Cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko nas

Cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko nas

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ovogodišnja Oracle Technology Day for Business i to 13. po redu okupila je u Zagrebu više od 300 stručnjaka među kojima su istaknuti hrvatski i inozemni govornici koji su pokušali dati rješenja i odgovore na izazovne zahtjeve kada je riječ o inovacijama i zbivanjima na globalnoj, regionalnoj i domaćoj IT sceni.

Osmišljena kako bi se sudionicima omogućilo istraživanje novih tehnologija u oblaku i uvid u najbolje prakse te uspješne studije slučaja, ovogodišnja konferencija održana je pod prikladnim motom „Your Future Runs on Cloud“. A da je budućnost poslovanja zaista u oblaku, potvrdio je jedan od ključnih govornika ovogodišnje konferencije Roman Biller, voditelj prodaje tehnologije za Središnju i Istočnu Europu koji je istaknuo kako su tržištu isporučili nevjerojatnu količinu inovacija i vidimo porast kupaca u cijelom našem cloudu, posebice Oracle Autonomous Cloudu, koji predstavlja možda i najvažniju najavu u povijesti Oraclea.

„Vjerujemo da će autonomne tehnologije u potpunosti preoblikovati pristup IT industriji. Ovo je razdoblje izvanrednih mogućnosti, cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko nas, a prilike koje su predstavljene u oblaku pružaju tvrtkama temelje za stvaranje novih, revolucionarnih inovacija i cijele industrije“, ističe Biller.

Uz Billera, ključni govornik Oraclea bio je i Marin Tadić, prvi čovjek kompanije za Adriatic regiju koji je u svom uvodnom izlaganju istaknuo da s povećanom razinom složenosti koje su povezane s upravljanjem podacima i novim aplikacijama, pojedinim organizacijama gotovo je nemoguće držati korak s ritmom inovacija koje zahtijevaju i znatna ulaganja.

„Stoga su upravo tehnologije u cloudu pravo rješenje problema.  Predviđa se da će do 2025. godine 80 posto IT poduzeća prijeći na cloud što i nama otvara brojne mogućnosti. Kako bismo iskoristili te prilike, moramo dati sve od sebe i trendove primijeniti i u Hrvatskoj. Jedino ćemo na taj način biti konkurentni na tržištu i držati korak sa svijetom“, pojašnjava Tadić.

Uz ključne Oracleove govornike, zanimljiva izlaganja i prezentacije primjera iz prakse održale su brojne domaće tvrtke. Sudionici konferencije imali su prilike iz prve ruke čuti o nadolazećim tehnologijama kao što je Remote Reality (RR), čijim se razvojem intenzivno bavi osječki start-up Orqa. Njihov direktor, Srđan Kovačević, prikazao je razlike, ali i druge ključne aspekte ove tehnologije koja omogućuje korisniku da vizualno doživi udaljeni prostor u stvarnom svijetu.

Davor Stanić iz tvrtke Neos na konferenciji je predstavio novi pristup u razvoju aplikacija, odnosno izgradnju i pokretanje aplikacija koje iskorištavaju prednosti modela isporuke u oblaku, zahvaljujući postojećoj cloud infrastrukturi. Uz to, ukazao je i na bolne točke razvoja aplikacija te prikazao kako doći do pametnog i što kraćeg ciklusa razvoja, brze identifikacije grešaka i automatizacije/orkestracije usluga.

Leon Badurina iz tvrtke Infobip, globalne komunikacijske platforme za tvrtke koja je ujedno i član Oracle partnerske mreže, prezentirao je kako se aplikacijama može pomoći digitalnim tržištima te kako optimizirati dijalog pomoću učinkovitog SMS-a Application-to-Person (A2P) koristeći Oracle Responsys. Uz njih, prezentacije su održali i predstavnici OriginTraila, Eurostepa i Multicoma.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

14.06.2019. komentiraj

Bečom od ovog tjedna prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u cijeloj Austriji jučer je javnosti predstavljen u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenulo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

14.06.2019. komentiraj

Samsung i AMD sklopili su partnerstvo koje se tiče IP mobilne grafike bazirane na Radeon tehnologiji, koja troši iznimno malo energije i pruža iznimno visoke performanse. Ukratko, novi je to iskorak Samsunga po pitanju razvoja pametnih telefona.

Verso Altima grupa započela niz konferencija o sigurnosti

Verso Altima grupa započela niz konferencija o sigurnosti

13.06.2019. komentiraj

Verso Altima grupa održala je u zagrebačkom Klubu književnika održala konferenciju o sigurnosti pod nazivom „Secure Your Future Now.“ Na konferenciji je sudjelovalo 60-ak sudionika iz javnog i privatnog sektora iz područja informacijske sigurnosti. Riječ je o prvoj u nizu konferencija koja nakon Zagreba seli u Ljubljanu, potom u Sarajevo kojom će se aktualizirati teme sigurnosti, zakonske regulative te mogućnosti EU financiranja proizvoda i rješenja koji osiguravaju kontinuitet informacijske sigurnosti.