Čija blockchain rješenja se najviše koriste u korporacijama

Čija blockchain rješenja se najviše koriste u korporacijama

Foto: DepositPhotos

Korporativna Amerika najviše vjeruje u IBM. Zaključak je to koji se dobije nakon pregleda istraživanja provedenog od strane Juniper Researcha po pitanju korištenja blockchain rješenja u poslovnom sektoru. Čak 65 posto ispitanih izjavilo je da bi izabralo IBM Blockchain za postavljanje DLT (distributed ledger technology) i sličnih rješenja. Na drugom mjestu je Microsoft, sa svega sedam posto povjerenja. Daleko iza su i Accenture, Deloitte i Oracle.

S obzirom da se radi o deset tisuća ispitanih, ovi rezultati su za IBM više nego zadovoljavajući. Dokaz je to da su se ulaganja posljednjih godina isplatila i da bi Big Blue možda napokon mogao napraviti konkretniji iskorak pa ostaviti iza sebe godine stagnacije. Pozitivne po pitanju prihoda, ali stagnacija dugoročno nikad ne može biti poticajna. Blockchain bi mogao biti prevaga.

On znači da IBM ipak jako dobro prati što se događa, spreman je riskirati i zato opstaje, što se ponovno pokazuje kroz cloud poslovanje i implementaciju blockchain tehnologije kao dio svog sustava. A da je to bio pun pogodak potvrđuje podatak da bi se od proizvoda direktno vezanih uz blockchain trebalo u 2022. uprihoditi 7,7 milijardi američkih dolara. Big Blue se odlično pozicionirao u toj sferi, jasni je lider.

S tehničke strane, IBM Blockchain baziran je na Hyperledger Fabric, koji je pak produkt Linux Foundationa, a ono što omogućava jest da developeri brže stvaraju i održavaju potpuno sigurne blockchain mreže unutar IBM Clouda. Uz to, poboljšan je s IBM LinuxONE, najsigurnijim Linuxovim serverom ikad.

Sama potreba IBM-a za blockchain tehologijom stigla je s krajem 2016. i implementirala se u ovoj godini iz razloga što kompanija ima više od 2,5 milijuna transakcija dnevno i na ovaj se način sve olakšava. Jer, blockchain je baza podataka podijeljena između svih čvorišta koja sudjeluju u sustavu zasnovanom na bitcoin protokolu. Potpuna kopija ove datoteke sadrži svaku transakciju ikada izvršenu i bilo tko može saznati koliko je bitcoinova bilo na nekoj adresi u bilo kojem periodu.

No, Juniper je otkrio i da nije bitcoin najpopularniji kod ispitanih, to je ethereum. Skoro 50 posto njih bi poslovalo služeći se njime, kad bi se već odlučili ući na tržište vezano uz kriptovalute.

Još iz kategorije

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

HP u Zagrebu predstavio novosti iz segmenta ispisa

16.06.2019. komentiraj

Kompanija HP ovog je tjedna u Zagrebu predstavila brojne novosti iz segmenta ispisa koje će se uskoro naći na tržištu. Uz nove modele iz serije OfficeJet Pro, prezentirali su i seriju laserskih pisača bez uloška te sigurnosna rješenja i aplikacije za nadzor i upravljanje pisačima.

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

14.06.2019. komentiraj

Bečom od ovog tjedna prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u cijeloj Austriji jučer je javnosti predstavljen u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenulo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

AMD i Samsung dogovorili strateško partnerstvo na području razvoja mobilnih grafičkih čipova

14.06.2019. komentiraj

Samsung i AMD sklopili su partnerstvo koje se tiče IP mobilne grafike bazirane na Radeon tehnologiji, koja troši iznimno malo energije i pruža iznimno visoke performanse. Ukratko, novi je to iskorak Samsunga po pitanju razvoja pametnih telefona.