Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, tvrtku koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenih djelatnika. Poruka je to Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu.

Analize svjetskih i europskih metrika ukazuju da se Hrvatska nalazi pri dnu ljestvice razvijenosti digitalnih parametara i ulaganja u R&D navodi Barišić. Hrvatski ICT sektor spreman je aktivno sudjelovati u provođenju reformi i realizaciji Strategije e-Hrvatska 2020 i sličnih projekata, ali upozorava na potrebu za konsenzusom oko ključnih tema bez obzira na političku opciju.

“Želimo državu u ulozi snažnog i pouzdanog kreatora strateškog okvira razvoja, trebamo obrazovni sustav primjeren digitalnom dobu i stimulativno inovacijsko okruženje i uvjete za stvaranje inovacija. Želimo atraktivnu poduzetničku klimu koja privlači i potiče, a ne odbija i koči“, ističe Barišić.

“Ključni aspekt uspješnog digitalnog društva je razvijena digitalna infrastruktura.” navodi Bela Virag, partner svjetske konzultantske tvrtke Artur D Little. Virag ukazuje da se digitalizacijom infrastrukture i logistike mogu smanjiti troškovi poslovanja, a tome će posebno pridonijeti 5G mobilna mreža, višestruko brža od aktualne četvrte generacije. Razvoj 5G mreže pomoći će automatizaciji poslova, digitalizaciji kampusa i razvoju predvidive analitike.

Direktor odjela ekonomskih istraživanja iz Addiko Bank Hrvatska Hrvoje Stojić, upozorava da hrvatsko gospodarstvo raste sporije u odnosu na europski istok i dodaje da na samom smo začelju po izvozu usluga i previše radimo s obzirom na vrijednost stvorenog.

„Potrebno je ulagati u digitalne tehnologije jer donose više prihoda i robotizirati poslove kako bi se povećao profit. Robotizacija otvara prostor bolje plaćenim poslovima“, ističe Stojić. Prema njegovim riječima Hrvatska trenutno raspolaže s 300 milijuna eura za investicije i tehnologije u sklopu europskih fondova za poticanje startupova, provođenje obrazovne reforme i daljnjih poreznih rasterećenja.

Usprkos nedostatku konsenzusa, u Hrvatskoj postoji niz pozitivnih primjera koji ukazuju na potencijale suradnje različitih sektora, posebno znanosti i gospodarstva. Prof. dr. sc. Darko Chudy iz KB Dubrave i prof. dr. sc. Bojan Jerbić s FSB-a otkrili su detalje o suradnji na robotu RONNA koja je doživjela svoju 4. generaciju. “Kad smo se upustili u izradu robota RONNA, govorili su nam zašto se bavimo time, zašto ga ne kupimo u Americi, međutim ovo se ne može kupiti, htjeli smo se upustiti u avanturu razvoja“, pojašnjavaju njegovi tvorci. Na izradi robota RONNA sudjelovali su inženjeri, dizajneri, doktori, riječ je o projektu koji ukazuje što sve jedna takva sinergija može postići.

Andro Galinović, predsjednik ISACA Croatia Chapter ukazao je na nepovratni karakter digitalizacije i probleme koje bi transformacija mogla  uzrokovati organizacijama. Zaključuje da je na svima nama odluka hoćemo li svjesno prihvatiti rizike, adresirati ih i provesti potpunu digitalizaciju ili ćemo zadržati status quo.

Sudionici okruglog stola ‘Digitalizacija poslovanja - izazovi i kako ih prepoznati?’ pod moderatorskom palicom direktora Gartner Adriatic/Calisto Ivana Maglića  složili su se da je digitalizacija proces koji traje. “Digitalizaciju provodimo kako bismo optimizirali interne procese i poboljšali iskustva korisnika” navodi Eugen Paić – Karega, član uprave Zagrebačke banke. Složio se i Tihomir Šibalić, direktor tvrtke Enna Infosense, navodeći da unutar sustava postoje silosi otpora digitalizaciji, ali se mogu razbiti kroz edukaciju. ”Unutar kompanije organizirali smo interni organizacijski centar koji podučava kolege o koristima digitalizacije” zaključuje Šibalić. Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva otkrio je da do kraja godine slijedi nadogradnja servisa e-Građani i da država radi na poboljšanu digitalnih usluga i međusobnog povezivanja institucija. „Do kraja godine omogućit ćemo mobilni pristup uslugama e-Građani“, ističe Gršić.

Na Danu otvorenih integracija KING ICT-a predstavljena su brojna nova rješenja tvrtke i partnera za digitalnu transformaciju poslovanja, dok su se predavanja i radionice odnosile najviše na digitalnu infrastrukturu, cyber sigurnost i automatizaciju ekonomije. Među predstavljenim rješenjima u Demo Roomu posebnu su pozornost imala rješenja namijenjena cyber sigurnosti, zatim rješenja napredne videoanalitičke koncepte nadzora, KING SFERA, rješenje za upravljanje u hitnim događajima, sustav za upravljanje upitima kupaca te brojna druga.

Još iz kategorije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

06.08.2019. komentiraj

Svjestan da je sigurnost glavni prioritet za svaku tvrtku, Canon se udružio sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost - tvrtkom McAfee - kako bi korisnicima pružio zaštitu ne samo od postojećih, nego i od budućih sigurnosnih prijetnji.

Epson uspostavio kompletni asortiman EcoTank jednobojnih pisača

Epson uspostavio kompletni asortiman EcoTank jednobojnih pisača

04.08.2019. komentiraj

Nastavno na uspjeh EcoTank asortimana, Epson je objavio dva nova modela kako bi kompletirao svoj portfelj jednobojnih tintnih pisača (M1170, M2170). Pružajući svu korist laserskog pisača, ali s impresivnom uštedom EcoTank asortimana, ovi izdržljivi, brzi i energetski učinkoviti pisači su stvoreni za korisnike i tvrtke kojima je potrebno rješenje za jeftini ispis velikog broja jednobojnih dokumenata, ističu u Epsonu.