Ericsson Nikola Tesla i KING ICT integriraju sustav 112-192 MUP-a

Ericsson Nikola Tesla i KING ICT integriraju sustav 112-192 MUP-a

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Konzorcij, kojeg čine kompanija Ericsson Nikola Tesla i tvrtka KING ICT, potpisao je s Ministarstvom unutarnjih poslova RH (MUP RH) okvirni sporazum na razdoblje od 3 godine te ugovor o nabavi za 2019. godinu, za integraciju sustava 112-192. MUP RH će, uz pomoć isporučenog rješenja, optimizirati komunikaciju, koordinaciju i upravljanje hitnim događajima te omogućiti brzu i neodgodivu reakciju hitnih službi, uključujući pozive na brojeve 112 i 192. Vrijednost sporazuma je gotovo 18 milijuna kuna (bez PDV-a), a ugovora o nabavi za 2019. godinu gotovo 6 milijuna kuna (bez PDV-a).

Nakon što je Državna uprava za zaštitu i spašavanje početkom godine pripojena u MUP kao Ravnateljstvo civilne zaštite, postalo je neophodno sustav žurnih poziva na broj 112 i ePoziv konsolidirati u infrastrukturu sustava operativno-komunikacijskih centara MUP RH (OKC) u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu te u svim ostalim policijskim upravama u zemlji.

Ovime će se stvoriti i tehnološka osnovica za prihvat lokacija pozivatelja na brojeve žurnih službi 112 i 192, što će osigurati brži odgovor na žurne pozive. Također, osigurat će se bolja suradnja između operatera u OKC i centrima 112 te podrška za prijem SMS poruka na jedinstveni žurni broj 112.

U Hrvatskoj je tijekom prošle godine ostvareno gotovo milijun i pol poziva prema broju 112, dok je od njegova uvođenja do danas zaprimljeno preko 27 milijuna poziva. Sve to ukazuje na povjerenje građana u sustav 112 kada se nađu u situaciji da trebaju pomoć hitnih službi, stoga je optimizacija ovog sustava potrebna i prioritetna.

Još iz kategorije

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Billy POS, članica ETRANET Grupe, kao vodeći hrvatski pružatelj usluga fiskalizacije prisutna na hrvatskom, slovenskom i češkom tržištu, omogućila je plaćanje kriptovalutama na preko 15.000 Billy fiskalnih blagajni.

Radari hrvatske tvrtke Geolux drže trećinu kineskog tržišta

Radari hrvatske tvrtke Geolux drže trećinu kineskog tržišta

13.10.2019. komentiraj

Mala tvrtka Geolux iz Samobora, sa samo osam zaposlenih, svojom inovativnošću i funkcionalnošću u proizvodnji radara za primjenu u industriji, hidrologiji i sigurnosnim sustavima, osvaja svjetska tržišta. Svoju poziciju na globalnoj pozornici učvrstili su ulaskom na tržište Kine, gdje njihovi radari drže gotovo 30 % tržišta.

IDC: Europa će do 2023. potrošiti 4,9 milijardi dolara na blockchain

IDC: Europa će do 2023. potrošiti 4,9 milijardi dolara na blockchain

11.10.2019. komentiraj

Potrošnja na blockchain tehnologiju u Europi bi trebala s 900 milijuna američkih dolara dosegnuti 4,9 milijardi dolara već do kraja 2023., prognozira IDC u najnovijem izvješću. Ukratko, bit će to rast od 65 posto na godišnjoj razini u petogodišnjem periodu.