Ericsson i LG potpisali partnerski sporazum za patente u mobilnoj tehnologiji

Ericsson i LG potpisali partnerski sporazum za patente u mobilnoj tehnologiji

Foto: DepositPhotos

Švedski Ericsson je najavio partnerski sporazum na globalnoj razini s južnokorejskom kompanijom LG Electronics, a koji se tiče prava na patente koji se tiču 2G, 3G i 4G mreža. Na taj način za Ericsson će se osigurati povoljnija situacija u financijskom smislu, što je potrebno kad se radi o istraživanjima na području mobilnih tehnologija.

"Ericsson i LG Electronics su vodeće kompanije kad se radi o doprinosu za GSM (2G), UMTS (3G) i LTE (4G) standarde u mobilnoj komunikaciji. Ujedno, obje kompanije ulažu značajna financijska sredstva u razvoj NR (5G) standarda", stoji u priopćenju koje potpisuje Ericsson.

Naime, švedska kompanija ulaže mnogo u razvoj i istraživanje 4G i 5G tehnologije. Samo u prvoj polovici ove godine riječ je o 2,16 milijardi američkih dolara, dok je prije godinu dana u isto vrijeme bilo riječ o 1,99 milijardi dolara investicija. Nije ni to sve, u prosincu prošle godine je Ericsson prikupio 370 milijuna dolara za dodatna istraživanja na području 5G, ali i na području mobilnih tehnologija i Interneta stvari (IoT).

"Kroz drugi kvartal ove godine, potražnja za našim 5G uslugama je u porastu pa moramo još više koncentracije usmjeriti prema toj tehnologiji", istaknuli su u Ericssonu.

Tako nešto je iznimno potrebno jer kako bi odgovorio na rastuće prilike vezane uz nove 5G korisničke slučajeve, Ericsson širi svoju ponudu za 5G jezgrenu mrežu uz nove mogućnosti koje podržavaju 5G NR, a također i unapređuje rješenje za distribuirani sustav. Po ovome se vidi da je svaki korak prema naprijed pomno isplaniran.

Također, švedski gigant je 30. lipnja počeo testirati 5G mrežu u Australiji, uz pomoć tamošnje Nacionalne širokopojasne mreže (NBN), SoftBanka koji je omogućio radio mrežu sa strojnim učenje, kao i uz pomoć Nokije i Verizona koji su osigurali testiranje LTE na frekvencijskom opsegu od 3,5 GHz.

Još iz kategorije

TOP 100 najboljih u softverskom segmentu prema najvećoj prosječnoj plaći u odnosu na broj zaposlenih u 2017. godini

TOP 100 najboljih u softverskom segmentu prema najvećoj prosječnoj plaći u odnosu na broj zaposlenih u 2017. godini

20.08.2018. komentiraj

Kada se pak pogledaju prosječne plaće prema broju zaposlenih najveću prosječnu plaći i najveći broj zaposlenih ima Infobip sa 468 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9,21 tisuću kuna neto. Slijedi ga državno-gradski APIS IT s 375 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9,72 tisuće kuna. Na trećem mjestu je Combis sa svojih 366 zaposlenih i prosječnom plaćom od 10,32 tisuće kuna. Na četvrtom mjestu je IN2 s 361 zaposlenim i 10,14 tisuća kuna neto plaće. na petom mjestu je King ICT s 308 zaposlenih i 9,25 tisuća kuna neto plaće. Među prvih 10 smjestili su se od omaćih tvrtki još Span s 300 zaposlenih i 9,85 tisuća kuna neto plaće. Asseco SEE s 238 zaposlenih i 9,4 tisuće kuna neto plaće. Tu su i dva predstavništva stranih tvrtki Danieli-Systec i Mercury Processing Services International. Prvih deset zaključuje CROZ sa 175 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9,4 tisuće kuna neto.

TOP 100 na domaćoj softverskoj IT sceni prema najvećoj prosječnoj isplaćenoj plaći

TOP 100 na domaćoj softverskoj IT sceni prema najvećoj prosječnoj isplaćenoj plaći

20.08.2018. komentiraj

I dolazimo do kraja analize softverske domaće IT industrije i to prema mnogim najzanimljivijem segmentu jer to očito svi vole gledati – tko ima najveću neto plaću. Ovog puta ćemo analizu napraviti prema dvije metodologije – ukupna lista TOP 100 s najvećom isplaćenom plaćom i lista tvrtki s najviše zaposlenika pa da se vidi kakve su tamo plaće.

TOP 100 na domaćoj softverskoj IT sceni prema izvozu - vodeći Span i Infobip

TOP 100 na domaćoj softverskoj IT sceni prema izvozu - vodeći Span i Infobip

19.08.2018. komentiraj

Tko su najveći domaći softverski izvoznici otkrivamo u novoj analizi domaćeg ICT tržišta. Prvi je Span koji je svoj izvoz u 2017. godini povećao za čak 39,51 posto na 162,21 milijun kuna, na drugom mjestu je Infobip čiji se izvoz povećao za 1¸3,65 posto. Na trećem mjestu je Danieli-Systec s rastom od 11,26 posto dosegavši 121,43 milijuna kuna prihoda od prodaje u inozemstvu. Na četvrtom mjestu je Mercury Processing Services International s također dvoznamenkastim rastom ali i manje od sto milijuna kuna izvoza točnije 94,51 milijun kuna.