Dolazi vrijeme hibridne arhitekture podatkovnih centara

Dolazi vrijeme hibridne arhitekture podatkovnih centara

Schneider Electric je nedavnim uvođenjem rješenja EcoStruxure pojednostavio i prilagodio svoja rješenja za podatkovne centre te ih na taj način pripremio za novi, hibridni IT svijet, ističe za ICTbusiness.info Jernej Urbas, direktor u tvrtki Schneider Electric, zadužen za regiju Adriatic, u Secure Power odjelu koji se bavi prodajom cjelovitih infrastrukturnih rješenja za podatkovne centre, distribuirana IT okružja i ostale industrijske primjene.

Najnovije Schneider Electric izdanje u potpunosti integriranog sustava, EcoStruxure Data Center Solution, u sebi sadrži napajanje, hlađenje, ormare za poslužitelje i softver za instalaciju i upravljanje distribuiranim IT mrežama, u svim mogućim okružjima - od primjene u malim podatkovnim centrima do golemih podatkovnih centara u kojima su smještene računalne (cloud) platforme za veliki broj korisnika, pojašnjava Urbas.

Po čemu se hibridni podatkovni centri razlikuju od ostalih?

U posljednjih nekoliko godina, migracija u cloud uglavnom je bila generirana sve većom potražnjom za aplikacijama koje se mogu lako i troškovno učinkovito izmjestiti s tvrtke poslužitelja, u infrastrukturu nekog od pružatelja računalstva u oblaku. U tvrtkama tako ostaju samo one aplikacije koje su, ili previše integrirane u lokalne operativne procese, ili ih je bilo preskupo izmjestiti. Ta promjena dovela je do promjene načina rada u podatkovnom centru jer ljudi zaduženi za tu imovinu moraju s njom upravljati na dvije razine – jedan dio toga dakle ostaje na lokalnim poslužiteljima u samoj tvrtci, dok je drugi dio premješten u cloud infrastrukturu.

Nova, “hibridna” arhitektura podatkovnog centra može biti kombinacija centralizirane cloud platforme, koju karakterizira golema računalna infrastruktura te veliki kapaciteti za pohranu podataka, potom regionalnog podatkovnog centra većih računalnih kapaciteta i s većom količinom uređaja za pohranu podataka, koji se nalaze bliže korisnicima, te lokalnog podatkovnog centra  s manjim kapacitetima pohrane, a manje računalne snage, koji se nalaze odmah uz mjesta gdje se podaci konzumiraju i koriste, kao što su podružnice tvrtki i poslovnice.

Dakle, nije toliko riječ o tome da se hibridni podatkovni centri razlikuju od ostalih – više je riječ o promjeni u načinu korištenja postojećih resursa, generiranoj zahtjevima korisnika i onim što omogućavaju nove tehnologije.

Kako se može dizajnirati hibridni podatkovni centar?

Novi digitalni svijet zahtjeva promjenu u upravljanju i primjenama informatičkih tehnologija.  Računalstvo u oblaku potaklo je stvaranje golemih podatkovnih centara, a računalstvo na rubu mreže (Edge Computing) rezultiralo je distribuiranim računalstvom i eksponencijalnim rastom broja mikro podatkovnih centara. Analitička kuća Gartner prognozira: do 2025. godine 75% poslovnih podataka bit će stvarano i obrađivano na uređajima koji se nalaze na rubu mreža.
Kao što sam rekao ranije, hibridni podatkovni centar tek je evolucija, sljedeći korak u razvoju infrastrukture. Sam po sebi, hibridni podatkovni centar ne postoji - prije je to kombinacija podatkovnih centara u kojima rade velike platforme računalstva u oblaku i lokalnih podatkovnih centara smještenih po rubovima mreže.
Kad stvari postavimo na taj način, vidjet ćemo nekoliko značajki hibridnog podatkovnog centra koje se znatno razlikuju od iskonzumiranih, tradicionalnih pristupa dizajnu podatkovnog centra.

Tu je primjena prikladnih aplikacija. Naslijeđene aplikacije (softveri starije generacije) često se ne mogu pokrenuti na sustavima izvan tvrtke, što poduzeća navodi na modernizaciju svega što se može modernizirati i razvoj posve novih aplikacija, dizajniranih baš za rad u cloudu.

