EU ulaže u računalstvo visokih performansi

EU ulaže u računalstvo visokih performansi

Foto: DepositPhotos

Europski parlament glasao je 3. srpnja za plan nabavke i razvoja europskog računala visokih performansi (HPC) koji bi bio među prva tri na svijetu do 2020. godine.

Big data, umjetna inteligencija, kriptografija, klimatologija... sva ova područja zahtijevaju korištenje takozvanih superračunala - mašina koje obrađuju milijun milijardi operacija po sekundi. Egzaskalarne performanse (tj. barem 1018 ili 1 milijarda milijardi računskih operacija u sekundi) bit će prema očekivanjima dostignute početkom 20-ih. Niti jedna država članica Europske unije nema kapacitet za takav razvoj samostalno.

„Nažalost, EU je ovaj sektor zanemarivao predugo. Dok se neke zemlje, kao SAD i Kina, utrkuju u razvoju superračunala s egzaskalarnim performansama, EU nema niti jedno superračunalo među top 10 na svijetu“, kaže izvjestitelj Zigmantas Balčytis te naglašava da se EU suočava s razlikom u financiranju od preko 500 milijuna eura godišnje u usporedbi s konkurencijom koja značajno ulaže u izgradnju HPC infrastrukture.

Pokrenut od strane Europske komisije, projekt će omogućiti zajedničku nabavku strojeva za razdoblje do 2026. s izdvojenih 486 milijuna eura. Države koje surađuju će izdvojiti jednako toliko, a privatni sektor 422 milijuna dodatnih sredstava. Hrvatska je jedna od zemlja supotpisnica inicijative.

EU omogućuje svega pet posto svjetske HPC infrastrukture, dok troši 29 posto ukupnih resursa.

Još iz kategorije

Programeri koriste 5G za inovacije u robotici

Programeri koriste 5G za inovacije u robotici

22.11.2018. komentiraj

Verizon i Mass Tech Leadership Council, u suradnji s Ericssonom, pokrenuli su Verizon 5G Robotics Challenge. Riječ je o programu za sveučilišta, startupe i ostale programere za kreiranje 5G rješenja koje će transformirati industriju.

Dvije zlatne kune u IT-u - Microblink i Photomath

Dvije zlatne kune u IT-u - Microblink i Photomath

22.11.2018. komentiraj

Na jučerašnjoj dodjeli nagrade Zlatna kuna, koju dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora definitivna zvijezda večeri bile su dvije domaće IT tvrtke iza kojih stoji njihov suosnivač Damir Sabol. Dobitnici dviju zlatnih kuna tako su Photomath koji je nedavno dobio investiciju od 6 milijuna dolara i dosegao milijun downloada i Microblink koji se bavi proizvodnjom rješenja za prepoznavanje teksta koja se među ostalim nalaze i u Photomathu.

VR Pole najbolja inovacija za turizam u 2018.

VR Pole najbolja inovacija za turizam u 2018.

21.11.2018. komentiraj

Startup kompanija VR Pole koja je se bavi izradom uređaja za prikaz virtualne realnosti dobitnik je zlatne medalje za najbolju inovaciju u turizmu na 43. Hrvatskom salonu inovacija. Međunarodna izložba Inova, koja je održana prošlog tjedna u Zagrebu, ugostila je više od 640 inovacija iz 26 država svijeta.