EU ulaže u računalstvo visokih performansi

EU ulaže u računalstvo visokih performansi

Foto: DepositPhotos

Europski parlament glasao je 3. srpnja za plan nabavke i razvoja europskog računala visokih performansi (HPC) koji bi bio među prva tri na svijetu do 2020. godine.

Big data, umjetna inteligencija, kriptografija, klimatologija... sva ova područja zahtijevaju korištenje takozvanih superračunala - mašina koje obrađuju milijun milijardi operacija po sekundi. Egzaskalarne performanse (tj. barem 1018 ili 1 milijarda milijardi računskih operacija u sekundi) bit će prema očekivanjima dostignute početkom 20-ih. Niti jedna država članica Europske unije nema kapacitet za takav razvoj samostalno.

„Nažalost, EU je ovaj sektor zanemarivao predugo. Dok se neke zemlje, kao SAD i Kina, utrkuju u razvoju superračunala s egzaskalarnim performansama, EU nema niti jedno superračunalo među top 10 na svijetu“, kaže izvjestitelj Zigmantas Balčytis te naglašava da se EU suočava s razlikom u financiranju od preko 500 milijuna eura godišnje u usporedbi s konkurencijom koja značajno ulaže u izgradnju HPC infrastrukture.

Pokrenut od strane Europske komisije, projekt će omogućiti zajedničku nabavku strojeva za razdoblje do 2026. s izdvojenih 486 milijuna eura. Države koje surađuju će izdvojiti jednako toliko, a privatni sektor 422 milijuna dodatnih sredstava. Hrvatska je jedna od zemlja supotpisnica inicijative.

EU omogućuje svega pet posto svjetske HPC infrastrukture, dok troši 29 posto ukupnih resursa.

Još iz kategorije

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

Startup iz Hrvatske može se natjecati s američkim startupima

19.02.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina, Repsly je evoluirao iz Field Team Management rješenja u Retail Execution Optimization rješenje, prema CEO-u Repsly Matu Brogieu. On je siguran da s naglaskom na umjetnu inteligenciju, prepoznavanje slike i strojno učenje mogu dodati veću vrijednost svojim klijentima.

Repsly ima svijetlu budućnost

Repsly ima svijetlu budućnost

18.02.2019. komentiraj

Kakva je prošlost, što je budućnost te naravno što se trenutno događa u kompaniji Repsly, otkrio nam je jedan od suosnivača Marko Kovač. Bilo kroz samostalno poslovanje ili kao dio velike kompanije, Repsly će svakako rasti dalje, ispričao je Marko za ICTbusiness.biz i ICTbusiness.info.

Microblink na sajmu Finovate

Microblink na sajmu Finovate

18.02.2019. komentiraj

Kroz opsežan proces kvalifikacije i evaluacije, Finovate svake godine odabire određeni broj fintech tvrtki koje imaju priliku održati demonstraciju svog rješenja uživo u trajanju od 7 minuta pred sudionicima iz financijske industrije. Microblink je već nekoliko puta uvršten među odabranim tvrtkama za prezentaciju, a rješenja za pojednostavljenje unosa podataka pomoću mobilne ili web kamere višestruko su nagrađivana za inovativnost, kako na europskom, tako i američkom izdanju Finovate konferencija.