Canon ulazi na tržište novim EOS R rješenjem za virtualnu stvarnost

Canon ulazi na tržište novim EOS R rješenjem za virtualnu stvarnost

Canon Europe predstavlja inovaciju iz sustava EOS R – revolucionarno novo rješenje za snimanje virtualne stvarnosti koje koristi sjajne mogućnosti nosača RF, tvrde u kompaniji i dodaju da Canonov sustav EOS VR SYSTEM, koji obuhvaća novi Canonov objektiv RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE, razvijen je kao odgovor na potražnju za 3D 180° VR sadržajima visoke kvalitete.

S porastom prihvaćanja tehnologije virtualne stvarnosti (VR, virtual reality) u brojnim sektorima kao što su obuka, putovanja, sport, događanja uživo i dokumentarni filmovi, Canonova nova ponuda pojednostavnjuje cijeli postupak stereoskopskog 180° VR snimanja kao i postprodukciju. Sposobnost sustava EOS VR SYSTEM za stvaranje dojmljivih iskustava donosi gledatelje u srce radnje, nudeći profesionalnu kvalitetu slike i visoku razinu realizma.

Objektiv Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE Canonov je prvi zamjenjivi VR objektiv svih vremena stvoren da pojednostavni postavljanje i snimanje 180° VR videozapisa i fotografija pomoću fotoaparata EOS R5 , i to sve uz zadržavanje visokih optičkih performansi sustava EOS R. To čini stvaranje 3D sadržaja praktičnijim za postojeće tvorce sadržaja iz sfere virtualne stvarnosti, profesionalne produkcijske tvrtke kao i profesionalce koji se žele probiti na tržištu virtualne stvarnosti nekim učinkovitijim sustavom. Uz objektiv Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE, Canonov sustav EOS VR SYSTEM obuhvaća i novorazvijenu Canonovu softversku aplikaciju za virtualnu stvarnost (EOS VR Utility) i dodatak (EOS VR Plug-in za Adobe Premiere Pro) za optimizaciju 180° VR postprodukcijskog procesa, unaprjeđujući iskustvo tvoraca sadržaja od ulaza do izlaza.

„Dvostruki objektivi „riblje oko“ usmjereni naprijed Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE imaju ultraširoko polje prikaza od 190 stupnjeva koje čini temelj njegove sposobnosti snimanja stereoskopske virtualne stvarnosti. Canonov napredan dizajn objektiva zatim omogućuje projiciranje dviju slika na jedan senzor fotoaparata radi savršenog poravnanja i sinkronizacije izravno na fotoaparatu. Takvim korištenjem objektiva postavljanje virtualne stvarnosti je jednostavnije nego kod sustava s dvama fotoaparatima“, pojašnjavaju iz Canona.

Stvaranje dviju slika na jednom senzoru znači da obje slike imaju iste karakteristike performansi, čime se izbjegavaju fina odstupanja u kvaliteti slike i ekspoziciji od kojih pate sustavi s dvama senzorima. Uz to, detaljno se kontroliraju i dvije EMD jedinice (otvor blende), po jedna za svaki objektiv, kako bi se održavala dosljedna ekspozicija prema senzoru. Time se smanjuje potreba za gradiranjem u postprodukciji i potrebna stručnost za usklađivanje lijeve i desne izlazne slike.

Kompaktni objektiv ima pametan optički dizajn s preklapanjem i temeljnu udaljenost od 60 mm za prirodan prikaz. Konstruiran da funkcionira s kompatibilnim fotoaparatima u sustavu virtualne stvarnosti kao što je Canon EOS R5, taj sustav nudi prenosivost i poznatost sustava EOS.

Stereoskopski objektiv Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE ima poznati crveni prsten koji ga karakterizira kao profesionalni objektiv iz serije L koji koristi dva UD elementa po objektivu, čime se postižu oštre i jasne slike od ruba do ruba. SWC premaz objektiva Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE savršen je za snimanje sa Suncem u kadru jer on potiskuje ghosting i flare Sunčeva svjetla, što je čest uvjet kod snimanja virtualne stvarnosti.