Slijedi učinkovito upravljanje radnim opterećenjem. Poslovi koji se u tvrtki moraju obaviti, analiziraju se od slučaja do slučaja. Rizik, trošak i performanse IT usluga promjenljive su veličine koje određuju konfiguraciju podatkovnog centra prema parametru najveće učinkovitosti za obavljanje određene zadaće.
I na kraju napredni softverski alati. Tvrtke koje upravljaju hibridnim okružjima ulažu u softverske alate koji pružaju bolji pregled u svaku od tri navedene varijacije podatkovnog centra.

Čemu služe hibridni podatkovni centri i kako vidite njihovu budućnost?

Hibridni podatkovni centar kombinacija je lokalnog rubnog, regionalnog rubnog i cloud podatkovnog centra te predstavlja infrastrukturu kojom se danas koristi većina tvrtki i kompanija. Postoje aplikacije koje treba pokrenuti na lokalnom podatkovnom centru, što bliže korisniku, a dio aplikacija treba premjestiti u cloud, jednostavno zato što je to učinkovitije. Sama činjenica da govorimo o hibridnom podatkovnom centru pokazuje da u tom segmentu infrastrukture može doći će do velike promjene. Zapravo, ta velika promjena već se događa.

Schneider Electric već duže vrijeme gradi učinkovite podatkovne centre, a cijela ta industrija doživjela je veliki napredak u posljednjem desetljeću. U deset godina, do danas, povećali smo energetsku učinkovitost podatkovnih centara na 80%.

Mi ćemo i dalje biti predvodnici u toj industriji. Taj položaj ćemo zadržati iznimnim inovacijama. Nakon što sam preuzeo ovu funkciju, usredotočio sam se na to da budemo što više energetski učinkoviti. Nastavljamo raditi globalno i timski, razvijajući mentalitet rasta.

Hoće li biti dovoljno potražnje za hibridnim podatkovnim centrima?

Kad govorimo o hibridnim podatkovnim centrima ili hibridnim cloud okružjima, potražnja će rasti – jednostavno zato jer ih korisnici žele.

Na kojima tehnologijama se temelje hibridni podatkovni centri?

Što se tehnologija podatkovnih centara tiče, Schneider Electric je u samom središtu zbivanja. Naša rješenja su osnova hibridnih podatkovnih centara. Naši specijalizirani alati i metode pojednostavljuju upravljanje hibridnim okružjima. Na primjer, kao rješenje za lokalne podatkovne centre imamo mikro podatkovne centre, kao infrastrukturu koja može podržati lokalne aplikacije Interneta stvari koje zahtijevaju mrežu niske latencije jer se bave prikupljanjem i obradom golemih količina podataka.

Još iz kategorije

Vaše poslovanje je sigurno, a rad od kuće nikad nije bio jednostavniji

Vaše poslovanje je sigurno, a rad od kuće nikad nije bio jednostavniji

13.01.2021. komentiraj

Promjene u uvjetima poslovanja, poput rada od kuće, postavljaju nove, dosad neviđene izazove za tvrtke i organizacije. Iako se u posljednje vrijeme poslovni svijet naizgled uvelike preselio na online platforme, istraživana pokazuju da čak 98% ispitanika nailazi na poteškoće prilikom korištenja usluga i alata za remote način rada (Global WorkForce Survey 2020). Jednako tako, pokazalo se da napredna, inteligentna user friendly rješenja za poslovanje mogu pospješiti poslovanje i unaprijediti suradnju s partnerima i klijentima.

Lenovo odličan u Hrvatskoj u 2020., velika očekivanja i ove godine

Lenovo odličan u Hrvatskoj u 2020., velika očekivanja i ove godine

11.01.2021. komentiraj

Lenovo je u Hrvatskoj došao do prve pozicije na PC tržištu, a za ovu godinu očekuje nastavak pozitivnih trendova koje smo imali u 2020. godini, za ICTbusiness.info ističe regionalni direktor Lenova za ovu regiju Ivan Božev.

Zoom će Microsoftu i Googleu konkurirati i e-mailom i kalendarom

Zoom će Microsoftu i Googleu konkurirati i e-mailom i kalendarom

10.01.2021. komentiraj

Zoom je imao iznimno uspješnu 2020. i to ne čudi jer još u prosincu prošle godine broj korisnika “vrtio” mu se oko deset milijuna, a sad je na otprilike 350 milijuna. Bilo bi šteta stati na tome i ne iskoristiti mogućnosti koje su se otvorile iznenadnom popularnosti pa su u kompaniji odlučili “pojačati” usluge kroz e-mail i kalendar.