Državna ulaganja u IT u 2012. 16 posto veća i dosegla 790 milijuna kuna

Državna ulaganja u IT u 2012. 16 posto veća i dosegla 790 milijuna kuna

Foto: Brifing (ilustracije)

Javna poduzeća i državne institucije prošle godine su na nabavu IT opreme i usluga potrošile čak 16 posto više novca nego prethodne i dosegla 789,6  milijuna kuna, pokazala je najnovija analiza Briefing e-servisa, tvrtke specijalizirane za praćenje i  analizu u području javne nabave. Vodećih pet dobavljača su IBM, King ICT, ENT, Končar Inženjering za energetiku i transport, te Combis.

Radi se o najvećem iznosu godišnje potrošnje u protekle četiri krizne godine, a za IT sektor je posebno značajno što pad poslovanja s državom od šest posto ostvaren 2011. nije prerastao u trend. Kad se uključi i vrijednost ugovora prema okvirnim sporazumima s isporukom u razdoblju duljem od godinu dana, IT sektor je lani ukupno ugovorio vrijednost isporuka od 1,014 milijardi kuna, prema podacima iz Elektroničkog oglasnika javne nabave.

Ukupna vrijednost svih ugovora s javnim sektorom tako je prošle godine po prvi puta od početka krize prešla simboličnu granicu od milijardu kuna i bila čak 30 posto veća od ukupno ugovorenih 780,3 milijuna kuna u 2009.

Najveći pojedinačni ugovor od gotovo 89 milijuna kuna sklopio je IBM World Trade Corporation s APIS IT-om, što je njegovim potpisnicima donijelo prvo mjesto na ljestvicama najvećih naručitelja i najuspješnijih isporučitelja prema ukupnoj vrijednosti ugovora.

Među najvećim naručiteljima i dalje su HEP i Fina, zamjetan je pad HAC-a s drugog na sedmo mjesto, kao i osjetan rast ulaganja u informatizaciju HZZO-a, koji je sklopio veliki ugovor od gotovo 40 milijuna kuna s Ericsson Nikola Teslom. ENT je taj ugovor donio čak treće mjesto na ljestvici isporučitelja po vrijednosti ugovora (u 2011. tek 30., s 4,7 milijuna kuna).

IBM World Trade Corporation bio je najuspješniji ponuditelj s 98,4 milijuna kuna vrijednosti ugovora, nakon što mu je prethodne godine pripalo treće mjesto. King ICT na drugom je mjestu s 53,93 milijuna kuna, a na trećem je Ericsson Nikola Tesla s 41,25 milijuna kuna.

Četvrto mjesto zauzeo je Končar Inženjering za energetiku i transport s 30,89 milijuna kuna, a prvu petorku zaključuje Combis s 23,45 milijuna kuna.

Uz Ericsson Teslu, nova imena među deset najvećih isporučitelja su Sedam IT i Croz, koji su prethodne godine bili nadomak ulasku među 20 najvećih.

Najveći naručitelj APIS IT utrošio je 99,6 milijuna kuna na IT opremu i usluge, ispred HEP-a, koji je usprkos rastu potrošnje s 60,5 milijuna na 81 milijun pao na drugo mjesto, ispred Fine, koja je ponovno treća, ali s gotovo dvostruko većim ulaganjima u IT nego 2011., od 70,3 milijuna kuna.

Ukupan broj naručitelja IT opreme i usluga u javnom sektoru bio je najveći u četiri godine, javnu nabavu su tražila 293 naručitelja (278 u 2011.).Transparentnost je nastavila stagnirati na razmjerno visokoj razini, što znači da je u zakonskom roku objavljen rezultat za 86 posto nadmetanja (85 posto prethodne godine, 87 posto u 2010.)

Još iz kategorije

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

15.09.2020. komentiraj

Beskontaktno plaćanje, brza usluga, kratko zadržavanje na blagajnama i kraći red čekanja samo su neki od benefita koje trgovci, ugostitelji te mala i srednja poduzeća, sve češće uvode zbog Covid-19 pandemije, ističu iz Sales peritiasa i dodaju da su njihove „TakoLako“ fiskalne blagajne sada dostupne i na Žutom kliku i u 160 poštanskih ureda Hrvatske pošte.