CEBIT 2015 INTERVJU: Poljoprivreda na IT način

CEBIT 2015 INTERVJU: Poljoprivreda na IT način
Dražen Tomić

IT rješenja danas su prisutna u svakom suvremenom gospodarstvu, ona su već neko vrijeme sastavni dio agrotehnike u službi optimizacije poslovnih procesa, a danas svjedočimo i novom valu rješenja koja su u sferi dokumentiranja, boljeg upravljanja i komuniciranja s tržištem, istaknuo nam je tijekom CeBIT-a Vedran Stapić iz Agrokluba.

„Naš projekt agroklub.com na tržištu je prisutan više od 7 godina i u domeni interneta pokušava naći odgovore na različite probleme u poslovanju farmera. Portalski dio sa više od 20 autora svakodnevno pruža informacije na kojima proizvođači temelje svoje poslovne poteze, a kroz oglasnik im omogućujemo prostor za međusobnu trgovinu odnosno poboljšanje prodajnih procesa“, ističe Stapić.

Prema njegovim riječima njihove baze podataka prvi su takav iskorak u regiji u Internet branši jer su digitalizirali sve njima dostupne informacije u jedan proizvod te kreirali baze sredstava za zaštitu bilja, bazu sadnog materijala, bazu gnojiva, bazu mehanizacije i isplaćenih potpora te enciklopedijski prikaz informacija o mogućnostima proizvodnje regije u projektu Agropedija.

„Krajem prošle godine, a s ciljem bolje komunikacije među poljoprivrednicima razvili smo i društvenu mrežu unutar projekta pod nazivom KLUB. Daljnji razvoj projekta realizira se kroz odvojene namjenske servise kao što je eGAP, online aplikacija za dokumentiranje poljoprivredne proizvodnje koja svakodnevno privlači sve veći broj korisnika. Imamo i nekoliko novih projekata koji će vrlo brzo biti predstavljeni javnosti“, pojašnjava Stapić.

On pojašnjava kako je činjenica da u ruralnim krajevima imamo nešto lošiju telekomunikacijsku infrastrukturu te neki vid kašnjenja u korištenju novih tehnologija. Očekujem da će lokalna uprava uz pomoć EU projekata i internet provideri u narednom razdoblju riješiti probleme distribucije signala u sljedećih 5 do 10 godina, ističe Stapić i dodaje da s druge strane postoji veliki broj proizvođača koji ulažu i razvijaju svoje poslovanje i kojima je tehnologija podloga za razvoj.

„Nije sve tako crno kao što pojedini mediji vole prikazati. Hrvatski poljoprivrednik nije ništa lošiji od svojih kolega iz primjerice Njemačke, samo radi u nestabilnijim uvjetima i u manje optimiziranom sustavu. Sigurno je da prostora za napredak u ovom sektoru itekako ima. Kako poljoprivrednici sigurno nisu loš primjer pokazuju brojke Agencije za plaćanja (APPRRR) koje govore da je 21 posto proizvođača samostalno popunilo zahtjeve za potpore putem interneta. Moje je pitanje koliko građana u drugim sektorima na ovaj način komunicira sa državnom upravom“, ogovori Stapić

Drugi pokazatelj su realizirane posjete njihova projekta agroklub.com koji upravo ovih dana bilježi više od 20.000 posjeta svakog dana, što nije malo s obzirom da se bave temama samo jednog sektora i upravo taj broj koincidira sa gore navedenim.

„Informacija je ključ uspjeha i to prepoznaju i proizvođači hrane u svom poslovanju. Oni koji toga nisu svjesni vjerojatno ih neće biti u segmentu poduzetništva u agraru, već nekog drugog. Treba na neki način odvojiti seljaka od poljoprivrednika, odnosno dati alternative ruralnom prostoru za sve one koji ne žive od poljoprivrede. Puno je socijalne politike u agraru, a premalo poduzetničke. Treba stvari nazvati pravim imenom“, objašnjava Stapić.

Imaju vrlo dobre povratne informacije od korisnika i to svakoga dana putem portala i društvenih mreža projekta, tvrdi Stapić i dodaje da im puno znače informacije sa terena jer tako njihova iskustva ugrađujemo u naše proizvode i postajemo bolji, što bez povratne informacije ne bi bilo moguće.

„Naš je cilj dati proizvođačima dovoljno informacija kako bi njihove odluke bile što bolje i razvoj što stabilniji. eGAP je proizvod koji danas više nije ekstravagancija ili rijedak slučaj. Brojni su razlozi zašto je korištenje tog sustava poželjno za poljoprivrednika i to znaju naši korisnici. Odgovori na zahtjeve tržišta i zakonodavaca nalaze se na klik ili dva do korisnika. Vjerujem da smo mnogima olakšali svakodnevno poslovanje i borbu s papirima. Kažu da u nogometu nema mladih i starih, samo dobrih i loših nogometaša. Istu bi paralelu iskoristio kod proizvođača hrane. Ima onih koji znaju i mogu i u ovim teškim okolnostima, koji su uspješni, a i onih koji  to nisu. U poslu se rezultat najbolje vidi nakon par godina, pa tako i u poljoprivredi. Jedna dobra ili loša sezona nije dovoljan uzorak“, pojašnjava Stapić.

Svi oni koji imaju znanje, resurse i poduzetnički mindset imaju šansu na različite načine razvijati svoje gospodarstvo, kazuje Stapić i dodaje da je sigurno da prilika ima, samo ih treba iskoristiti.

„Mi svoju ulogu vidimo u tome da ih kvalitetno servisiramo informacijama i servisima, te da im tako olakšamo donošenje odluka i poslovanje učinimo lakšim. Ako je Vama nešto korisno u poslu naravno da ćete koristiti, pa tako naši farmeri. Vjerujem da radimo korisnu stvar i da smo u tome uspješni“, zaključuje Stapić.