Erste Group pruža pristup API sučeljima svih svojih podružnica u istočnom dijelu EU-a

Erste Group pruža pristup API sučeljima svih svojih podružnica u istočnom dijelu EU-a

Foto: DepositPhotos

Erste Group Bank AG odlučio je pružiti jedinstven pristup otvorenom API sučelju svojih podružnica u Srednjoj i Istočnoj Europi. API sučelja Erste Groupa se bave uslugama i ulogama propisanih Direktivom o platnim uslugama 2 (PSD2).

Erste Developer Portal služi kao središnja platforma za pristup otvorenim API sučeljima Erste Groupa. Putem portala novim pružateljima platnih usluga se osigurava dokumentacija, pristup API sučelju i mogućnosti testiranja u testnom okruženju (tzv. sandboxu). Od sredine svibnja 2019. godine više od 120 organizacija registriralo se na Erste Developer Portal, a u produkciji je već 25  različitih API rješenja temeljenih na podacima i uslugama koje platforma nudi.

Budući da predano radimo na tome da osiguramo pristup rješenjima koje nudi PSD2 i otvoreno bankarstvo za više od 16 milijuna svojih korisnika u regiji Srednje i Istočne Europe, Erste Group planira uskoro proširiti svoju ponudu na Erste Developer Portal koja uključuje i tzv. „premium API sučelja“. Pružajući konsolidirani pristup svojim API sučeljima, Erste Group omogućava da ne samo novi pružatelji platnih usluga, tzv. Third Party Providers (TPP), već i njihovi klijenti, uživaju u jednostavnom pristupu svojim bankovnim podacima.

Češka podružnica Erste Groupa Češka Spořitelna bila je prva unutar bankarske grupacije koja je ponudila pristup otvorenom API sučelju početkom 2018. godine. Postojeća Erste API sučelja rezultirale su izvrsnim povratnim informacijama od strane pružatelja platnih usluga i partnera, što je doprinijelo prepoznatljivosti Erste Groupa kao „majstora u otvorenosti“ u anketi Open Banking Monitor koju je objavio Innopay.

Regulatorno okruženje direktive PSD2 stvara novu konkurenciju u platnim uslugama pružajući pružateljima platnih usluga mogućnost pristupa podacima o platnom računu klijenta – na temelju izričitog pristanka tog klijenta. Pružanje pristupa širem spektru usluga klijentima, promicanje inovacija i povećanje zaštite potrošača neki su od ciljeva kojima teži ovo regulatorno okruženje. Istovremeno, to doprinosi i povećanoj potrebi klijenata za učinkovitim upravljanjem svojim bankovnim podacima.

„U suštini, direktivom PSD2 želi se osigurati da vlasništvo nad bankarskim informacijama i odluke o njihovoj upotrebi budu izravno u rukama klijenta. U Ersteu se ta orijentacija na osnaživanje klijenata nadopunjava našom ulogom čuvara financijskih podataka klijenata. I dalje ćemo štititi njihove podatke i osigurati njihovu sigurnost u banci, dok istovremeno pomažemo klijentima u donošenju dobro informiranih odluka o dijeljenju podataka“, kaže Peter Bosek, glavni direktor za poslovanje s građanstvom u Erste Grupi.

Prema PSD2 direktivi i pratećim regulatornim tehničkim standardima (RTS), sve podružnice Erste Groupa (osim podružnice u Srbiji, koja nije članica EU-a) moraju osigurati izravan pristup odobrenim/prijavljenim te reguliranim netradicionalnim pružateljima platnih usluga. To uključuje mogućnost pristupa podacima o bankovnom računu klijenta i mogućnost provođenja platnih transakcija, a sve na izričiti zahtjev klijenta. Uvođenjem novih API sučelja za pružatelje platnih usluga putem Erste Developer Portala, Erste Group je poduzo odlučan korak u ispunjavanju zahtjeva PSD2 direktive.

„Naša predanost tome da se podaci klijenta dijele samo uz njihov izričiti zahtjev i pristanak ide ruku pod ruku s entuzijazmom koji gajimo prema mogućnosti koje nudi PSD2, osobito za klijente. Erste Developer Portal igra ključnu ulogu u postizanju tih ciljeva jer omogućuje pružateljima platnih usluga da stvaraju rješenja i na taj način zajednički formiraju otvoreno bankarstvo u našoj regiji“, kaže Miloš Toman, direktor proizvoda Erste Groupa i poslovnog upravljanja u odjelu za poslovne klijente i tržišta Erste Groupa. „Osim naših ponuda za klijente u segmentu građanstva, cilj nam je omogućiti API rješenja za naše poslovne klijente, pružajući im centralni pristup podacima i uslugama za cijelu grupu“, zaključuje Toman.

Još iz kategorije

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

Nova rješenja iz Schneider Electrica predstavljena u Barceloni

15.10.2019. komentiraj

Schneider Electric okupio je  2. i 3. listopada u Barceloni, na Innovation Summitu više od 3.500 klijenata, partnera, dobavljača i influencera te značajan broj ljudi koji su događaj pratili virtualno. Bila je to prilika da svi oni čuju najnovije smjernice ka digitalizaciji gospodarstva te upravljanju energetskim resursima, kao i o ključnim globalnim temama poput samoodrživosti, energetskoj i operativnoj učinkovitosti, povezivosti i sigurnosti.

Cloud rješenje za upravljanje energentima i opremom

Cloud rješenje za upravljanje energentima i opremom

14.10.2019. komentiraj

EcoStruxure Facility Expert moćno je softversko rješenje osmišljeno kako bi pojednostavilo  poslovanje, učinilo ga učinkovitijim i povoljnijim te povećalo pouzdanost procesa i imovine, tvrde njegovi proizvođači i dodaju da svoju široku primjenu nalazi u komercijalnim objektima poput shopping centara i različitih trgovačkih lanaca ili pak kompleksnih industrijskih i proizvodnih pogona.

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Billy POS, članica ETRANET Grupe, kao vodeći hrvatski pružatelj usluga fiskalizacije prisutna na hrvatskom, slovenskom i češkom tržištu, omogućila je plaćanje kriptovalutama na preko 15.000 Billy fiskalnih blagajni.