiffeisenbank Hrvatska izabrala je kompaniju Payten, člana Asseco SEE Grupe, za tehnološkog partnera u projektu digitalizacije poslovnica u području isporuke bankomata, automatskih šalterskih blagajni te aplikativnih rješenja koja bankomat pretvaraju u multikanalno mjesto komunikacije između banke i klijenata.

Emirates prva aviokompanija koja nudi VR usluge

Emirates prva aviokompanija koja nudi VR usluge

08.07.2018. komentiraj

Zrakoplovna kompanija Emirates predstavila je 3D modele sjedala, postajući time prvi zrakoplovni prijevoznik koji je uveo web tehnologiju virtualne stvarnosti na svoju digitalnu platformu. 3D model sjedala je vizualizacijska platforma koji prikazuje pogled od 360 stupnjeva na unutrašnjost aviona Emirates A380 i Emirates Boeing 777, pružajući korisnicima priliku da istraže svoja sjedala, prostranu kabinu i Emiratesove proizvode koji su dostupni na letu.+