EU ulaže u računalstvo visokih performansi

EU ulaže u računalstvo visokih performansi

Foto: DepositPhotos

Europski parlament glasao je 3. srpnja za plan nabavke i razvoja europskog računala visokih performansi (HPC) koji bi bio među prva tri na svijetu do 2020. godine.

Big data, umjetna inteligencija, kriptografija, klimatologija... sva ova područja zahtijevaju korištenje takozvanih superračunala - mašina koje obrađuju milijun milijardi operacija po sekundi. Egzaskalarne performanse (tj. barem 1018 ili 1 milijarda milijardi računskih operacija u sekundi) bit će prema očekivanjima dostignute početkom 20-ih. Niti jedna država članica Europske unije nema kapacitet za takav razvoj samostalno.

„Nažalost, EU je ovaj sektor zanemarivao predugo. Dok se neke zemlje, kao SAD i Kina, utrkuju u razvoju superračunala s egzaskalarnim performansama, EU nema niti jedno superračunalo među top 10 na svijetu“, kaže izvjestitelj Zigmantas Balčytis te naglašava da se EU suočava s razlikom u financiranju od preko 500 milijuna eura godišnje u usporedbi s konkurencijom koja značajno ulaže u izgradnju HPC infrastrukture.

Pokrenut od strane Europske komisije, projekt će omogućiti zajedničku nabavku strojeva za razdoblje do 2026. s izdvojenih 486 milijuna eura. Države koje surađuju će izdvojiti jednako toliko, a privatni sektor 422 milijuna dodatnih sredstava. Hrvatska je jedna od zemlja supotpisnica inicijative.

EU omogućuje svega pet posto svjetske HPC infrastrukture, dok troši 29 posto ukupnih resursa.

Još iz kategorije

Dinit Card Services prvi u regiji prikazao kupnju u proširenoj stvarnosti

Dinit Card Services prvi u regiji prikazao kupnju u proširenoj stvarnosti

18.09.2018. komentiraj

Slovenska tvrtka Dinit Card Services premijerno je predstavila kupnju virtualnih proizvoda u obliku holograma uz pomoć naočala za proširenu i virtualnu stvarnost Microsoft HoloLens i mobilnog telefona. Riječ je o prvoj demonstraciji takve vrste kupovine u našoj regiji. Dinit je na projektu surađivao s dva partnera iz Slovenije, Skupinom Stroka.si te Microsoftom Slovenija.

Pedijatri potvrdili: više od 50 posto upita o zdravlju djece moguće je riješiti bez potrebe odlaska u ordinaciju

Pedijatri potvrdili: više od 50 posto upita o zdravlju djece moguće je riješiti bez potrebe odlaska u ordinaciju

18.09.2018. komentiraj

Suvremen način života mijenja roditeljske navike pa je sve učestalija komunikacija s pedijatrima putem mobitela i e-maila. Putem LittleDot platforme roditelji mogu u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta dobiti stručni medicinski savjet prilagođen individualnoj situaciji.

TOP 10 najkorištenijih Big Data frameworka

TOP 10 najkorištenijih Big Data frameworka

16.09.2018. komentiraj

Veliki podaci, ili na engleskom poznatiji kao Big Data, nastavljaju svoj izniman rast u svim industrijama i to ne čudi jer manje i veće kompanije oslanjaju se upravo na to što prikupe. Zatim ili prosljeđuju podatke ili ih jednostavno koriste za svoje potrebe, s ciljem da ono što nude bude bolje izvedeno, bolje plasirano i općenito bolje prihvaćeno.