Digitalna transformacija podatkovnog centra počinje ovdje

Digitalna transformacija podatkovnog centra počinje ovdje

Polako, ali sigurno, krenula je i kod nas era automatiziranog upravljanja infrastrukturom. U podatkovnim centrima to znači uvođenje automatizacije softverske upravljačke infrastrukture za podršku aplikacijama odnosno poslovnim ciljevima korisnika.

Tradicionalne troslojne mreže (Access-Aggregation-Core) više ne mogu pratiti rastuće poslovne potrebe organizacija. Softverski definirano umrežavanje (SDN) ključna je komponenta u modernizaciji svakog podatkovnog središta kako bi se zadovoljila nova i rastuća očekivanja. Tu na scenu stupa Cisco rješenje ACI (Application Centric Infrastructure) za modernizaciju podatkovnog centra. Kroz arhitekturu dvoslojne topologije mrežne jezgre za prijenos podataka (Leaf & Spine) s kontrolerom (APIC) složenost zadataka prenosi se na programski napisane naredbe kontrolera što omogućuje upravljanje infrastrukturom prilagođeno aplikacijama.

Prednosti automatizacije poslovanja

Zahvaljujući automatizaciji podatkovnih središta, Cisco ACI rješenje pruža brojne poslovne i IT prednosti - sigurnu, skalabilnu i automatiziranu aplikacijsku infrastrukturu.

Cisco ACI arhitektura omogućava potpuno novi framework za kreiranje sigurnosnih politika u jeziku bliskom aplikacijama odnosno načinu rada aplikacija. To podrazumijeva kompletnu neovisnost sigurnosne politike od mrežne razine, mikrosegmentaciju i automatizaciju. Samim time značajno se smanjuje vrijeme potrebno za upravljanje konfiguracijskim promjenama uz istovremeno smanjivanje mogućnosti pogrešaka, jednostavnije postizanje usklađenosti s regulativama, kao i praćenje zdravlja pojedinih aplikacija u podatkovnom središtu.

Ako se pitate zašto odabrati baš Cisco ACI, u nastavku su glavni razlozi:

•      Konfiguracija, nadzor, upravljanje i održavanje mreže podatkovnih središta iz jedne točke

•      IP bazirana jezgra mreže (nema STP-a), cijela mreža ponaša se kao jedan distribuirani uređaj (distribuirani default gateway),

•      multi-tenant skalabilna mrežna tehnologija s optimalnom putanjom prometa između leaf-preklopnika i konzistentnom latencijom (zbog CLOS topologije),

•      integrirana mrežna politika sve do virtualnih servera,

•      model Zero-trust security – ACI okolina ne dopušta komunikaciju koja eksplicitno nije dopuštena,

•      nadzor i otklanjanje problema – sve u realnom vremenu,

•      automatizacija i orkestracija temeljena na API-ju,

•      integracija s VMM kontrolorima,

•      mikrosegmentacija – smještanje krajnjih uređaja u zasebne grupe po posebnim atributima, osim L2 enkapsulacije (npr. IP adresa, ime VM, Guest OS i ostali metapodaci), i

•      mobilnost krajnjih uređaja.

ACI rješenje u praksi

STORM Computers, jedan od vodećih sistem integratora u Hrvatskoj, ima široku implementacijsku bazu u području Cisco tehnologija, dugogodišnje iskustvo, certifikaciju te know-how u provođenju kompleksnih projekata. Jedan od takvih projekata je implementacija naprednog softverski definiranog rješenja (SDN) za podatkovna središta u tvrtki mStart, vodećem pružatelju tehnoloških usluga u regiji. Projekt se sastojao od implementacije Cisco ACI (Application Centric Infrastructure) rješenja te migracije servisa.

“Mogućnost konfiguracije, nadzor i upravljanje kompletnim mrežnim okruženjem u podatkovnim središtima iz jedne upravljačke točke je najveća prednost ACI rješenja. Uvođenjem softverski definirane tehnologije podatkovnog središta unaprijeđena je otpornost sustava i raspoloživost pristupa na aplikacijske grupe s minimalnim vremenom prekida u slučaju ispada pojedine komponente sustava ili cijelog podatkovnog središta”, istaknuo je Srđan Bašić, glavni specijalist u odjelu komunikacija u mStartu.

Kontaktirajte STORM i saznajte kako implementirati ACI rješenje u vlastito mrežno okruženje. Vrijeme je da krenete ulagati u tehnologiju budućnosti.

Još iz kategorije

Snažni Canonovi objektivi za 4K televiziju

Snažni Canonovi objektivi za 4K televiziju

19.05.2022.

Canon Europe objavljuje predstavljanje svog najnovijeg televizijskog objektiva sa zumiranjem UHD DIGISUPER 122AF (UJ122x8.2B AF), koji nudi vrhunsku 4K kvalitetu slike s faktorom uvećanja od 122x što mu omogućava da postigne nevjerojatan raspon žarišne duljine od 8,2 do1000 mm (16,4 – 2000 mm s ugrađenim 2x konverterom).

Sigurnost aplikacija imperativ u svijetu koji funkcionira kao mobile first

Sigurnost aplikacija imperativ u svijetu koji funkcionira kao mobile first

19.05.2022.

S obzirom na 6,6 milijardi korisnika pametnih telefona diljem svijeta, što čini 83,7% ukupne populacije, mobilna industrija je utjecajnija no ikada. Rezultat mobile-first trenda je preko 2,56 milijuna dostupnih aplikacija na Google Play Store-u.

Epson predstavlja svoju najnoviju generaciju ultra-lakih 3LCD projektora visokog lumena na ISE-u

Epson predstavlja svoju najnoviju generaciju ultra-lakih 3LCD projektora visokog lumena na ISE-u

17.05.2022.

Epson lansirao je svoju najnoviju generaciju kompaktnih, učinkovitih i ultra-laganih 3LCD projektora visokog lumena. Projektori će biti izloženi na štandu 3J100 na ISE-u u svibnju.