DataBox bilježi nastavak rasta broja korisnika i snažan rast prihoda

DataBox bilježi nastavak rasta broja korisnika i snažan rast prihoda

Foto: Roman Martin

Potreba za rješenja u podatkovnim centrima na svjetskoj razini je nastavila rast, a to pokazuje i kako domaće tržište ima prilike za daljnji rast gdje je sve veći broj podatkovnih centara. To nam je u razgovoru potvrdio i Filip Olujić direktor DataBoxa koji ističe kako rast potiče digitalizacija i digitalna transformacija poslovanja, a što se tiče poslovanja u prošloj godini imali su dvoznamenkast rast prihoda, korisnika i kapaciteta samog podatkovnog centra.

Data centar tržište se ubrzano razvija. Kako ste zadovoljni s 2021. godinom i što očekujete u ovoj godini?

Prošlu 2021. godinu ćemo pamtiti po nastavku dvoznamenkastog rasta korisnika, prihoda i kapaciteta podatkovnog centra. U ovoj godini očekujemo porast domaćih i inozemnih korisnika jer su naša rješenja prepoznata kako na lokalnom tako i na tržištima van granica Hrvatske. Inozemne suradnje smo ostvarili na tržištima Slovenije, Izraela, Austrije, Njemačke i Švedske.

Koja rješenja i usluge korisnici danas očekuju?

Zahtjevi i očekivanja poslovnih korisnika u stalnoj su sprezi s globalnim trendovima i novostima u IT segmentu. Kroz potrebu digitalizacije poslovanja tvrtke su sve svjesnije na koji način žele ubrzati interne poslovne procese, što nam uvelike olakšava prepoznati buduće korisnike DataBox usluga. Korisnicima je ključna kvalitetna korisnička podrška ne samo u uslugama kolokacije podatkovnog centra, nego i kroz zakup virtualne i dedicirane infrastrukture, te backup i disaster recovery rješenja.

Koliko je ova posljednja kriza zajedno s onom ranijom utjecala na nabavku opreme, rast cijena opreme, rast cijena struje?

Rast cijena računalne opreme i električne energije je značajno pomaknulo rokove realizacije pojedinih projekata digitalizacije poslovanja krajnjih korisnika. Nepredvidive oscilacije cijena električne energije odigrale su važnu ulogu u povećanju interesa korisnika za migraciju u virtualnu infrastrukturu podatkovnog centra.

Planirate li proširenje postojećeg podatkovnog centra?

Planiramo zadržati realizaciju investicija u nove tehnologije, no staviti u fokus i marketing, brendiranje, edukaciju tržišta i potencijalnih korisnika. Podatkovni centri i telekom provideri fokusirani na poslovne korisnike su i dalje manje poznati u Hrvatskoj, a kvaliteta i pouzdana infrastruktura je u pravilu iznad svjetskih standarda. Do kraja ove godine ćemo proširiti kapacitet primarnog podatkovnog centra za dodatnu server sobu, a osim ulaganja u infrastrukturu plan je nastaviti raditi i na proširivanju znanja i kompetencija naših zaposlenika.

Kakvim ocjenjujete hrvatsko i regionalno tržište podatkovnih centara?

Vidimo pozitivne aktivnosti i interes stranih investicijskih fondova na području cijele jugoistočne Europe, no prioritet nam je ostati jedini pravi podatkovni centar u 100% hrvatskom privatnom vlasništvu. Smatram da nas zdrava konkurencija tjera da budemo još bolji u svakom segmentu poslovanja, a tržište raste i sazrijeva sukladno korisničkim zahtjevima koji se sve češće odlučuju na hostanje svoje opreme u profesionalne podatkovne centre. Pozdravljam svaki razvoj na tržištu podatkovnih centara koji će doprinijeti pozitivnoj edukaciji i razvoju tržišta.

Još iz kategorije

S jasnom vizijom za budućnost IN2 grupa uvijek je ispred svog vremena

S jasnom vizijom za budućnost IN2 grupa uvijek je ispred svog vremena

30.06.2022.

IN2 grupa slavi 30 godina tijekom kojih je digitalizirala suvremen život svakoga građana Hrvatske. 'Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe', naglasio je Denis Jašarević, predsjednik Uprave IN2 grupe.

Span osvojio nagradu 2022 Microsoftov partner u Ukrajini

Span osvojio nagradu 2022 Microsoftov partner u Ukrajini

30.06.2022.

Span je objavio da je osvojio nagradu Microsoft Ukraine Partner of the Year 2022. Tvrtka je nagrađena među svjetskim vrhunskim Microsoftovim partnerima za demonstriranje izvrsnosti u inovacijama i implementaciji korisničkih rješenja temeljenih na Microsoft tehnologiji.

AMD patentirao automatski overclocking memorije u Ryzen procesorima

AMD patentirao automatski overclocking memorije u Ryzen procesorima

29.06.2022.

Nedavni patent koji je predstavio AMD opisuje aplikaciju koja može automatski izvršiti overclocking memorije za Ryzen CPU, odnosno, potencijalno postati pristupačnijim za korištenje entuzijastima.