Dolazi vrijeme hibridnih cloud rješenja

Dolazi vrijeme hibridnih cloud rješenja

Tržište data centara ubrzano se razvija i sve je više riječ o hibridnim cloud rješenjima, potvrđuje za za ICTbusiness.info Kirk Skaugen izvršni potpredsjednik Lenova i predsjednik Data Center Group te dodaje kako dolazi do povećanja produktivnosti, učinkovitosti sustava.

Veliki izazovi pandemije, ali i gospodarske krize, te potresa u Hrvatskoj pokazuju danas više nego ikad prije ukazuju kako je za tvrtke ključno imati postavljene snažne mjere oporavka od katastrofe jer time osiguravaju da ključni podaci i aplikacije ostanu stalno dostupni, ističe Skaugen.

Tržište data centara razvija se vrlo brzo. U kojem smjeru se kreće tržište imajući u vidu veću upotrebu clouda, pogotovo u vrijeme krize?

U pravu ste, uistinu se kreće vrlo brzo. Ono što zamjećujemo kod naših Enterprise i SMB korisnika je ubrzano prihvaćanje hibridnog clouda, što je potaknuto povećanjem potražnje vezano uz rad od kuće te sve izraženijem online povezivanju s korisnicima. Ove trendove primijetili smo i prije pandemije, međutim sada su oni još prisutniji. Korisnici trebaju pogodnosti on-premise rješenja koje pruža sigurnost, privatnost, prilagođene primjene te izvedbu, ali i pogodnosti javnog cloud rješenja kao što je self-service, on-demand funkcionalnost, jednostavno povezivanje sa SaaS aplikacijama.

Tehnologija data centara ide u nekoliko smjerova  - mali data centri, srednje veliki, klasični ili hibridni. Koje tehnologije će, prema vašem mišljenju, prevagnuti?

Nedvojbeno hibridni cloud, ali u konačnici bilo koja tehnologija koja dovodi do povećanja učinkovitosti (performance per dollar), povećanja produktivnosti, snižavanja ukupnih troškova vlasništva te omogućavanja inovativnosti i kreativnosti bit će tehnologija koju IT menadžeri traže. Na primjer, vidimo veliki trend u naprednoj analitici (advanced data analytics) koja pomaže liderima donijeti bolje poslovne odluke temeljene na uvidima i predviđanjima u stvarnom vremenu istodobno automatizirajući svakodnevne ljudske zadatke; također vidimo veliki trend u edge računarstvu koje omogućuje visoke performanse obrade podataka bliže gradovima, prijevozu, tvornicama, skladištima, maloprodajnim trgovinama i bez rizika po latentnost ili sigurnosnih izazova.

Dolazak 5G mreža pomaknut će data centre prema korisnicima. Koje inicijalne izazove vidite te kako ih riješiti?

5G predstavlja veliki potencijal kako za korisnike tako i tvrtke. Pogodnosti uključuju veći prijenosni kapacitet, brži prijenos, nižu latenciju koju nove i inovativne mobilne aplikacije i IoT uređaji budućnosti zahtijevaju. Međutim, mogući su izazovi vezani uz povezivost te velike količine podataka. Primjerice, valovi 5G frekvencije mogu putovati samo na kratkim udaljenostima, a imaju poteškoće s čvrstim zidovima. Ovo se može pojačati dodavanjem malih ćelija kako bi se povećale bazne stanice za veće teritorije, međutim to zauzvrat zahtijeva dogovore između vlasnika posjeda i pružatelja usluge. Tu je potom pitanje količine podataka koji će biti generirani,  s tim da neki predviđaju da će rasti 5 puta s trenutačne razine na 164 exabytea mjesečno. Edge računarstvo igrat će veliku ulogu u nadilaženju ovih izazova, isto kao i sigurno, fleksibilno i agilno rješenje za pohranu.

Kriza je pokazala da želimo moći raditi od kuće. Kako posložiti cijeli ekosustav - data centre, SaaS ili druga slična rješenja temeljena na cloudu i klijent/server infrastrukturi?

Očito je kako se potreba za radom od kuće povećala od početka pandemije. IT odjeli moraju omogućiti svojim zaposlenicima jednostavna okruženja za rad na daljinu bez poteškoća. Moraju osigurati arhitekturu i data fabric koji njihovim zaposlenicima omogućava pouzdanu povezivost, kao što je jedna sign-on zaporka za više uređaja i APIji za dijeljenje podataka između on-premise aplikacija i javnih cloud usluga. Potreba za radom od kuće također se može prevladati hiperkonvergiranom infrastrukturom (HCI). HCI virtualizira sve elemente konvencionalnih sustava definiranih hardverom, uključujući virtualizirano računalstvo, pohranu definiranu softverom, virtualizirano umrežavanje i na taj način smanjuje pitanje resursa potrebnih za upravljanje IT-em. Štoviše, HCI također omogućava povećanu pouzdanost, pružajući velikim kompanijama mogućnost posjedovanja agilne infrastrukture koja može brže reagirati, a to je nešto što je postalo jasno tijekom početne faze pandemije. Međutim, sve ovo treba biti potkrijepljeno pravim vodstvom i donošenjem odluka o pravoj tehnologiji u pravo vrijeme, tehnologiji koja omogućava fleksibilnost i produktivnost, ali je prvenstveno temeljena na potrebama zaposlenika.

Pandemija ali i potresi u Hrvatskoj pokazuju važnost disaster recovery rješenja u tehnologiji. Kako omogućiti brzi povrat podataka i stabilnost data centara?

