Cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko nas

Cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko nas

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ovogodišnja Oracle Technology Day for Business i to 13. po redu okupila je u Zagrebu više od 300 stručnjaka među kojima su istaknuti hrvatski i inozemni govornici koji su pokušali dati rješenja i odgovore na izazovne zahtjeve kada je riječ o inovacijama i zbivanjima na globalnoj, regionalnoj i domaćoj IT sceni.

Osmišljena kako bi se sudionicima omogućilo istraživanje novih tehnologija u oblaku i uvid u najbolje prakse te uspješne studije slučaja, ovogodišnja konferencija održana je pod prikladnim motom „Your Future Runs on Cloud“. A da je budućnost poslovanja zaista u oblaku, potvrdio je jedan od ključnih govornika ovogodišnje konferencije Roman Biller, voditelj prodaje tehnologije za Središnju i Istočnu Europu koji je istaknuo kako su tržištu isporučili nevjerojatnu količinu inovacija i vidimo porast kupaca u cijelom našem cloudu, posebice Oracle Autonomous Cloudu, koji predstavlja možda i najvažniju najavu u povijesti Oraclea.

„Vjerujemo da će autonomne tehnologije u potpunosti preoblikovati pristup IT industriji. Ovo je razdoblje izvanrednih mogućnosti, cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko nas, a prilike koje su predstavljene u oblaku pružaju tvrtkama temelje za stvaranje novih, revolucionarnih inovacija i cijele industrije“, ističe Biller.

Uz Billera, ključni govornik Oraclea bio je i Marin Tadić, prvi čovjek kompanije za Adriatic regiju koji je u svom uvodnom izlaganju istaknuo da s povećanom razinom složenosti koje su povezane s upravljanjem podacima i novim aplikacijama, pojedinim organizacijama gotovo je nemoguće držati korak s ritmom inovacija koje zahtijevaju i znatna ulaganja.

„Stoga su upravo tehnologije u cloudu pravo rješenje problema.  Predviđa se da će do 2025. godine 80 posto IT poduzeća prijeći na cloud što i nama otvara brojne mogućnosti. Kako bismo iskoristili te prilike, moramo dati sve od sebe i trendove primijeniti i u Hrvatskoj. Jedino ćemo na taj način biti konkurentni na tržištu i držati korak sa svijetom“, pojašnjava Tadić.

Uz ključne Oracleove govornike, zanimljiva izlaganja i prezentacije primjera iz prakse održale su brojne domaće tvrtke. Sudionici konferencije imali su prilike iz prve ruke čuti o nadolazećim tehnologijama kao što je Remote Reality (RR), čijim se razvojem intenzivno bavi osječki start-up Orqa. Njihov direktor, Srđan Kovačević, prikazao je razlike, ali i druge ključne aspekte ove tehnologije koja omogućuje korisniku da vizualno doživi udaljeni prostor u stvarnom svijetu.

Davor Stanić iz tvrtke Neos na konferenciji je predstavio novi pristup u razvoju aplikacija, odnosno izgradnju i pokretanje aplikacija koje iskorištavaju prednosti modela isporuke u oblaku, zahvaljujući postojećoj cloud infrastrukturi. Uz to, ukazao je i na bolne točke razvoja aplikacija te prikazao kako doći do pametnog i što kraćeg ciklusa razvoja, brze identifikacije grešaka i automatizacije/orkestracije usluga.

Leon Badurina iz tvrtke Infobip, globalne komunikacijske platforme za tvrtke koja je ujedno i član Oracle partnerske mreže, prezentirao je kako se aplikacijama može pomoći digitalnim tržištima te kako optimizirati dijalog pomoću učinkovitog SMS-a Application-to-Person (A2P) koristeći Oracle Responsys. Uz njih, prezentacije su održali i predstavnici OriginTraila, Eurostepa i Multicoma.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Infodom razvio platformu za digitalnu transformaciju poduzeća

Infodom razvio platformu za digitalnu transformaciju poduzeća

06.07.2020. komentiraj

Tvrtka InfoDom iz Zagreba, ugovorila je dodjelu bespovratnih sredstava za projekt Razvoj novog i inovativnog proizvoda DEP (Digital Enterprise Platform) za digitalnu transformaciju poduzeća, koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9,14 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 5,5 milijuna kuna. Projekt je započeo s provedbom 1. rujna 2017., a završava 31. kolovoza 2020. godine.

Prepoznavanje rukopisa i prezentacija podataka

Prepoznavanje rukopisa i prezentacija podataka

06.07.2020. komentiraj

Polako se približavamo kraju Megatrendovog digitalnog eventa Power of Data Spring 2020 Regional, a ovog tjedna su dva nova webinara. Prvi webinar je 7. srpnja na temu Visual recognition and processing of handwritten text, a u svijet umjetne inteligencije koja svakim danom postaje sve bitnija tema govori podatkovni znanstvenik Domagoj Marić.

Atos implementira ključnu IoT platformu za Hrvatski Telekom

Atos implementira ključnu IoT platformu za Hrvatski Telekom

02.07.2020. komentiraj

Atos potpisao je ugovor s Hrvatskim Telekomom, vodećim telekomom u Hrvatskoj, za implementaciju centralne IoT platforme. Lokalni tim Atosovih stručnjaka odradit će instalaciju, integraciju, konfiguraciju i puštanje nove platforme u produkcijski rad, a bit će zaduženi i za njezino održavanje. Platformu je razvila njemačka tvrtka Software AG. Implementacija projekta je započela u svibnju, a početak komercijalne upotrebe platforme očekuje se u listopadu ove godine.