Elektroničko bankarstvo: Erste banka prva hrvatska banka u SEPA Credit Transfer registru

Elektroničko bankarstvo: Erste banka prva hrvatska banka u SEPA Credit Transfer registru

Foto: Fotolia (ilustracija)

Erste&Steiermärkische Bank prva je hrvatska banka koja je pristupila SEPA Credit Transfer Schemi. Registrirana je početkom ovog tjedna kada je zadala i primila prve platne naloge kroz tzv. SEPA kliring, kako se kolokvijalno naziva kanal kroz koji se odvija prekogranični platni promet u okviru SEPA-e (Single Euro Payments Area), ističu iz jedne od najvećih domaćih banaka.

Riječ je o sustavu koji omogućava brži, transparentniji i jasnije definiran način zadavanja i zaprimanja naloga u prekograničnom platnom prometu denominiranom u euru, u odnosu na ranije razdoblje kada  se platni promet radio preko mreže međubankovnih računa u inozemstvu.

Pristupanje  SEPA Credit Transfer Schemi  za hrvatske banke postalo je moguće nakon što je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije. Kao članica međunarodne financijske grupacije, Erste banka je već duži niz godina kroz suradnju s matičnom bankom kontinuirano radila na realizaciji svih tehničkih preduvjeta za pristupanje SEPA Credit Transfer Schemi koji je u konačnici i administrativno omogućen ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

SEPA obuhvaća ukupno 35 država (28 članica Europske unije te Island, Norvešku, Švicarsku, Lihtenštajn i Monako). Njezin je cilj pojednostavljenje te veća efikasnost platnog prometa koji se postižu korištenjem jedinstvenog sustava i instrumenata bezgotovinskog platnog prometa na cjelokupnom području koje obuhvaća.

Još iz kategorije

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

15.09.2020. komentiraj

Beskontaktno plaćanje, brza usluga, kratko zadržavanje na blagajnama i kraći red čekanja samo su neki od benefita koje trgovci, ugostitelji te mala i srednja poduzeća, sve češće uvode zbog Covid-19 pandemije, ističu iz Sales peritiasa i dodaju da su njihove „TakoLako“ fiskalne blagajne sada dostupne i na Žutom kliku i u 160 poštanskih ureda Hrvatske pošte.