EU podupire uporabu aplikacija za praćenje kontakata radi postupnog ukidanja karantenskih mjera

EU podupire uporabu aplikacija za praćenje kontakata radi postupnog ukidanja karantenskih mjera

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Države članice EU-a, uz potporu Komisije, donijele su paket instrumenata EU-a primjenu mobilnih aplikacija za učinkovito praćenje kontakata kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Pozdravljajući paket instrumenata, povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je da aplikacije za praćenje kontakata mogu biti korisne kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, posebno u okviru izlaznih strategija država članica. „Međutim, preduvjet za primjenu tih aplikacija i procjenu koliko su korisne je iznimno snažna zaštita privatnosti korisnika. Iako bismo trebali biti inovativni i na najbolji način iskoristiti tehnologiju u borbi protiv pandemije, nećemo ugroziti naše vrijednosti i zahtjeve u pogledu privatnosti“, pojašnjava Breton.

„Digitalni alati bit će ključni za zaštitu naših građana dok postupno uklanjamo karantenske mjere. Mobilne aplikacije mogu nas upozoriti ako postoji opasnost od zaraze i pomoći zdravstvenim tijelima s praćenjem kontakata, što je ključno za prekid prijenosa zaraze. Moramo biti oprezni, kreativni i fleksibilni pri otvaranju naših društava. Potrebno je nastaviti s izravnavanjem krivulje i smanjiti broj novih slučajeva. Bez sigurnih i usklađenih digitalnih tehnologija naš pristup neće biti učinkovit“, ističe povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Ovaj paket instrumenata dio je zajedničkog koordiniranog pristupa za potporu postupnom ukidanju karantenskih mjera, kako je utvrđeno u prošlotjednoj preporuci EK aplikacije za praćenje kontakata, ako su u potpunosti u skladu s pravilima EU-a i dobro koordinirane, mogu imati ključnu ulogu u svim fazama upravljanja kriznim situacijama, posebno kada stigne vrijeme za postupno ukidanje mjera održavanja fizičkog razmaka. Kako bi se osigurali ti uvjeti, paketom instrumenata utvrđuju se ključni i praktični zahtjevi za te aplikacije koje moraju biti na dobrovoljnoj osnovi, sadržavati tehnologije za zaštitu privatnosti i anonimiziranje podataka, interoperabilne, dostupne, kibersigurne i usklađene s prihvaćenim znanstvenim smjernicama. Klasični oblici praćenja, kao što su telefonski razgovori sa starijim osobama ili osobama s invaliditetom i dalje će se primjenjivati kako bi se zaštitile ranjive osobe koje možda ne posjeduju pametne telefone. U budućim verzijama paketa instrumenata mogu se razviti i dodatne funkcije, a osobito praćenje informacija i simptoma. Paket instrumenata popraćen je smjernicama o zaštiti podataka za mobilne aplikacije koje se također objavljuju danas.

Još iz kategorije

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

29.05.2020. komentiraj

Stvari se vrlo brzo mijenjaju u branši digitalnog tiska širokog formata. Ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i znakova velikog formata. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad.

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

27.05.2020. komentiraj

Poslovanje u oblaku, osiguranje kontinuiteta poslovanja u krizi samo su neke od tema koje su se nametnule posljednjih tjedana i mjeseci kada je svijet pogodila jedna velika kriza, a pritom Zagreb još i potres i to su teme o kojima smo porazgovarali s voditeljem informacijske sigurnosti u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.