Combis Government Day o prioritetima javnih službi za 2013.

Combis Government Day o prioritetima javnih službi za 2013.

Foto: Fotolia (ilustracija)

Regionalni sistem integrator Combis u suradnji s partnerom, tvrtkom IBM Hrvatska organizirao je treći Combis Government Day na kojem su predstavljena poslovno-tehnološka rješenja namijenjena javnom sektoru i državnoj upravi.

Combis je povodom Combis Government Daya proveo istraživanje među sudionicima događanja te nešto više od 1000 posjetitelja portala 'BUG on line' vezano uz prioritete javnih službi za 2013. godinu.

„Zanimljivo je bilo otkriti koje su podudarnosti odnosno razmimoilaženja u mišljenjima ispitanika. Primjerice sudionici Government Daya na prvo mjesto prioriteta postavili su unapređenje poslovnih procesa, dok je za čitatelje BUG portala na samom vrhu povezanost podatkovnih infrastruktura.“ – rekao je Perica Šandić, Combisov voditelj prodaje za državnu upravu i javni sektor.

Modernizacija postojećih IT resursa te kvalitetnija dostupnost javnih servisa u oba istraživanja kotiraju vrlo visoko te su se našla među prva tri prioriteta. „Pogledom na ove rezultate dolazimo do zaključka kako svi razmišljamo slično, i predstavnici javnog sektora i državnih službi i šira javnost, što je vrlo pozitivno jer nam pokazuje da se slažemo oko smjera u kojem želimo ići odnosno cilja koji nastojimo postići. Stoga danas predstavljamo teme već prepoznate kao prioritetne u 2013. godini od strane hrvatske IT zajednice, a visoko primjenjive upravo u javnom sektoru i državnoj upravi“, komentirao je Šandić.

U uvodnom prikazu rezultata ankete o ICT prioritetima javnih službi je, uz Pericu Šandića, sudjelovao i Miroslav Mađarić iz KBC-a Zagreb, kao jedan od vodećih stručnjaka u važnom segmentu javnih usluga – zdravstvu. „Iz sumarnih rezultata provedene ankete vidimo kako korisnici iskazuju veću potrebu za uslugama nego ICT struka javnih službi, koja još uvijek daje prioritet tehnologiji. Rezultati  upućuju na potrebu za promjenom „stanja svijesti“ u javnim službama, a to je velik posao kojem ICT može pomoći već na prvoj stepenici – u orijentaciji na transparentnost i integriranost ustanova javnih službi“, istaknuo je Mađarić te istaknuo konkretne korake: „Potrebno je osigurati e-servise koji će se bazirati na dva jednostavna načela: da sav posao javnih službi bude javan i kao takav objavljen na Internetu te da javne službe međusobno u potpunosti dijele i koriste podatke i dokumente potrebne građanima“, zaključuje Mađarić.

Tijekom Combis Government Daya predstavljena su upravo ona rješenja koja stvaraju preduvjete za transparentnost te omogućuju učinkovitu povezanost organizacija, kao što su primjerice rješenja za automatizaciju procesa te ona za zaštitu i sigurnost sustava i podataka. Između ostalog, bilo je govora i o prednostima Cloud tehnologije, iskustvima Ministarstva poduzetništva i obrta prilikom integracije centralnog registra potpora s drugim sustavima javne uprave te su predstavljeni najbolji primjeri IBM-a iz regije u korištenju EU fondova.

Još iz kategorije

IN2 BIS za KBC Sestre milosrdnice vrijedan 4,1 milijuna kuna

IN2 BIS za KBC Sestre milosrdnice vrijedan 4,1 milijuna kuna

25.05.2020. komentiraj

IN2 i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice potpisali su ugovor kojim se nastavlja informatizacija KBC-a i povezivanje sve tri lokacije u jedinstveni informacijski sustav, a projekt je vrijedan 4,1 milijuna kuna.

Huawei Enterprise BG zajedno s partnerima ubrzava digitalnu transformaciju industrija i društva

Huawei Enterprise BG zajedno s partnerima ubrzava digitalnu transformaciju industrija i društva

24.05.2020. komentiraj

Digitalizacija mnogih industrija je u proteklih nekoliko mjeseci ušla u fazu eksplozivnog razvoja, potaknute su brojne inovacije i povećana učinkovitost, a primjena novih ICT tehnologija poput 5G, AI i računarstva u cloudu značajno je ubrzala digitalnu transformaciju u vertikalnim industrijama i u mnogim javnim sustavima, tvrde u Huaweiju.

Tri ključna savjeta za radno osposobljavanje zaposlenika na daljinu pomoću BYO računala

Tri ključna savjeta za radno osposobljavanje zaposlenika na daljinu pomoću BYO računala

20.05.2020. komentiraj

U svjetlu novih pravila rada od kuće, mnoge kompanije, uključujući i VMware, suočene su između ostalog i s novim načinima radnog osposobljavanja svojih novih zaposlenika. Cijeli svijet bilježi zastoje u dostavama; isporuke računalnih dijelova i novih radnih računala za naše korisnike kasne nekoliko tjedana ili čak mjeseci dok istovremeno raste broj onih koji rade od kuće. Novi zaposlenici moraju započeti obavljati dužnosti iz svojih kućnih ureda a u ovoj situaciji, velika većina njih neće uskoro dobiti korporativno računalo pa čak niti na posudbu. Kako takvim zaposlenicima omogućiti početak rada usprkos svim zastojima? Jedan od načina svakako može biti uvođenje poslovne politike o BYO (donesi svoje vlastito) računalima.