Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, tvrtku koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenih djelatnika. Poruka je to Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu.

Analize svjetskih i europskih metrika ukazuju da se Hrvatska nalazi pri dnu ljestvice razvijenosti digitalnih parametara i ulaganja u R&D navodi Barišić. Hrvatski ICT sektor spreman je aktivno sudjelovati u provođenju reformi i realizaciji Strategije e-Hrvatska 2020 i sličnih projekata, ali upozorava na potrebu za konsenzusom oko ključnih tema bez obzira na političku opciju.

“Želimo državu u ulozi snažnog i pouzdanog kreatora strateškog okvira razvoja, trebamo obrazovni sustav primjeren digitalnom dobu i stimulativno inovacijsko okruženje i uvjete za stvaranje inovacija. Želimo atraktivnu poduzetničku klimu koja privlači i potiče, a ne odbija i koči“, ističe Barišić.

“Ključni aspekt uspješnog digitalnog društva je razvijena digitalna infrastruktura.” navodi Bela Virag, partner svjetske konzultantske tvrtke Artur D Little. Virag ukazuje da se digitalizacijom infrastrukture i logistike mogu smanjiti troškovi poslovanja, a tome će posebno pridonijeti 5G mobilna mreža, višestruko brža od aktualne četvrte generacije. Razvoj 5G mreže pomoći će automatizaciji poslova, digitalizaciji kampusa i razvoju predvidive analitike.

Direktor odjela ekonomskih istraživanja iz Addiko Bank Hrvatska Hrvoje Stojić, upozorava da hrvatsko gospodarstvo raste sporije u odnosu na europski istok i dodaje da na samom smo začelju po izvozu usluga i previše radimo s obzirom na vrijednost stvorenog.

„Potrebno je ulagati u digitalne tehnologije jer donose više prihoda i robotizirati poslove kako bi se povećao profit. Robotizacija otvara prostor bolje plaćenim poslovima“, ističe Stojić. Prema njegovim riječima Hrvatska trenutno raspolaže s 300 milijuna eura za investicije i tehnologije u sklopu europskih fondova za poticanje startupova, provođenje obrazovne reforme i daljnjih poreznih rasterećenja.

Usprkos nedostatku konsenzusa, u Hrvatskoj postoji niz pozitivnih primjera koji ukazuju na potencijale suradnje različitih sektora, posebno znanosti i gospodarstva. Prof. dr. sc. Darko Chudy iz KB Dubrave i prof. dr. sc. Bojan Jerbić s FSB-a otkrili su detalje o suradnji na robotu RONNA koja je doživjela svoju 4. generaciju. “Kad smo se upustili u izradu robota RONNA, govorili su nam zašto se bavimo time, zašto ga ne kupimo u Americi, međutim ovo se ne može kupiti, htjeli smo se upustiti u avanturu razvoja“, pojašnjavaju njegovi tvorci. Na izradi robota RONNA sudjelovali su inženjeri, dizajneri, doktori, riječ je o projektu koji ukazuje što sve jedna takva sinergija može postići.

Andro Galinović, predsjednik ISACA Croatia Chapter ukazao je na nepovratni karakter digitalizacije i probleme koje bi transformacija mogla  uzrokovati organizacijama. Zaključuje da je na svima nama odluka hoćemo li svjesno prihvatiti rizike, adresirati ih i provesti potpunu digitalizaciju ili ćemo zadržati status quo.

Sudionici okruglog stola ‘Digitalizacija poslovanja - izazovi i kako ih prepoznati?’ pod moderatorskom palicom direktora Gartner Adriatic/Calisto Ivana Maglića  složili su se da je digitalizacija proces koji traje. “Digitalizaciju provodimo kako bismo optimizirali interne procese i poboljšali iskustva korisnika” navodi Eugen Paić – Karega, član uprave Zagrebačke banke. Složio se i Tihomir Šibalić, direktor tvrtke Enna Infosense, navodeći da unutar sustava postoje silosi otpora digitalizaciji, ali se mogu razbiti kroz edukaciju. ”Unutar kompanije organizirali smo interni organizacijski centar koji podučava kolege o koristima digitalizacije” zaključuje Šibalić. Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva otkrio je da do kraja godine slijedi nadogradnja servisa e-Građani i da država radi na poboljšanu digitalnih usluga i međusobnog povezivanja institucija. „Do kraja godine omogućit ćemo mobilni pristup uslugama e-Građani“, ističe Gršić.

Na Danu otvorenih integracija KING ICT-a predstavljena su brojna nova rješenja tvrtke i partnera za digitalnu transformaciju poslovanja, dok su se predavanja i radionice odnosile najviše na digitalnu infrastrukturu, cyber sigurnost i automatizaciju ekonomije. Među predstavljenim rješenjima u Demo Roomu posebnu su pozornost imala rješenja namijenjena cyber sigurnosti, zatim rješenja napredne videoanalitičke koncepte nadzora, KING SFERA, rješenje za upravljanje u hitnim događajima, sustav za upravljanje upitima kupaca te brojna druga.

Još iz kategorije

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

14.06.2019. komentiraj

Bečom od ovog tjedna prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u cijeloj Austriji jučer je javnosti predstavljen u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenulo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

14.06.2019. komentiraj

Samsung i AMD sklopili su partnerstvo koje se tiče IP mobilne grafike bazirane na Radeon tehnologiji, koja troši iznimno malo energije i pruža iznimno visoke performanse. Ukratko, novi je to iskorak Samsunga po pitanju razvoja pametnih telefona.

Verso Altima grupa započela niz konferencija o sigurnosti

Verso Altima grupa započela niz konferencija o sigurnosti

13.06.2019. komentiraj

Verso Altima grupa održala je u zagrebačkom Klubu književnika održala konferenciju o sigurnosti pod nazivom „Secure Your Future Now.“ Na konferenciji je sudjelovalo 60-ak sudionika iz javnog i privatnog sektora iz područja informacijske sigurnosti. Riječ je o prvoj u nizu konferencija koja nakon Zagreba seli u Ljubljanu, potom u Sarajevo kojom će se aktualizirati teme sigurnosti, zakonske regulative te mogućnosti EU financiranja proizvoda i rješenja koji osiguravaju kontinuitet informacijske sigurnosti.