ICTbusiness TV: CeBIT Istanbul prilika za hrvatske tvrtke

ICTbusiness TV: CeBIT Istanbul prilika za hrvatske tvrtke
Dražen Tomić

Nakon hannoverskog nama najbliži veliki poslovni informatički sajam, s tržištem koje obuhvaća jednu ogromnu regiju i bogate države svakako je CeBIT u Istanbulu koji se od 11-14 rujna ove godine održava u gradu koji je mnogima poznat po Sulejmanu, Plavoj džamiji, Aja Sofiji i mnogim drugim znamenitostima, to je jedna od tema naše sljedeće ICTbusiness TV emisije. Glavni je to grad Turske koja samo u IT godišnje ulaže oko 25 milijardi dolara i svakako je dobro iskoristiti priliku za nastup, posjet i poslovne prilike u Istanbulu.

Na našem You Tube kanalu možete pogledati prijašnje ICTBusiness TV emisije, a ovu koju sad najavljuje upravo sada vaša ekipa ICTbusiness TV-a priprema iz prostorija press centra na CeBIT-u koji predstavlja samo jedan u nizu velikih sajmova koje organizira tvrtka Deutsche Messe.

Odličnu organizaciju sajma, onu pravu njemačku možemo zahvaliti tvrtki Deutsche Messe koja ukupno organizira gotovo 100 sajmova, točnije 99 i to u Njemačkoj 55 s više od 22 tisuće izlagača, od čega 10 tisuća iz inozemstva i 1,8 milijuna posjetitelja od čega je pak iz inozemstva više od 300 tisuća.

Izvan njemačke organiziraju 54 sajma s više od 16,7 tisuća izlagača i 1,9 milijun posjetitelja. Time kako sami ističu njihovo internacionalno poslovanje je sve važnije iako u ukupnim prihodima od 317 milijuna eura inozemni sajmovi sudjeluju samo s 58 milijuna eura. Među tima sajmovima su CeBIT odnosno njegove inačice u Istanbulu, Sydneyu, Porto Alegreu, te najnoviji u Bangaloreu koji kreće ove godine.