Četvrti kvartal zaredom tržište printera nastavlja s rastom

Četvrti kvartal zaredom tržište printera nastavlja s rastom

Foto: DepositPhotos

Svjetsko tržište perifernih uređaja za printanje poraslo je četvrti kvartal zaredom u drugom tromjesečju 2021., prema podacima kojima barata IDC. Isporuke su porasle za 13,4 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno, na gotovo 22,9 milijuna jedinica.

Vrijednost isporuka također je porasla tijekom kvartala s godišnjim rastom od 31,2 posto, odnosno, na 10,2 milijarde američkih dolara, što se može zahvaliti informacijama o tome da se većina zaposlenih koji su radili na daljinu mora vratiti na radna mjesta. Pa makar bila riječ samo o hibridnom modelu.

Što se tiče dobavljača inkjeta ili na hrvatskom - tintnih mlaznica - nastavili su bilježiti velike isporuke kako bi zadovoljili stalnu potražnju i popunili zaostale narudžbe. Tržište lasera također je zabilježilo rast iz godine u godinu, što je još jedan znak da je povratak na radna mjesta u procesu.

Treba naglasiti i da je sedam od devet regionalnih tržišta svjedočilo o povećanju isporuka jedinica iz godine u godinu. Slično kao u prošlom kvartalu, zajednička odrednica za ovaj jest rast potaknut povećanom potražnjom za jeftinijim uređajima.

Kod proizvođača, HP i Epson porasli su 11,7 posto, odnosno 57,1 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je Canon pao 5,9 posto zbog nestašice poluvodiča i problema s dionicama. Kao i kod Canona, Brother je također naišao na značajne izazove u vezi s proizvodnjom i dostupnošću zaliha zbog čega se njegov smanjio za 4,9 posto na godišnjoj razini. Lenovo je pak izgubio 17,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine...

Ali, činjenica da se situacija počinje normalizirati i vraćati "na staro", znači i da bi svi posrnuli proizvođači u narednim kvartalima sasvim sigurno trebalo polako vraćati izgubljeno. Istovremeno, oni koji su porasli bi samo trebali dodatno nastaviti rasti i stvarati prednost pred konkurencijom koja se slabije nosila s krizom.

Još iz kategorije

Kome je dosta prilagođavanja? Postoje rješenja po vašoj mjeri

Kome je dosta prilagođavanja? Postoje rješenja po vašoj mjeri

08.12.2021.

Kad su u pitanju mali, srednji i veliki poduzetnici procesi poslovanja se razlikuju, ali prioriteti kao što su sigurnost, kvaliteta mreže i pouzdanost aplikacija važni su svima.

Uz evidenciju nekretnina moguće povećanje prihoda od komunalne naknade za 20 do 50 posto

Uz evidenciju nekretnina moguće povećanje prihoda od komunalne naknade za 20 do 50 posto

08.12.2021.

Napredno tehnološko rješenje u sklopu projekta pod nazivom Evidencija nekretnina (ENA) donosi stalni porast namjenskih prihoda od komunalne naknade za 20 do 50 posto, te je u svrhu precizne izrade baze realnih podataka do sada proveden u dvadesetak općina i gradova u Hrvatskoj.

Predstavljen Microsoft Teams Essentials za male tvrtke

Predstavljen Microsoft Teams Essentials za male tvrtke

07.12.2021.

Microsoft je objavio da je dostupan Teams Essentials, prva samostalna Microsoft Teams ponuda dizajnirana posebno za male tvrtke. Teams Essentials malim tvrtkama pruža povoljno rješenje za sastanke, koje podržava suradnju, povezivanje i produktivnost u hibridnom radnom okruženju.