Cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko nas

Cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko nas

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ovogodišnja Oracle Technology Day for Business i to 13. po redu okupila je u Zagrebu više od 300 stručnjaka među kojima su istaknuti hrvatski i inozemni govornici koji su pokušali dati rješenja i odgovore na izazovne zahtjeve kada je riječ o inovacijama i zbivanjima na globalnoj, regionalnoj i domaćoj IT sceni.

Osmišljena kako bi se sudionicima omogućilo istraživanje novih tehnologija u oblaku i uvid u najbolje prakse te uspješne studije slučaja, ovogodišnja konferencija održana je pod prikladnim motom „Your Future Runs on Cloud“. A da je budućnost poslovanja zaista u oblaku, potvrdio je jedan od ključnih govornika ovogodišnje konferencije Roman Biller, voditelj prodaje tehnologije za Središnju i Istočnu Europu koji je istaknuo kako su tržištu isporučili nevjerojatnu količinu inovacija i vidimo porast kupaca u cijelom našem cloudu, posebice Oracle Autonomous Cloudu, koji predstavlja možda i najvažniju najavu u povijesti Oraclea.

„Vjerujemo da će autonomne tehnologije u potpunosti preoblikovati pristup IT industriji. Ovo je razdoblje izvanrednih mogućnosti, cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko nas, a prilike koje su predstavljene u oblaku pružaju tvrtkama temelje za stvaranje novih, revolucionarnih inovacija i cijele industrije“, ističe Biller.

Uz Billera, ključni govornik Oraclea bio je i Marin Tadić, prvi čovjek kompanije za Adriatic regiju koji je u svom uvodnom izlaganju istaknuo da s povećanom razinom složenosti koje su povezane s upravljanjem podacima i novim aplikacijama, pojedinim organizacijama gotovo je nemoguće držati korak s ritmom inovacija koje zahtijevaju i znatna ulaganja.

„Stoga su upravo tehnologije u cloudu pravo rješenje problema.  Predviđa se da će do 2025. godine 80 posto IT poduzeća prijeći na cloud što i nama otvara brojne mogućnosti. Kako bismo iskoristili te prilike, moramo dati sve od sebe i trendove primijeniti i u Hrvatskoj. Jedino ćemo na taj način biti konkurentni na tržištu i držati korak sa svijetom“, pojašnjava Tadić.

Uz ključne Oracleove govornike, zanimljiva izlaganja i prezentacije primjera iz prakse održale su brojne domaće tvrtke. Sudionici konferencije imali su prilike iz prve ruke čuti o nadolazećim tehnologijama kao što je Remote Reality (RR), čijim se razvojem intenzivno bavi osječki start-up Orqa. Njihov direktor, Srđan Kovačević, prikazao je razlike, ali i druge ključne aspekte ove tehnologije koja omogućuje korisniku da vizualno doživi udaljeni prostor u stvarnom svijetu.

Davor Stanić iz tvrtke Neos na konferenciji je predstavio novi pristup u razvoju aplikacija, odnosno izgradnju i pokretanje aplikacija koje iskorištavaju prednosti modela isporuke u oblaku, zahvaljujući postojećoj cloud infrastrukturi. Uz to, ukazao je i na bolne točke razvoja aplikacija te prikazao kako doći do pametnog i što kraćeg ciklusa razvoja, brze identifikacije grešaka i automatizacije/orkestracije usluga.

Leon Badurina iz tvrtke Infobip, globalne komunikacijske platforme za tvrtke koja je ujedno i član Oracle partnerske mreže, prezentirao je kako se aplikacijama može pomoći digitalnim tržištima te kako optimizirati dijalog pomoću učinkovitog SMS-a Application-to-Person (A2P) koristeći Oracle Responsys. Uz njih, prezentacije su održali i predstavnici OriginTraila, Eurostepa i Multicoma.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

06.08.2019. komentiraj

Svjestan da je sigurnost glavni prioritet za svaku tvrtku, Canon se udružio sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost - tvrtkom McAfee - kako bi korisnicima pružio zaštitu ne samo od postojećih, nego i od budućih sigurnosnih prijetnji.

Epson uspostavio kompletni asortiman EcoTank jednobojnih pisača

Epson uspostavio kompletni asortiman EcoTank jednobojnih pisača

04.08.2019. komentiraj

Nastavno na uspjeh EcoTank asortimana, Epson je objavio dva nova modela kako bi kompletirao svoj portfelj jednobojnih tintnih pisača (M1170, M2170). Pružajući svu korist laserskog pisača, ali s impresivnom uštedom EcoTank asortimana, ovi izdržljivi, brzi i energetski učinkoviti pisači su stvoreni za korisnike i tvrtke kojima je potrebno rješenje za jeftini ispis velikog broja jednobojnih dokumenata, ističu u Epsonu.