Bilo mi je žao čuti za potrese koji su pogodili Hrvatsku. Ovo je bilo vrlo neizvjesno vrijeme za mnoge od nas diljem svijeta, a mogu samo zamisliti kako je bilo vama. No, pandemija, potresi, svakodnevni rizici poput ransomware ili malware napada, svi oni danas više nego ikad prije ukazuju kako je za tvrtke ključno imati postavljene snažne mjere oporavka od katastrofe jer time osiguravaju da ključni podaci i aplikacije ostanu stalno dostupni. S dobro definiranom strategijom upravljanja podacima tvrtke mogu iskoristiti kvalitetne značajke upravljanja podacima, kao što su snapshotovi i kopije kako bi zaštitile skupine podataka. Mogu implementirati oporavak od katastrofe s visokom dostupnošću na više lokacija kako bi zaštitili svoje podatke i osigurali kontinuitet rada aplikacije. Sustav flash nizova s integriranim hibridnim cloudom još je jedno rješenje koje treba razmotriti, a koje proširuje upravljanje podacima na cloud, izbjegavajući trošak ili složenost sekundarne lokacije. Surađujemo s nizom partnera, poput Veeama i Commvaulta, kako bismo ponudili rješenja poput ovih korisnicima svih veličina, a ta rješenja nikada nisu bila cjenovno pristupačnija ili lakša za održavanje nego što je to trenutno slučaj.

Koje su ključne tehnologije za Lenovo DCG i gdje vidite vaše poslovanje za 3 do 5 godina?

Od uređaja do data centara, Lenovo je uistinu globalna organizacija koja pruža ono što mi nazivamo  ‘Smarter Technology for All’. Naš specifični fokus u Lenovo Data Center Group (DCG) je pametnija infrastruktura za ‘ljude usmjerene na podatke (data centered)”. S našim ključnim fokusnim područjima Edge i Cloud računalstvom, HPC i AI te 'As-A-Service' i kroz blisku suradnju s korisnicima 'usmjerenima na podatke' u pogledu dizajniranja i podrške open-choice i sigurnih rješenja koja zadovoljavaju njihove jedinstvene poslovne potrebe isporučujemo pametniju tehnologiju za sve. U budućnosti ćemo nastaviti poticati našu tranziciju u organizaciju koja pruža usluge i rješenja. Ovo ćemo postići daljnjim fokusiranjem na našu ‘3S’ strategiju, što uključuje Smart IoT, Smart Infrastructure i Smart Verticals & Services. Nedavno smo najavili transformaciju našeg poslovanja – formiranjem nove Solutions and Services Group (SSG) i novim nazivom za DCG kao Infrastructure Solutions Group - kako bismo se uskladili s ovim ciljem te spomenutom '3S’ strategijom.

Koliko će utjecaja podaci i rješenja temeljeni na AI, deep learning, machine learning imati u data centrima?

Danas mnogi od nas koriste AI bez da to uopće primjećuju – u cloudu, kod glasovnog prepoznavanja, putem online alata za prijevod ili slikovnog pretraživanja. Idemo u kupnju u trgovinu bez prodavača jer je u njezin informacijski sustav ugrađena tehnologija računalnog vida. Razgovaramo s našim telefonom jer je u njega ugrađena obrada prirodnog jezika. Sve više naših telefona ima pametnu kameru i pametno zaključavanje. U poslovnim i industrijskim okruženjima sve je više uređaja i senzora povezano za komunikaciju i uvid u stvarnom vremenu. AI podržava rješenja o kojima nismo mogli ni sanjati u prošlosti, od pametnih maloprodajnih trgovina do unaprjeđene zdravstvene dijagnostike bolesti i još mnogo toga. Vidimo kako igra veliku ulogu u maloprodaji, proizvodnji, zdravstvu, obrazovanju i gradovima. Kako bi AI bila najučinkovitija potrebna joj je ogromna količina podataka, a što zauzvrat treba ogromnu računalnu snagu i mogućnosti pohrane, bilo na rubu mreže, središtu ili u cloudu. Stoga da, AI i mnogi drugi trendovi u tehnologiji i dalje će imati utjecaj na važnost data centara u budućnosti.

Još iz kategorije

Spanova digitalna platforma za upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama

Spanova digitalna platforma za upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama

30.11.2022.

Span.zone je jedinstvena platforma na hrvatskom tržištu koja svim poslovnim korisnicima omogućava jednostavno, uvijek dostupno i intuitivno upravljanje digitalnim resursima. To uključuje automatiziranu nabavu, aktivaciju i upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama.

Syntio predstavio novu podatkovnu platformu Dataphos

Syntio predstavio novu podatkovnu platformu Dataphos

30.11.2022.

Syntio je ove godine prema Financial Timesu proglašen najbrže rastućom IT tvrtkom u Hrvatskoj i 55. u tom sektoru u Europi. Zadnjih nekoliko godina radili su na razvoju vlastite podatkovne platforme Dataphos, o čemu smo razgovarali s Jasonom Gouldom, Chief Evangelistom u Syntiju koji nam je rekao sve o novom komercijalnom proizvodu.

Meddox razvio tehnologiju čitanja zdravstvenih nalaza

Meddox razvio tehnologiju čitanja zdravstvenih nalaza

30.11.2022.

Meddox je domaća aplikacija za pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, u početnoj fazi razvoja prikupila je 10.000 aktivnih korisnika koji su kroz aplikaciju do sada pohranili preko 40.000 zdravstvenih parametara