Korisnici objektiva Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE S „gelatin“ držačem na svim stražnjim elementima mogu iskoristiti filtre „gelatin ND“ drugih proizvođača da bi održavali „normalne“ brzine zatvarača i otvore blende pri radu u uvjetima jakog osvjetljenja. Funkcija MF Peaking kod fotoaparata EOS R5 omogućuje jednostavno ručno fokusiranje uz pomoć, pri čemu se ističu područja unutar fokusa.

Kad koristi 8K senzor punog kadra modela EOS R5 , objektiv Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE postiže 180° VR snimanje visoke razlučivosti s velikim dinamičkim rasponom pomoću postavki Canon Log / Log 3. Velik otvor blende f/2.8 zajedno s ISO mogućnostima fotoaparata EOS R5 znače sjajne performanse u uvjetima slabog osvjetljenja, pa tvorci sadržaja mogu snimati u širem rasponu scenarija.

Posve novi sustav EOS VR SYSTEM koristi objektiv Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE na fotoaparatu s jednim senzorom, što znači da nije potrebno podešavanje objektiva: stvara se samo jedna datoteka za lijevu i desnu sliku, koje su već savršeno sinkronizirane. To omogućuje Canonovu softveru ili dodatku da precizno pretvori snimljeni dvostruki kružni format ribljeg oka u standardni format 180° VR koji je spreman za daljnje uređivanje u programima Adobe Premiere Pro ili gledanje pomoću naočala za virtualnu stvarnost.

Pretvorba slika obično je jedan od složenijih i vremenski zahtjevnijih zadataka u stvaranju sadržaja iz virtualne stvarnosti, a Canonova nova moćna aplikacija EOS VR Utility i dodatak EOS VR Plug-in for Adobe Premiere Pro znatno olakšavaju postupak pretvorbe slika , iz dvostruke okrugle slike „ribljeg oka“ do prepoznatljivijeg pravokutnog 180° VR formata kod kojeg su slike postavljene jedna kraj druge. Uz ta dodatna rješenja videozapisi i fotografije mogu se lako obrađivati3,  i izvoziti u različite razlučivosti i (profesionalne) kodeke veličine datoteke do 8K za videoizlaz2. To je kao stvoreno za uređivanje u postprodukciji i/ili završnu reprodukciju na odgovarajućim naočalama za virtualnu stvarnost.

Uz to će Canonovi ažurirani programi EOS Utility i Camera Connect App nuditi lako daljinsko upravljanje i omogućavati pretpregled slika uživo tijekom snimanja sadržaja.

To kvalitetno rješenje koristi prednosti nosača RF uz istovremenu upotrebu inovativne tehnologije virtualne stvarnosti radi pojednostavnjenja cijelog postupka 180° VR snimanja, od postavljanja do postprodukcije.

Još iz kategorije

Kome je dosta prilagođavanja? Postoje rješenja po vašoj mjeri

Kome je dosta prilagođavanja? Postoje rješenja po vašoj mjeri

08.12.2021.

Kad su u pitanju mali, srednji i veliki poduzetnici procesi poslovanja se razlikuju, ali prioriteti kao što su sigurnost, kvaliteta mreže i pouzdanost aplikacija važni su svima.

Uz evidenciju nekretnina moguće povećanje prihoda od komunalne naknade za 20 do 50 posto

Uz evidenciju nekretnina moguće povećanje prihoda od komunalne naknade za 20 do 50 posto

08.12.2021.

Napredno tehnološko rješenje u sklopu projekta pod nazivom Evidencija nekretnina (ENA) donosi stalni porast namjenskih prihoda od komunalne naknade za 20 do 50 posto, te je u svrhu precizne izrade baze realnih podataka do sada proveden u dvadesetak općina i gradova u Hrvatskoj.

Predstavljen Microsoft Teams Essentials za male tvrtke

Predstavljen Microsoft Teams Essentials za male tvrtke

07.12.2021.

Microsoft je objavio da je dostupan Teams Essentials, prva samostalna Microsoft Teams ponuda dizajnirana posebno za male tvrtke. Teams Essentials malim tvrtkama pruža povoljno rješenje za sastanke, koje podržava suradnju, povezivanje i produktivnost u hibridnom radnom okruženju.