CES 2022: Amazon predstavio Matter alate za developere

CES 2022: Amazon predstavio Matter alate za developere

Foto: DepositPhotos

Na CES sajmu u Las Vegasu Amazon je predstavio novu eru pametnih domova s Matter. Riječ je o standardu povezivanja automatizacije koja omogućava pametnim uređajima raditi jedni s drugima u različitim sustavima pametnog doma.

Tako zvuči službena definicija novog proizvoda jedne od najbogatijih tehnoloških kompanija na svijetu, ali i pionira u smislu pametnih domova. Naime, Alexa je napravila iskorak i potvrdila da postoji tržište za nešto slično i potom se cijela priča počela dodatno razvijati. A sad Amazon želi postaviti nove temelje...

Poanta je da međusobno komuniciraju uređaji različitih brendove, što pak znači da se Amazon neće "zatvarati" nego baš suprotno. Ostali proizvođači idu prema situaciji u kojoj blagim, ili nešto manje blagim, preprekama onemogućavaju neometanu komunikaciju svih pametnih uređaja u domu, ako nisu isti brend.

U Amazonu su svjesni da je nemoguće proizvoditi baš sve i da potrošači moraju imati širinu, koju će ukomponirati u jednu cjelinu njihov Matter. Svakako, u teoriji tako nešto zvuči više nego sjajno i treba vidjeti kako će funkcionirati u praksi.

Iako, treba znati i da je 2018. Amazon predstavio Frustration Free Setup koji radi upravo sve opisano na način da se automatski spaja na mrežu i upravlja uređajima u pametnom domu. Matter će otići očito korak dalje, a da se developerima u startu olakša, mogu proučiti Frustration Free Setup dokumentaciju pa u startu imati sve potrebno kako bi njihovi uređaji bili lakše integrirani s, čini se, novim Amazonovim hit proizvodom.

I dobro je ako će biti tako jer svakako da bi se u tom slučaju promijenila percepcija konkurencije i pametni domovi bi postali neovisniji u smislu da bi potrošači mogli bez ikakvih problema kupovati što žele, a potom to i koristiti na način kako žele. Bez ograničenja i raznih problema...

Još iz kategorije

Prošle godina obilježena automatizacijom IT procesa i informacijskom sigurnošću

Prošle godina obilježena automatizacijom IT procesa i informacijskom sigurnošću

19.01.2022.

Ova kriza pokazala je prednosti hibridnih infrastruktura u računalnom oblaku, a s druge, povećanu potražnju za rješenjima koja automatiziraju IT procese i obradu informacija, kao i informacijsku sigurnost izvan tradicionalnih okvira, pojašnjava za ICTbusiness.info Tomislav Balun, Country Leader, IBM Croatia.

GlobalLogic lansirao akcelerator mikroservisne platforme OpeNgine

GlobalLogic lansirao akcelerator mikroservisne platforme OpeNgine

17.01.2022.

GlobalLogic, tvrtka Hitachi grupe, objavila je dostupnost verzije OpeNgine 2.1. OpenNgine, dio GlobalLogicovog paketa Digital Accelerators,  automatizira kritične elemente životnog ciklusa DevOps-a – uključujući CI/CD, konfiguraciju skupa alata i pružanje infrastrukture u oblaku – za platforme mikroservisa.

Worldline je lansirao prvu SoftPOS aplikaciju na hrvatsko tržište

Worldline je lansirao prvu SoftPOS aplikaciju na hrvatsko tržište

16.01.2022.

SoftPOS aplikacija, tvrtke Worldline, prva u Hrvatskoj omogućuje pretvaranje vašeg pametnog telefona u POS uređaj. Aplikacija SoftPos može se instalirati na pametne telefone i zato je idealna za dostavljače, taksiste, ugostitelje, mikro poduzetnike, freelancere, kozmetičke salone i mnoge druge uslužne djelatnosti. Osim za male poduzetnike funkcionira i za velike trgovce koji provode plaćanja putem Android sustava (kao što su željeznice u Poljskoj ili poštanske usluge u Španjolskoj).