Erste Group pruža pristup API sučeljima svih svojih podružnica u istočnom dijelu EU-a

Erste Group pruža pristup API sučeljima svih svojih podružnica u istočnom dijelu EU-a

Foto: DepositPhotos

Erste Group Bank AG odlučio je pružiti jedinstven pristup otvorenom API sučelju svojih podružnica u Srednjoj i Istočnoj Europi. API sučelja Erste Groupa se bave uslugama i ulogama propisanih Direktivom o platnim uslugama 2 (PSD2).

Erste Developer Portal služi kao središnja platforma za pristup otvorenim API sučeljima Erste Groupa. Putem portala novim pružateljima platnih usluga se osigurava dokumentacija, pristup API sučelju i mogućnosti testiranja u testnom okruženju (tzv. sandboxu). Od sredine svibnja 2019. godine više od 120 organizacija registriralo se na Erste Developer Portal, a u produkciji je već 25  različitih API rješenja temeljenih na podacima i uslugama koje platforma nudi.

Budući da predano radimo na tome da osiguramo pristup rješenjima koje nudi PSD2 i otvoreno bankarstvo za više od 16 milijuna svojih korisnika u regiji Srednje i Istočne Europe, Erste Group planira uskoro proširiti svoju ponudu na Erste Developer Portal koja uključuje i tzv. „premium API sučelja“. Pružajući konsolidirani pristup svojim API sučeljima, Erste Group omogućava da ne samo novi pružatelji platnih usluga, tzv. Third Party Providers (TPP), već i njihovi klijenti, uživaju u jednostavnom pristupu svojim bankovnim podacima.

Češka podružnica Erste Groupa Češka Spořitelna bila je prva unutar bankarske grupacije koja je ponudila pristup otvorenom API sučelju početkom 2018. godine. Postojeća Erste API sučelja rezultirale su izvrsnim povratnim informacijama od strane pružatelja platnih usluga i partnera, što je doprinijelo prepoznatljivosti Erste Groupa kao „majstora u otvorenosti“ u anketi Open Banking Monitor koju je objavio Innopay.

Regulatorno okruženje direktive PSD2 stvara novu konkurenciju u platnim uslugama pružajući pružateljima platnih usluga mogućnost pristupa podacima o platnom računu klijenta – na temelju izričitog pristanka tog klijenta. Pružanje pristupa širem spektru usluga klijentima, promicanje inovacija i povećanje zaštite potrošača neki su od ciljeva kojima teži ovo regulatorno okruženje. Istovremeno, to doprinosi i povećanoj potrebi klijenata za učinkovitim upravljanjem svojim bankovnim podacima.

„U suštini, direktivom PSD2 želi se osigurati da vlasništvo nad bankarskim informacijama i odluke o njihovoj upotrebi budu izravno u rukama klijenta. U Ersteu se ta orijentacija na osnaživanje klijenata nadopunjava našom ulogom čuvara financijskih podataka klijenata. I dalje ćemo štititi njihove podatke i osigurati njihovu sigurnost u banci, dok istovremeno pomažemo klijentima u donošenju dobro informiranih odluka o dijeljenju podataka“, kaže Peter Bosek, glavni direktor za poslovanje s građanstvom u Erste Grupi.

Prema PSD2 direktivi i pratećim regulatornim tehničkim standardima (RTS), sve podružnice Erste Groupa (osim podružnice u Srbiji, koja nije članica EU-a) moraju osigurati izravan pristup odobrenim/prijavljenim te reguliranim netradicionalnim pružateljima platnih usluga. To uključuje mogućnost pristupa podacima o bankovnom računu klijenta i mogućnost provođenja platnih transakcija, a sve na izričiti zahtjev klijenta. Uvođenjem novih API sučelja za pružatelje platnih usluga putem Erste Developer Portala, Erste Group je poduzo odlučan korak u ispunjavanju zahtjeva PSD2 direktive.

„Naša predanost tome da se podaci klijenta dijele samo uz njihov izričiti zahtjev i pristanak ide ruku pod ruku s entuzijazmom koji gajimo prema mogućnosti koje nudi PSD2, osobito za klijente. Erste Developer Portal igra ključnu ulogu u postizanju tih ciljeva jer omogućuje pružateljima platnih usluga da stvaraju rješenja i na taj način zajednički formiraju otvoreno bankarstvo u našoj regiji“, kaže Miloš Toman, direktor proizvoda Erste Groupa i poslovnog upravljanja u odjelu za poslovne klijente i tržišta Erste Groupa. „Osim naših ponuda za klijente u segmentu građanstva, cilj nam je omogućiti API rješenja za naše poslovne klijente, pružajući im centralni pristup podacima i uslugama za cijelu grupu“, zaključuje Toman.

Još iz kategorije

Energetska učinkovitost podatkovnih centara

Energetska učinkovitost podatkovnih centara

04.06.2020. komentiraj

Schneider Electric sklopio je partnerstvo s EcoDataCenterom radi izgradnje podatkovnog centra s ultra-niskim ugljičnim otiskom u središtu svoje HPC kolokacije u Falunu u Švedskoj, a kako samo tvrde želeći postati jedan od najodrživijih podatkovnih centara u skandinavskim zemljama, Schneider Electricov EcoStruxure Building Operation, Galaxy VX UPS s litij-ionskim napajanjem i MasterPact MTZ samo su neka od rješenja koja objektu za kolokaciju omogućuju predanost postizanju klimatske pozitivnosti. Uz to, umreženi servisni centar tvrtke Schneider Electric osigurava daljinski nadzor i 24/7 pristup središtu EcoDataCentra.

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

02.06.2020. komentiraj

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q odlučila je da u želji da radna atmosfera bude još bolja i da zaposlenici međusobno više komuniciraju, osmisliti Jenz. To je aplikacija koju su prvo testirali među sobom, a sada ju planiraju pustiti „u svijet“.

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

01.06.2020. komentiraj

Bosch Sensortec je najavio BMP390, novi barometarski senzor za pritisak visoke točnosti, ali i za praćenje visine u pametnim telefonima, ali i u nosivim te uređajima za reprodukciju zvuka. Novi senzor može mjeriti razlike u visini i do ispod deset centimetara, što se može zahvaliti poboljšanjoj rezoluciji. Samim time, točniji je 50 posto od prethodnika i Bosch na to može biti ponosan, ponajprije jer upravo takva osjetna poboljšanja stvaraju i održavaju odanu bazu korisnika.