CloudLinux službeno predstavio prvu verziju AlmaLinuxa

CloudLinux službeno predstavio prvu verziju AlmaLinuxa

CloudLinux napokon je i službeno predstavio prvu verziju svog AlmaLinux OS, na koji se čekalo nekoliko mjeseci i napokon dočekalo!

Ali, treba objasniti pozadinu ove informacije, odnosno, zašto je bitna... CentOS je bio "fork" Red Hat Enterprise Linux (RHEL) i bez sumnje popularan izbor za postavljanje na proizvodne servere zbog iznimne stabilnosti i kompatibilnosti, no fokus se krajem prošle godine promijenio u smjeru CentOS Stream, što znači da je zapravo Red Hat "ubio" CentOS kakav poznajemo pa se zajednica odlučila pobrinuti za alternativu.

Odmah se započeo "fork" Red Hata kako bi se pronašla adekvatna zamjena za RHEL i čini se da je pronađen u vidu AlmaLinux, čija beta je dostupna zajednici. Najprije se govorilo o Rocky Linux pa CentOS klonu Lenixu, no na kraju nastaje AlmaLinux.

Riječ je o binarno kompatibilnom "forku" kojeg s milijuna američkih dolara kroz prvih 12 mjeseci podupire CloudLinux. Koji obećava da će prva verzija biti bazirana na RHEL 8.x i nudit će podršku do minimalno 2029.

Ono što se ističe jest da iza svega stoji motivirana i ambiciozna zajednica, željna alternative za nešto što joj je značilo, a CentOS svakako jest. Iz Red Hata se i dalje ne oglašavaju nikakvim konkretnijim komentarima kojima bi umirili nezadovoljstvo, ali u konačnici, to nije ni bitno. Zajednica se pokrenula i to treba vrednovati.

Inače, CentOS znači "The Community ENTerprise Operating System" i napredna je Linux distribucija iza koje je stajala mala, ali kvalitetna zajednica korisnika. Ta distribucija predstavljala je izlaz iz situacije u kojoj sve veći broj proizvođača prelazi na komercijalnu podršku i nadopune.

Također, ta distribucija predstavljala je klon komercijalnog RedHat Enterprise Linuxa. Mnogi korisnici RedHat 9.0 i Fedora Core 4 koji su ove distribucije koristili kao poslužiteljske operacijske sustave prešli su na CentOS kao stabilnu i potpuno otvorenu Linux distribuciju. Uz to, CentOS je podržavao gotovo sve računalne arhitekture Red Hat Enterprise Linux, a to nije beznačajno, dapače.

Za vjerovati je da će to sve činiti u jednakoj mjeri AlmaLinux. Čiji su detalji dostupni OVDJE.

Još iz kategorije

Strateško partnerstvo BE-terne i Infobipa

Strateško partnerstvo BE-terne i Infobipa

12.04.2021.

BE-terna i Infobip službeno su objavili strateško partnerstvo usmjereno na unaprjeđenje korisničkog iskustva za korisnike platforme Dynamics 365. Tvrtke su uspostavile suradnju kojom se proširuje BE-ternino Dynamics 365 rješenje snagom Infobipove omnichanel infrastrukture.

Otvorena digitalna platforma za brzu naplatu nedospjelih eRačuna PlatiMe

Otvorena digitalna platforma za brzu naplatu nedospjelih eRačuna PlatiMe

12.04.2021.

Na PlatiMe mogu sudjelovati pošiljatelji i primatelji eRačuna te otkupitelji nedospjelih potraživanja, a jedan poslovni subjekt na platformi može sudjelovati u sve tri uloge. Prva hrvatska platforma za prodaju i kupnju nedospjelih eRačuna, PlatiMe, započela je s radom. Platforma je dostupna tvrtkama, pošiljateljima eRačuna, koje sada odmah mogu naplatiti svoje eRačune, neovisno o roku plaćanja koje su dali kupcima i tako povećati likvidnost.

Huawei potpisao ugovor s EVERNEX-om koji će omogućiti Huawei Cloud i AI diljem Europe

Huawei potpisao ugovor s EVERNEX-om koji će omogućiti Huawei Cloud i AI diljem Europe

10.04.2021.

Huawei je potpisao sporazum o razumijevanju sa EVERNEX-om, multinacionalnom IT kompanijom sa sjedištem u Francuskoj, koji će europskim kupcima omogućiti dostupnost i podršku za Huawei Cloud i usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI). Kako su naglasili iz obje tvrtke, ovaj sporazum predstavlja nadogradnju ranije uspješne suradnje, no sada na mnogo višoj razini.